Η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» προτρέπει τους φίλους της φύσης να φωτογραφίσουν πινακίδες δρόμου

με τοπωνύμια που δηλώνουν την αρκούδα (π.χ. Μέτσοβο, Αρκίτσα, Αρκουδόρεμα, Αρκουδοχώρι κ.ά.), αλλά και αγάλματα, γλυπτά, έργα τέχνης, θυρεούς και όλες τις απεικονίσεις αρκούδων που θα συναντήσει ο ταξιδιώτης ανά την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, μπορούν να αποστείλουν τις φωτογραφίες τους ως τις 5 Σεπτεμβρίου στο arcturos@arcturos.gr.

Οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες θα κερδίσουν από ένα βιβλίο «Η καφέ αρκούδα στην Ελλάδα» και μια τσάντα ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.

Η αρκούδα πολύ κοντά στον άνθρωπο…

Με αφορμή τις καλοκαιρινές εμφανίσεις αρκούδων κοντά ή μέσα σε κατοικημένους οικισμούς των νομών Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Φλώρινας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Τρικάλων, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Κομοτηνής και Ξάνθης οι ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ επισκέπτονται τους κατοίκους των περιοχών, όπως και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για να ενημερώσουν τους πρώτους και να καθησυχάσουν τους δεύτερους. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης και Ενημέρωσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έχει ήδη πραγματοποιήσει 213 επιτόπιες επισκέψεις μέσα στο 2010.

Οι εθελοντές που ήρθαν από μακριά!

Κάθε χρόνο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υποδέχεται ξένους εθελοντές μέσω του προγράμματος EVS της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Από τον Ιούλιο και για ένα εξάμηνο, έχουμε μαζί μας τέσσερις νέους εθελοντές, ηλικίας 20-24 ετών.

Ο Gustαvo από την Κολομβία και η Patricia από την Ισπανία που θα κάνουν καταγραφή των πελαργών στον νομό Φλώρινας, έρευνα για την ύπαρξη πληθυσμού βίδρας στη λίμνη Ζάζαρη και θα προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην ερευνητική ομάδα πεδίου στον εντοπισμό και καταγραφή αρκούδων.

Ενώ η Niamh από την Ιρλανδία και η Jessica από την Γαλλία συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναπαραγωγής του ελληνικού ποιμενικού. Οι εθελοντές φιλοξενούνται στον ξενώνα των εθελοντών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, κάνουν καθημερινά μαθήματα ελληνικών και είναι ενθουσιασμένοι που εργάζονται για την άγρια ζωή στην Ελλάδα