Tην Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη, οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν το βιβλίο των: Γιώργου Αναστασιάδη, Λέοντα Α. Ναρ και Χρήστου Ράπτη με τίτλο “Εγώ, ο εγγονός ενός Ελληνα-Η Θεσσαλονίκη του Νικολά Σαρκοζί”.
Tην Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη, οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν το βιβλίο των: Γιώργου Αναστασιάδη, Λέοντα Α. Ναρ και Χρήστου Ράπτη με τίτλο “Εγώ, ο εγγονός ενός Έλληνα-Η Θεσσαλονίκη του Νικολά Σαρκοζί”.

Είναι το βιβλίο που ίσως δώσει απάντηση στο ερώτημα: που οφείλεται το πολύ μεσογειακό ταμπεραμέντο του Γάλλου προέδρου, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα με τα καμώματα του και έχει έναν ολόκληρο πλανήτη να ασχολείται με το νέο του αμόρε και το αν τελικά θα το πάρει το κορίτσι που περιφέρει ανά τον κόσμο.

Ποιο ρόλο έπαιξε στη διαμόρφωση της πολιτικής προσωπικότητας του Νικολά Σαρκοζί η διπλή του καταγωγή από την Ουγγαρία και τη Θεσσαλονίκη;


Γιατί στην πρώτη του ομιλία μετά την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας αυτοπροσδιορίστηκε ως γιος ενός Ούγγρου και εγγονός ενός Έλληνα;


Η αφήγηση της οικογενειακής ιστορίας του Γάλλου προέδρου μοιάζει με μυθιστόρημα. Ενα μυθιστόρημα που διατρέχει για τέσσερις αιώνες την Ευρώπη, με ήρωες-αφηγητές τον παππού, τον Θεσσαλονικιό γιατρό Μπενίκο Αλλάχ, και τον πατέρα, τον Μαγιάρο διαφημιστή Παλ Σαρκοζί.


Οι Μαλλάχ, οι πρόγονοί του από την πλευρά της μητέρας του, ζούσαν από τον 16ο αιώνα στη Θεσσαλονίκη και υπήρξαν εξέχοντα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας.Ηταν ραβίνοι, κοσμηματοπώλες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί.

Η οικογένεια Μαλλάχ ανέδειξε μάλιστα κι έναν γερουσιαστή, με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου, και έναν βουλευτή, με το κόμμα του Δημητρίου Γούναρη.


Οι Σαρκοζί ήταν Μαγιάροι ευγενείς και πολεμιστές που αντιστάθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η ένωση αυτών των δύο κόσμων, με φόντο το μεταπολεμικό Παρίσι του 1950, έδωσε πολλές δεκαετίες αργότερα έναν πρόεδρο στη Γαλλία.


Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Ντόρα Μπακογιάννη, υπουργός εξωτερικών, και Θόδωρος Πάγκαλος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ.



info

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Μουσείο Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς 138.