Ο διασημότερος σύγχρονος συνθέτης μουσικής κινηματογραφικών ταινιών επανέρχεται, για δύο μεγάλες συναυλίες, στις οποίες θα δούμε σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση το έργο που εμπνεύστηκε στην Ελλάδα, με τίτλο Sicilo e altri frammenti.

Οι δύο συναυλίες του Ennio Moricone – ο οποίος πρόσφατα απέκτησε και το Όσκαρ για τη συνολική του προσφορά στην κινηματογραφική μουσική – θα είναι φυσικά γεμάτες με τις διαχρονικές επιτυχίες που έχει γράψει για μεγάλες ταινίες του ευρωπαϊκού και αμερικάνικου σινεμά.

Το πρόγραμμα των συναυλιών θα είναι χωρισμένο σε θεματικές ενότητες με εύγλωττους τίτλους («Ο Μοντέρνος Μύθος στο Σινεμά του Sergio Leone», «Επικός και Κοινωνικός Κινηματογράφος», «Τραγικό και Λυρικό Σινεμά» – ή ακόμα και το εκπληκτικά ποιητικό «Σκόρπια Φύλλα»!), με μεγαλειώδεις στιγμές και συγκινητικές μελωδίες από ταινίες όπως «Οι Αδιάφθοροι», «Κάποτε στην Αμερική», «Ο Θρύλος του 1900», «Σινεμά ο Παράδεισος», «Μαλένα», «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», «Κάποτε στη Δύση», «Η Εργατική Τάξη πάει στον Παράδεισο», «Η Συμμορία των Σικελών», «Μανταλένα», «Μάρκο Πόλο», «Απώλειες Πολέμου», «Η Αποστολή» κ.ά. – που μένουν χαραγμένες μέσα μας εξαιτίας της μουσικής που έχει γράψει γι’ αυτές ο Ennio Morricone.

Το στοιχείο όμως που θα κάνει ακόμη πιο ξεχωριστή τη φετινή του επίσκεψη στη χώρα μας θα είναι η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση σε πλήρη συμφωνική μορφή του ελληνικού του έργου Sicilo e altri frammenti.

Το Sicilo e altri frammenti είναι έργο που ο Ennio Morricone εμπνεύστηκε στη διάρκεια της προηγούμενης παρουσίας του εδώ, το καλοκαίρι του 2005, μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους.

Στην ερώτηση τι γνωρίζει από την ελληνική μουσική, ο Μαέστρος αναφέρθηκε στο επιτύμβιο του Σεικίλου, που βρέθηκε στις Τραλλείς (Άδανα) της Μικράς Ασίας και αποτελεί μια από τις ελάχιστες καταγραφές αρχαιοελληνικής μουσικής.

Ο Morricone τότε είχε τραγουδήσει τα χαρακτηριστικά διαστήματα αυτής της μουσικής φράσης δηλώνοντας ότι είναι κάτι που τον έχει επηρεάσει σε όλη του την καλλιτεχνική πορεία.

Και έτσι εμπνεύστηκε ένα ολόκληρο έργο, σαν μια προσωπική ματιά πάνω στο σύνολο της μουσικής.

Στις συναυλίες του στο Ηρώδειο, ο Ennio Morricone διευθύνει την αγαπημένη του ορχήστρα, την Roma Sinfonietta – ενώ συμμετέχει πολυμελής χορωδία, η σοπράνο Susanna Rigacci και η πιανίστρια Gilda Butta.