Η Πύρνα προσκαλεί μικρούς αλλά και μεγάλους στα δημιουργικά εργαστήρια που έχει προγραμματίσει για την περίοδο Φεβρουάριος – Ιούνιος 2016.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Έναρξη: 5 Φεβρουαρίου
Λήξη: 10 Ιουνίου
Ώρα: 17.30-19.00 (ΠΠ1) Ενότητα 12 παιχνιδιών (εκτός από 12/2, 11/3, 22/4, 27/5)
Για παιδιά 4-7 ετών

Τιμή: 144€ (έως 3 δόσεις με κάρτα)

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ…

Γιατί λέμε ψέματα, γιατί είναι δύσκολο να περιμένω, γιατί δεν έχω φίλους; Μερικές φορές, οι πιο απλές λέξεις είναι αυτές που δυσκολεύεσαι περισσότερο να πεις σε ένα παιδί… Σεβασμός… υπομονή… εμπιστοσύνη… συνεργασία… συμπόνια… Το θεατρικό παιχνίδι, μέσα από μικρές ιστορίες και καθημερινά αντικείμενα, θα ξεδιπλώσει τη δύναμη των αξιών της ζωής.

Μαρία Λαγωνίκα, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού

ΣΑΒΒΑΤΟ 6, 13, 20 Φεβρουαρίου & 5 Μαρτίου
Ώρα: 11.00-12.30 (ΠΠ2) Ενότητα 4 εργαστηρίων
Για παιδιά άνω των 5 ετών
Τιμή: 60€ + υλικά

ΣΑΒΒΑΤΟ 13, 20 Φεβρουαρίου & 5 Μαρτίου
Ώρα: 11.00-12.30 (ΠΠ3)
Ενότητα 3 εργαστηρίων
έως 15 συμμετέχοντες
Τιμή: 60€
Για γονείς παιδιών που
συμμετέχουν στο ΠΠ2:48€

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Τα παιδιά ανακαλύπτουν την αρχιτεκτονική, τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της και τις δυνατότητες που τους δίνει να επέμβουν στους χώρους που ζουν και κινούνται αλλά και να δημιουργήσουν νέους. Ξεκινώντας μια ξενάγηση στον κόσμο της τέχνης και των κατασκευών, επικεντρωνόμαστε σε σχέσεις όπως ο δομημένος-αδόμητος χώρος, το παιχνίδι φως-σκιά, η διαφάνεια-αδιαφάνεια, τα όρια… Τα παιδιά παίζουν, παρατηρούν, αναλύουν, δημιουργούν, κατασκευάζουν και αποκτούν ερεθίσματα για πολύχρωμες συζητήσεις.

Με τη Φιλίτσα Δασκαλάκη, Αρχιτέκτονα- Μηχανικό

ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ: ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

Συζήτηση και προβληματισμός για τις σχέσεις μας με τα παιδιά μας και τη σημασία τους σε μια κοινωνία που συνήθως, τόσο παιδαγωγικά όσο και εκπαιδευτικά, δεν τα θέτει στο επίκεντρο της φροντίδας της. Το εργαστήρι μπορεί να επαναληφθεί τα Σάββατα 2, 9, 16/4, 10.30-12.00.

Σπύρος Κασιμάτης, εκπαιδευτικός και προσωπο-κεντρικός σύμβουλος ψυχικής υγείας

Σε όλες τις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 Φεβρουαρίου
Ώρα: 10.30-13.30 (ΕΡ10)
Έως 14 συμμετέχοντες
Τιμή: 37€

ΣΑΒΒΑΤΟ
Έναρξη: 2 Απριλίου
Λήξη: 23 Απριλίου
Ώρα: 10.30-12.00 (ΠΠ4)
Ενότητα 4 εργαστηρίων Για παιδιά 5-7 ετών
Τιμή: 72 €

ΣΑΒΒΑΤΟ
Έναρξη: 2 Απριλίου
Λήξη: 23 Απριλίου
Ώρα: 12.15-13.45 (ΠΠ5)
Ενότητα 4 εργαστηρίων Για παιδιά 7-11 ετών
Τιμή: 72 €

ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ: «ΜΑΘΕ ΝΑ ΒΟΗΘΑΣ» ΑΠΟ ΤΗ RESQME

Σεμινάριο πρώτων βοηθειών με στόχο να μάθει σε απλούς πολίτες να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε έναν συνάνθρωπό τους, έτσι ώστε να τον διατηρήσουν στη ζωή μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Περιλαμβάνει, ενδεικτικά, πρώτες βοήθειες σε περίπτωση εμφράγματος του μυοκαρδίου, ανακοπής καρδιάς, πνιγμού, διεξαγωγή ΚΑΡΠΑ σε ενήλικες, βρέφη και παιδιά, παιδιατρικές πρώτες βοήθειες καθώς και τρόπους αντιμετώπισης σοβαρών τραυματισμών.

