Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), έγινε την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η παρουσίαση της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «Νεοέλληνες Λογοτέχνες-Ποιητές-Πεζογράφοι» παρουσία της Διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, του Προεδρείου της ΕΣΗΕΑ αλλά και των συγγενών των τιμώμενων λογοτεχνών.

Τρεις πεζογράφοι κι ένας ποιητής εικονίζονται στα τέσσερα γραμματόσημα που συνθέτουν την Αναμνηστική Σειρά:

Ο Κώστας Βάρναλης, η Διδώ Σωτηρίου, ο Αντώνης Σαμαράκης και ο Στρατής Τσίρκας.

Τέσσερις δημιουργοί που με έντονη τη δωρεά της δημιουργικής πνοής, κατέβαλαν έναν τεράστιο μόχθο ώστε το έργο τους να συνιστά μια γενναιόδωρη κληρονομιά – παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.

Τα ΕΛΤΑ απένειμαν ειδικές συλλεκτικές εκδόσεις των τεσσάρων γραμματοσήμων στους συγγενείς των τιμώμενων λογοτεχνών: η κα Ελένη Σαμαράκη παρέλαβε το γραμματόσημο του συζύγου της Αντώνη Σαμαράκη, ο κ. Νίκος Μπελογιάννης της θείας του Διδούς Σωτηρίου ο κ. Π. Μαλουκάτος του Στρατή Τσίρκα, ενώ το γραμματόσημο του Κώστα Βάρναλη παρέλαβε η ΕΣΗΕΑ για το Μορφωτικό της Ίδρυμα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση των τεσσάρων τιμώμενων λογοτεχνών με τη δημοσιογραφία, τόνισε την σταθερή αντιφασιστική τους πορεία και υπογράμμισε τη διεθνή παρουσία και την οικουμενικότητα του έργου τους.  

Επιπλέον, από το βήμα της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος των Ελληνικών Ταχυδρομείων ανακοίνωσε πρωτοβουλία ονοματοδοσίας των Ταχυδρομικών Καταστημάτων της χώρας στη μνήμη ανθρώπων που σημάδεψαν την πορεία της εθνικής ολοκλήρωσης σε όλους τους τομείς, με πρώτο το Ταχυδρομικό Κατάστημα Ευδήλου Ικαρίας το οποίο θα λάβει το όνομα του Στρατή Τσίρκα.

Τέλος, ο κύριος Κωστής Μελαχροινός υπογράμμισε ότι τα ΕΛΤΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια της επικοινωνίας των πολιτών με το σύνολο της πολιτιστικής παραγωγής του τόπου.

Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κα Μαρία Αντωνιάδου, ευχαρίστησε τα ΕΛΤΑ για την πρωτοβουλία έκδοσης της σειράς που απεικονίζει τέσσερις λογοτέχνες που είχαν στενή σχέση με τη δημοσιογραφία: ο Κώστας Βάρναλης, επιφανές μέλος της ΕΣΗΕΑ με μακρά θητεία στις εφημερίδες, η Διδώ Σωτηρίου αρχισυντάκτρια στον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», ο Σαμαράκης και ο Τσίρκας συχνοί αρθρογράφοι σε εφημερίδες.

Ο συγγραφέας Στέφανος Δάνδολος μίλησε για τη ζωή και σκιαγράφησε το λογοτεχνικό πορτρέτο του κάθε ενός από τους τιμώμενους λογοτέχνες, ενώ η τεχνική παρουσίαση των γραμματοσήμων και των φιλοτελικών προϊόντων της αναμνηστικής σειράς έγινε από τον Ειδικό Σύμβουλο Φιλοτελισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων κ. Μωυσή Κωνσταντίνη.
 

Προς τιμήν του έργου τους, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαθέτουν επιλεγμένα συλλεκτικά βιβλία-ορόσημα των τεσσάρων συγγραφέων με επικολλημένο το γραμματόσημο του συγγραφέα τους και σφραγισμένα με τη σφραγίδα Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας.