Από τις εκδόσεις Ροές, στη σειρά microMEGA κυκλοφόρησαν οι εξής τέσσερις νέοι τίτλοι: Paul Lagargue – Η θρησκεία του Κεφαλαίου, Συλλογικό: Ένας διάλογος για την εθνική ταυτότητα και την κρίση, Miguel De Unamuno – Περί εξευρωπαϊσμού και Φίοντορ Ντοστογιέφσκι – Για τον Πούσκιν.

Αναλυτικότερα:

PAUL LAFARGUE – Η θρησκεία του Κεφαλαίου
Απόδοση-προλεγόμενα: Αλέξανδρος Βέλιος, Επίμετρο: Αντώνης Κεφαλάς
Σελ. 192, Τιμή: 10 €, ISBN: 978-960-283-394-0

O Λαφάργκ σκηνοθετεί ένα φανταστικό συνέδριο στο Λονδίνο, στο οποίο σπεύδει η αφρόκρεμα του διεθνούς κατεστημένου, πανικόβλητου από την επικίνδυνη εξάπλωση των σοσιαλιστικών ιδεών. Αναζητώντας επειγόντως έναν νέο Θεό προς τέρψη του «λαϊκού κτήνους», το συνέδριο επινοεί το «Πιστεύω» της νέας θρησκείας του καπιταλισμού, την κυνική θεολογία της εμπορευματοποίησης του ανθρώπου…

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ – Ένας διάλογος για την εθνική ταυτότητα και την κρίση
Επιμέλεια έκδοσης: Αλέξανδρος Βέλιος, Σελ. 128, Τιμή: 7 €, ISBN: 978-960-283-395-7

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Ελλάς: Δύση ή Ανατολή;, οι εκδόσεις Ροές διοργάνωσαν μια συζήτηση κατά την οποία επτά γνωστά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου βίου (Κ. Ι. Αγγελόπουλος, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Αλέξανδρος Βέλιος, Παναγιώτης Γεννηματάς, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Αλέκος Παπαδόπουλος, Θανάσης Παπανδρόπουλος) διασταύρωσαν τις απόψεις και τον προβληματισμό τους για τον άλυτο γρίφο της νεοελληνικής ταυτότητας, τις ιστορικές παθογένειες που υπονομεύουν τη σύγχρονη πορεία της χώρας και τις προϋποθέσεις μιας πραγματικής εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.

MIGUEL DE UNAMUNO – Περί εξευρωπαϊσμού
Μετάφραση: Δέσποινα Σαραφείδου, Προλεγόμενα: Αλέξανδρος Βέλιος,
Επίμετρο: Βίκτωρ Ιβάνοβιτς, Σελ. 144, Τιμή: 9 €, ISBN: 978-960-283-396-4

Ένα εξαιρετικά επίκαιρο (για την Ελλάδα τού σήμερα) δοκίμιο του 1906, στο οποίο ο σπουδαίος Ισπανός διανοητής εμφανίζεται να εκστρατεύει κατά του «εξευρωπαϊσμού» και του «εκμοντερνισμού». Ο Ουναμούνο ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί «άλλη μέθοδο από αυτήν του πάθους», αποστρέφεται την επιστημονική ορθότητα του καιρού του, παραμένει μεταφυσικός, μυστικιστής, μεσαιωνικός. Αλλά είναι καίριος όταν στηλιτεύει τον «άγονο υβριδισμό» που νοθεύει χωρίς να εμπλουτίζει την εθνική ταυτότητα μιας χώρας.

ΦΙΟΝΤΟΡ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ – Για τον Πούσκιν
Μετάφραση: Πάνος Σταθόγιαννης Σελ. 112, Τιμή: 7 €, ISBN: 978-960-283-397-1

8 Ιουνίου 1880. Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι πραγματοποιεί την τελευταία δημόσια εμφάνισή του εκφωνώντας τον περίφημο λόγο του για τον Πούσκιν. Με τη διορατική ματιά του, δεν ρίχνει απλώς φως στο έργο του σπουδαίου Ρώσου ποιητή, αλλά παράλληλα δίνει απάντηση σε πλείστα όσα ερωτήματα που απασχολούν τη ρωσική, και όχι μόνο, κοινωνία. Η εμπνευσμένη αυτή ομιλία, που συντάραξε το ακροατήριο, αποτελεί και την πνευματική διαθήκη του μεγάλου κλασικού συγγραφέα.