Το Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας στο Θέατρο Προσκήνιο υλοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα και έχει στόχο να καθιερωθεί ξεκινώντας πάντα κάθε χρόνο στην αρχή της θεατρικής περιόδου.

Ο χώρος του Προσκηνίου συνέβαλε καθοριστικά στην απόφαση για την δημιουργία του φεστιβάλ. Ένας θεατρικός χώρος που δεν περιορίζεται στην παρουσίαση δυο – τριών παραστάσεων. Ένας θεατρικός χώρος που σιγά σιγά θα διαμορφώσει μια νέα αντίληψη για τα πράγματα, αντισυμβατικός και ρηξικέλευθος. Με τολμηρές προτάσεις, με άποψη ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο. Ένας χώρος που θα λειτουργεί σαν πλατφόρμα διαλόγου, ανταλλαγών και νέων προτάσεων. Αναμφισβήτητα ανοιχτός και προσβάσιμος σε νέους θιάσους και νέους δημιουργούς που δεν έχουν θεατρική στέγη και στοχεύουν στην αλήθεια του θεάτρου.  

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το Φεστιβάλ Βαλίτσας. Στο επίκεντρο του Φεστιβάλ είναι ο Καλλιτέχνης, Δημιουργός. Τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι τα απολύτως απαραίτητα. Σκηνικά  και αντικείμενα είναι μόνο αυτά που χρειάζονται. Όλα χωράνε σε μια βαλίτσα. Αυτό που κυριαρχεί στη σκηνή είναι ο ηθοποιός, ο χορευτής, ο περφόρμερ, ο ακροβάτης, ο μίμος, ο κουκλοπαίχτης. Το φεστιβάλ είναι ανοιχτό προς οποιαδήποτε μορφή έκφρασης των ζωντανών τεχνών και ειδικότερα στις συνδυαστικές μορφές έκφρασης. Ο μόνος περιορισμός είναι η απαραίτητη λιτότητα και έμφαση στην κυρίαρχη μορφή του δημιουργού.

Αυτό είναι η μια παράμετρος του φεστιβάλ. Η άλλη διάσταση είναι το ταξίδι. Η “Βαλίτσα” εμπεριέχει την έννοια του ταξιδιού. Το πραγματικό ταξίδι και το μεταφορικό. Τη δυνατότητα της εύκολης μετακίνησης της παράστασης, αλλά και της ουσίας της περιπλάνησης του δημιουργού στο χώρο και τον χρόνο, στα ταξίδια του στις πόλεις και στα ταξίδια του στα “πλωτά νησιά” της φαντασίας, του ονείρου και στους μαγεμένους τόπους του Πρόσπερου.

Το Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας είναι το νέο αδελφάκι του Διεθνούς φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου που οργανώνουμε από το 2009. Και τα δύο είναι πρωτότυπα για την Ελλάδα και στοχεύουν προς ένα εναλλακτικό πλαίσιο. Τόσο ως προς  την έκφραση στον δημόσιο χώρο, όσο και ως προς την εναλλακτική χρήση του συμβατικού χώρου του θεάτρου. Η εταιρία Labillusions και το Helix Action Theatre είναι φορείς αυτής της προσπάθειας, στο δύσκολο περιβάλλον της Κρίσης.

Θα έλεγα ότι και οι δύο αυτές διοργανώσεις είναι προϊόντα της κρίσης, δημιουργούν ένα πεδίο διεξόδου των καλλιτεχνών. Μια έξοδο κινδύνου διαφυγής του Θεάτρου και του Κοινού.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας μπορείτε να δείτε εδώ: 1ο Φεστιβάλ Βαλίτσας / Athens Suitcase Festival