Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε πέρυσι στην Επίδαυρο με την “Άλκηστη” του Ευριπίδη, καθώς και φέτος με την όπερα “Ζ” στην Εθνική Λυρική Σκηνή, η Κατερίνα Ευαγγελάτου επανέρχεται, σκηνοθετώντας για πρώτη φορά έργο του Ουίλλιαμ ΣαίξπηρΗ Κωμωδία των Παρεξηγήσεων, που θα κάνει πρεμιέρα στις 9 Νοεμβρίου 2018 στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, είναι μια παραγωγή της εταιρείας ΛΥΚΟΦΩΣ του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου.

Την νέα μετάφραση του έργου υπογράφει ο σπουδαίος ποιητής και μεταφραστής Διονύσης Καψάλης, ενώ την δημιουργική ομάδα αποτελούν καταξιωμένοι συντελεστές (Εύα Μανιδάκη, Πατρίσια Απέργη, Βασιλική Σύρμα, Ελευθερία Ντεκώ, Γιώργος Πούλιος, κ.α.).

Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ / ΥΠΟΘΕΣΗ

Δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων που είχαν χωριστεί στη γέννα, βρίσκονται ξαφνικά στην ίδια πόλη χωρίς να το γνωρίζουν. Μέσα σε αυτή την αλλόκοτη συνθήκη εκτυλίσσεται μια ιλιγγιώδης φάρσα, στην οποία κυριαρχούν η πλάνη και οι αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις, καθώς τα πρόσωπα διασταυρώνονται. Το όριο μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας σταδιακά θολώνει σε αυτό το νεανικό, αριστοτεχνικά γραμμένο έργο του Σαίξπηρ, όπου κάθε βεβαιότητα καταρρέει και κανένας δεν είναι αυτός που νομίζει ότι είναι.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Πρόκειται για μία σπαρταριστή κωμωδία με έντονο το στοιχείο της φάρσας, που ο Σαίξπηρ συνέγραψε περίπου την ίδια χρονική περίοδο με τους Δύο Άρχοντες από τη Βερόνα και Το Ημέρωμα της Στρίγγλας (1592-1594), βασιζόμενος στους Μέναιχμους του Πλαύτου.

Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων είναι γεμάτη εκπλήξεις, καθώς στο αλλόκοτο σύμπαν της βρίσκει κανείς ένα τρελό ψηφιδωτό από μπλεγμένες ερωτικές ιστορίες,χαμένα μέλη μιας οικογένειας, δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων (σε διπλό ρόλο ο Νίκος Κουρής ερμηνεύει τους δύο αδελφούς Αντίφιλους και ο Ορφέας Αυγουστίδης τους δύο δούλους τους, Δρόμιους) ,μέσα σε μια ατμόσφαιρα μαγείας και ψευδαίσθησης, όπου όλα μπορούν να συμβούν. Η θαυμαστή δομή της Κωμωδίας των Παρεξηγήσεων αποτελεί τον θρίαμβο του διπλασιασμού: δύο ζεύγη διδύμων, μία αλλόκοτη πόλη, μαγική και μονότονη ταυτόχρονα, επαναλαμβανόμενες σκηνές ,γεγονότα που συγχύζουν με την ομοιότητά τους, λέξεις που περιέχουν διττά νοήματα. Οι χαρακτήρες αποκτούν ένα μόνιμο καθρέφτισμα, είναι το είδωλό τους ή ένα alter ego;

Πόρτες ανοιγοκλείνουν σε λάθος στιγμή, ανοίγοντας το δρόμο σε λάθος πρόσωπα να εισέλθουν σε λάθος χώρους. Η ξέφρενη φάρσα συναντά το ανοίκειο.

Συντελεστές

Νέα Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση-Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Ματθαίου
Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Όλγα Μαυροειδή
Βοηθός Παραγωγής: Πάνος Σβολάκης
Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος, Σταύρος Χαμπάκης, Μιχάλης Κλουκίνας
Παραγωγός: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Διανομή:

Αντίφιλος o Συρακούσιος – Αντίφιλος o Εφέσιος: Νίκος Κουρής
Δρόμιος ο Συρακούσιος – Δρόμιος ο Εφέσιος: Ορφέας Αυγουστίδης
Αδριανή: Δήμητρα Βλαγκοπούλου
Λουκιανή: Αμαλία Νίνου
Αιγαίων: Ερρίκος Μηλιάρης
Δούκας: Νίκος Πυροκάκος
Άντζελο: Γιώργος Νούσης
Έμπορος: Βαλάντης Φράγκος
Αξιωματικός: Στέλιος Παυλόπουλος
Εταίρα: Ελίζα Σκολίδη

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Λίγα λόγια για την Κατερίνα Ευαγγελάτου

Η βραβευμένη σκηνοθέτης Κατερίνα Ευαγγελάτου (Βραβείο Νέου Δημιουργού – Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, 2009 και Έπαθλο «Ελευθερία Σαπουντζή», 2011), μέσα σε λίγα χρόνια, έχει σκηνοθετήσει πάνω από 20 μεγάλες παραγωγές (Πρόζα και Όπερα) σε κορυφαίους θεατρικούς Οργανισμούς της Ελλάδας (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Εθνική Λυρική Σκηνή, κλπ.) και του εξωτερικού (Γερμανία, Ρωσία).

Ενδεικτικά: Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν του Μπ.Μπρεχτ (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 2013), Der gute Mensch von Sezuan, (Stadttheater Augsburg, Γερμανία, 2014), Ρήσος (Φεστιβάλ Αθηνών 2015), Τα παραμύθια του Χόφμαν, (Κρατική Όπερα της Περμ, Ρωσία, 2015, υποψηφιότητα για 9 βραβεία ‘Χρυσή Μάσκα’ στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Παράστασης και Καλύτερου Σκηνοθέτη), Φάουστ του Γκαίτε (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 2015-2017), 1984 του Τζωρτζ Όργουελ (Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, 2016), Άλκηστη του Ευριπίδη (Εθνικό Θέατρο-Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017), Ζ, Νέα Όπερα των: Μηνά Μπορμπουδάκη/Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη βασισμένη στο ομότιλο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού (Εθνική Λυρική Σκηνή-Εναλλακτική σκηνή, 2018).