Η Titanium Yiayiannos Gallery παρουσιάζει την έκθεση γλυπτικής του Νίκου Τσιλογιάννη με τίτλο «Μια σταγόνα ονείρου σ’ ένα ποτήρι

πραγματικότητας», η οποία θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011.

Ο Νίκος Τσιλογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Γύρω στο 1962 άρχισε να ενδιαφέρεται για τη μουσική και, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο, αγόρασε δύο μπαγκέτες για ντραμς. Μετά από αυτό, όλα κύλησαν πολύ γρήγορα, έπαιζε μουσική εδώ κι εκεί και υπήρξε ένας από τους συνιδρυτές του θρυλικού γκρουπ «The Idols». Αργότερα, το 1968, η γνωριμία του με τον Διονύση Σαββόπουλο του έδωσε την ευκαιρία να γίνει μέλος του συγκροτήματος «Τα Μπουρμπούλια», όπου και έμεινε εκεί μέχρι το ’74.

Το 1974, στο αεροπλάνο για το Παρίσι, έκανε τις πρώτες του γραμμές σ’ ένα μπλοκάκι της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Αυτή ήταν η στιγμή που ερωτεύτηκε την εικαστική τέχνη!

Δύο χρόνια μετά, μετανάστευσε στην Ολλανδία. Πέρασε ένα χρόνο ψάχνοντας, ζωγραφίζοντας συνεχώς και αποφάσισε να αλλάξει πορεία και άρχισε να παίζει αυτοσχέδια μουσική. Η εικαστική τέχνη μπήκε ταυτόχρονα στη ζωή του, νοίκιασε ένα ατελιέ και άρχισε να σκαλίζει ξύλινα ανάγλυφα και κάπως έτσι, σιγά-σιγά, ανέπτυξε το ενδιαφέρον του για τη γλυπτική, στην αρχή δουλεύοντας με ξύλο και στη συνέχεια με χαλκό και χάλυβα.

Ο καλλιτέχνης γράφει για τη δουλειά του με χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο τρόπο:

«Ψάχνοντας για το προσωπικό μου στυλ, τελικά βρήκα τη συνταγή, η οποία είναι φτιαγμένη από:

Μια σταγόνα υποσυνείδητου
Πάνω σε μια ζάρα ονείρου
Και ένα χαμόγελο στην πραγματικότητα
   
Αυτά τα δύο –η εικαστική τέχνη και η αυτοσχέδια μουσική- είναι μέχρι σήμερα τα πράγματα που απασχολούν το μυαλό μου μέρα και νύχτα.
Πίσω από τη δουλειά μου δεν υπάρχει κάποια φιλοσοφική ιδέα ή κάποιο κρυφό μήνυμα…
Δεν προσπαθώ ν’ αλλάξω τον κόσμο…
Υπάρχει κάτι άλλο…
Η ελπίδα μου είναι ότι η δουλειά μου μπορεί να είναι πηγή χαράς!»

Από το 2001, ο Νίκος Τσιλογιάννης συνεργάζεται με την ζωγράφο Klasina Wieringa και έχουν δημιουργήσει την ομάδα NIKLAZ που δημιουργούν Λειτουργική Τέχνη. Ο Ν.Τσιλογιάννης κάνει τα σχέδια και τα δημιουργεί και η Κ.Wieringa τα ζωγραφίζει.

Από το 1976 μέχρι και σήμερα, ζει και εργάζεται στην Ολλανδία, όπου έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις καθώς και συναυλίες σε όλη τη χώρα.