Βασίλης Ζαΐμης – Εταιρία εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών Resqme

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ANIMATION Ι (ΠΠ4)

Οι μικροί μας φίλοι θα εξερευνήσουν τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα animation. Ξεκινώντας με απλές μεθόδους, όπως αυτή του flipbook, θα πειραματιστούν με την κινούμενη εικόνα. Έπειτα, θα γνωρίσουν την τεχνική του stop motion animation, με την οποία θα δώσουν ζωή σε πλαστελίνες, χάρτινες φιγούρες με αρθρώσεις, τρισδιάστατα αντικείμενα και μια πληθώρα άλλων υλικών, φτιάχνοντας έναν κόσμο μαγικό όπου τίποτα δεν είναι αδύνατο! Με πολλή φαντασία θα χτίσουν το δικό τους σενάριο, έτσι ώστε να δημιουργήσουν το δικό τους ταινιάκι animation.

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ANIMATION ΙΙ (ΠΠ5)

Ένα εργαστήριο για παιδιά που έχουν ήδη κάποια εμπειρία με την τεχνική του animation. Θα εμβαθύνουμε στα μυστικά της κινούμενης εικόνας και του ήχου. Με εξειδικευμένο εξοπλισμό θα χρησιμοποιήσουμε το stop-motion animation για να πειραματιστούμε με πιο σύνθετες τεχνικές κινούμενης εικόνας. Με τη βοήθεια επαγγελματία, τα παιδιά θα αναπτύξουν το σενάριο και τα βασικά στοιχεία της κινηματογράφησης, καθώς και του μοντάζ. Με φαντασία θα κατασκευάσουν τους ήρωες και τα σκηνικά της ιστορίας τους αλλά και τους απαραίτητους ήχους, έτσι ώστε να δημιουργήσουν το δικό τους ταινιάκι!

Δείτε τα ταινιάκια του 2015 στο www.pyrna.gr/omilies.

Οργάνωση – σχεδιασμός: «ΚΑΡΠΟΣ», www.karposontheweb.org. Εμψυχώτρια η Λουίζα Σταθοπούλου

ΣΑΒΒΑΤΟ
23 Απριλίου
Ώρα: 12.00-13.00 (ΠΠ6)
Έως 20 παιδιά 4-8 ετών
Τιμή: 15€

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ
25 Απριλίου
Ώρα: 12.00-13.00 (ΠΠ7)
Έως 12 παιδιά 5-10 ετών
Τιμή: 18€

Μ. ΤΡΙΤΗ
26 Απριλίου
Ώρα:10.30-11.45 (ΠΠ8) Έως 12 παιδιά, 5-10 ετών
Τιμή: 18€

Μ. ΤΡΙΤΗ
26 Απριλίου
Ώρα: 12.00 -13.15 (ΠΠ9) Έως 12 παιδιά, 5-10 ετών
Τιμή: 15€

21 Ιουνίου- 8 Ιουλίου Ώρα: 17.00-20.00 (ΠΠ15)

ΠΠ1-ΠΠ15: έκπτωση 10% στα αδέλφια

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΚΥΝΗΓΙ ΑΥΓΩΝ

Πού να έκρυψε άραγε ο λαγός τα αβγά; Πώς θα τα βρούμε; Τι ιστορίες έχουν να μας διηγηθούν; Ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με ευχάριστες και γλυκές εκπλήξεις!

Λίζα Κουτσουδάκη, Παιδαγωγός, Δασκάλα Αγγλικών, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής για όσους μικρούς μάγειρες και μαγείρισσες θέλουν να ζυμώσουν, να πλάσουν και να ψήσουν πρωτότυπα πασχαλινά μπισκότα. Θα τα στολίσουν με χρωματιστή αμυγδαλόπαστα για το πασχαλινό τραπέζι!
Άννα-Μαρία Μπαρού, Food Stylist & Art de la Table Specialist

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Mε αλεύρια, ζάχαρες, αυγά, μαγιά, μαχλέπι και άλλα μυστικά, θα ζυμώσουμε, θα πλάσουμε, θα στολίσουμε και θα φουρνίσουμε πασχαλινά τσουρέκια, κοτσίδες, κουλούρες, στεφάνια, για τη Λαμπρή!
Βίκυ Κουμάντου, food blogger – www.tastefull.gr

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΑΥΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Με ρυζόχαρτα, χαρτοπετσέτες, κορδέλες, κόλλες και άλλα υλικά θα στολίσουμε άδεια αυγά και θα δημιουργήσουμε με φαντασία πρωτότυπες συνθέσεις.

