200 χρόνια μετά τη γέννηση του Ρίχαρντ Βάγκνερ, ενός καλλιτέχνη που, με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο, ανακίνησε το εθνικό φαντασιακό του τόπου του, ο ελληνικός λαός «καλείται σε μια συνολική αναδιοργάνωση του τρόπου ζωής του, στην οικογένεια, στους τόπους εργασίας, στο δημόσιο χώρο» (Κώστας Δουζίνας), σε στενή συνάρτηση, μάλιστα, με την εκ νέου φορτισμένη ιδέα της γερμανικής ηγεμονίας.

Η μουσικοθεατρική περφόρμανς Νέα Ελλάδα (The Making-Of) αποτελεί ένα έργο εν προόδω (work-in-progress) όπου η εταιρεία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων» επιχειρεί να διαπραγματευθεί καλλιτεχνικά με παιγνιώδη τρόπο μερικές από τις φορτισμένες πτυχές του φαντασιακού της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, όπως αυτές κρυσταλλώνονται γύρω από τις έννοιες της παρακμής, του θανάτου, της αναγέννησης και του… rebranding του Έθνους!

Μάλλον παρά μια παραδοσιακή μουσικοθεατρική παράσταση, η περφόρμανς Νέα Ελλάδα (The Making-Of) αποπειράται μια «μνημειακή», μυθοποιητική προσέγγιση σε άμεση συνάρτηση με τους δύο ιδιαίτερους χώρους όπου θα φιλοξενηθεί, το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (στο πλαίσιο των 48ων Δημητρίων) και το Πρώην Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας AGORA).

Η περφόρμανς βασίζεται σε θραύσματα της μουσικής του Βάγκνερ που διαλέγονται με πρωτότυπη μουσική του Χαράλαμπου Γωγιού πάνω σε αποσπάσματα από το μιούζικαλ Ο χορός της μεσαίας τάξης της Μαρίας Τοπάλη (εκδόσεις Οκτώ) και το λιμπρέτο Helios Corp. του Δημήτρη Δημόπουλου (βραβευμένου από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου με τον έπαινο «Κάρολος Κουν» Δραματουργίας Ελληνικού Έργου 2012 για την όπερα Yasou Aida!).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός, Ρίχαρντ Βάγκνερ
Κείμενα: Μαρία Τοπάλη, Δημήτρης Δημόπουλος
Μουσική διεύθυνση, πλήκτρα, μελόντικα: Χαράλαμπος Γωγιός
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Παρέμβαση στο χώρο-επιμέλεια κοστουμιών: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Σχεδιασμός χαρτονομισμάτων: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Γιώργος Γιάκος – The Comeback Studio
Δραματουργική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου

Λαμβάνουν μέρος: Λυδία Ζερβάνου (υψίφωνος, βιολοντσέλο), Ιωάννα Φόρτη (μεσόφωνος, μπαγλαμάς), Χρήστος Κεχρής (τενόρος, κιθάρα) Συμμετέχει χορός εθελοντών (κορυφαίοι: Αλέξανδρος Ευκλείδης, Λίνα Καλπαζίδου)