Μια άμαξα διασχίζει τη Θεσσαλονίκη μια νύχτα του Απρίλη του 1909 με κατεύθυνση από την παλιά στρατιωτική στάση του Κορδελιού προς τη θρυλική βίλα των Αλλατίνι. Στο εσωτερικό της μεταφέρει μια από τις πιο διαβόητες προσωπικότητες της εποχής, τον έκπτωτο σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ τον Β΄.

Ο τελευταίος πραγματικός σουλτάνος της οθωμανικής αυτοκρατορίας κάθισε στον οθωμανικό θρόνο για τριάντα τρία ολόκληρα χρόνια. Μεταρρυθμιστής και μυστικοπαθής, απολυταρχικός και καχύποπτος, ο Αβδούλ Χαμίτ είδε το άστρο και την ημισέληνο της αυτοκρατορίας του να δύει μέσα στις συγκλονιστικές εξελίξεις που πυροδότησε το κίνημα των Νεότουρκων, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και το ξέσπασμα της μεγάλης ανθρωποσφαγής του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.  Η κληρονομιά του σκιάζει ακόμη την εποχή μας τροφοδοτώντας το μεγαλοϊδεατικό φαντασιακό του προέδρου της Τουρκίας και των οπαδών του οθωμανικού χαλιφάτου.

Τη ζωή, το έργο, την πτώση και τη σχέση του «Κόκκινου Σουλτάνου» με την τρισκατάρατη -όπως αποκαλέστηκε από τους οπαδούς του- Θεσσαλονίκη, θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε με την πυκνή αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat.