Ο Καλλιτέχνης παρουσιάζει την πρόσφατη ενότητα των ζωγραφικών του έργων με θέμα το νυχτερινό αστικό τοπίο. Πρόκειται για 21 έργα μεγάλων διαστάσεων, όπου ύλη, φώς και χρώμα κατορθώνουν να υποβάλουν το θεατή στην μυστηριακή ατμόσφαιρα και τη μυθική γοητεία της νύχτας. Η έκθεση αποτελεί μια διαδρομή που ακολουθεί τις περιπλανήσεις του Δουκάκη μέσα από εικόνες – τοπία μνήμης. Eρημικά πάρκινγκ, διανυκτερεύοντα βενζινάδικα, μοναχικοί δρόμοι και υπόγειες διαδρομές στο φαληρικό δέλτα, όλα δεσπόζουν γνώριμα μα και ανοίκεια κάτω από το νυχτερινό αττικό ουρανό.

Όπως σημειώνει και η επιμελήτρια της έκθεσης ‘Ιρις Κρητικού στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση: «Ακολουθώντας τους εκκρεμείς νυχτερινούς όγκους των κοντινών ή των μακρινότερων πλάνων των διαδρομών του, αποτυπώνοντας μια τρυφερή οικειότητα συντελεσμένου χρόνου, απολαμβάνοντας την εισροή της χρωματικής πάστας και τη διήθηση της φόρμας, ο Δουκάκης κατακτά μια σπάνια ζωγραφική ατμόσφαιρα κατά την οποία η χορογραφία του χρωστήρα αποτελεί απόφαση της στιγμής, ορισμό μιας αδιατύπωτης ακόμη συνθήκης που δεν στηρίζεται τόσο στην ακριβή σχεδιαστική περιγραφή αλλά κυρίως, στο ανακαλούμενο δια της ζωγραφικής σπάνιο πρωτογενές συναίσθημα…».

Βιογραφικό

Ο Φραγκίσκος Δουκάκης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 10/12/1956.

Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών  Τεχνών το διάστημα 1984 – 1989.

Στο πρώτο έτος (προκαταρκτικό) είχε δάσκαλο  τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη.  Μετά συνέχισε στο εργαστήρι του Π. Τέτση  από όπου αποφοίτησε με άριστα.Έχει πάρει μέρος σε γνωστές ομαδικές Εκθέσεις όπως: Έκθεση Αποφοίτων, Εθνική  Πινακοθήκη, 1990, Απόφοιτοι 1986-1990, μουσείο Terriade, 1991, Χρώματα ψυχής, Γκαλερί Αργώ, 2003, Ζωγραφικές συγγένειες, Αίθουσα Σκουφά 2003, Ορίζοντες, Δημοτική Πινακοθήκη  Πειραιά (Παλαιό Ταχυδρομείο), 2011.

Ατομικές Εκθέσεις: 1993 Αγκάθι 2000 Έκφραση 2002 Αγκάθι 2011 Αγκάθι Έργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές Συλλογές καθώς και στο υπουργείο Πολιτισμού.