Έφη Πιπλικάτση, Αρχιτέκτων, DIY blogger http://cheapsmarttoys. blogspot.gr

Ο ΚΗΠΟΣ ΜΑΣ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΝΑ

Διαδραστικό – δημιουργικό καλοκαιρινό πρόγραμμα για παιδιά 5-10 χρονών. Επειδή το καλοκαίρι θέλει φίλους, νέους και παλιούς, φαντασία, αυθόρμητη έκφραση, συνεργασία, ξενοιασιά και ηρεμία, ο κήπος της Πύρνας μεταμορφώνεται και υποδέχεται θεατρικές, μουσικές και εικαστικές ομάδες, που στο τέλος παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους.

Μαρία Λαγωνίκα, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού και συνεργάτες

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 Μαρτίου
Ώρα:11.00-13.00 (ΠΠ10)
Τιμή: 20€/παιδί
Για παιδιά 7-11 ετών και ελάχιστο αριθμό 10 παιδιών

Συνάντηση στην είσοδο της Αγοράς, επί της Αδριανού

24-27 ΜΑΡΤΙΟΥ  (ΠΠ11)
Για παιδιά 7-11 ετών και ελάχιστο αριθμό 10 παιδιών

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 Απριλίου
Ώρα: 09.00-17.00 (ΠΠ12)
Για παιδιά 7-11 ετών και ελάχιστο αριθμό
10 παιδιών

ΤΑ ΠΥΡΝΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ

Συναντιόμαστε στην «καρδιά» της Αρχαίας Αθήνας για να περπατήσουμε στην οδό Παναθηναίων, που οδηγούσε στην Ακρόπολη, να εξερευνήσουμε τον ναό του Ηφαίστου και να φανταστούμε ότι παίρνουμε αποφάσεις στο Βουλευτήριο και ότι κάνουμε τα ψώνια μας στη Στοά του Αττάλου, όπως γινόταν εδώ πολύ-πολύ παλιά!

Με τον ξεναγό Σωτήρη Καρκανιά

ΤΑ ΠΥΡΝΑΚΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σ’ αυτή την τετραήμερη εκδρομή, γονείς και παιδιά θα γνωρίσουμε τον θαυμαστό υδροβιότοπο της Κερκίνης, τη Βεργίνα, τη βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, αλλά και τη ζωή της Θεσσαλονίκης. Στην Κερκίνη θα παρατηρήσουμε πουλιά με τηλεσκόπια, θα επισκεφθούμε ένα κοπάδι βουβαλιών, θα περιηγηθούμε με βάρκες στη λίμνη ή θα κάνουμε ποδηλατάδα στις όχθες της. Στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, θα ταξιδέψουμε στο αρχαίο βασίλειο των Μακεδόνων και θα θαυμάσουμε τα μοναδικής αξίας ευρήματα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Τέλος στη Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθούμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης και φυσικά δεν θα παραλείψουμε να πιούμε καφέ και πορτοκαλάδα στη νέα παραλία! Για τη μετάβαση μπορείτε να επιλέξετε τρένο, αυτοκίνητο ή αεροπλάνο. Οι τοπικές μετακινήσεις θα γίνουν με πούλμαν.

ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΧΡΥΣΕΣ ΜΥΚΗΝΕΣ

Ψηλά, στην κορυφή ενός λόφου, ένα δυνατό κάστρο. Την πύλη του στολίζουν δυο λιοντάρια. Λένε ότι το έχτισαν οι Κύκλωπες… Καλά το μάντεψες, θα πάμε στις Μυκήνες! Θα περπατήσουμε στους δρόμους, θα δούμε τους τάφους των βασιλιάδων, θα θαυμάσουμε στο μουσείο τα πλούτη που έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι. Και πάνω απ’ όλα, θα γνωρίσουμε έναν πολιτισμό που απλώθηκε σ’ ολόκληρη τη Μεσόγειο… Η εκδρομή θα κλείσει με μια βόλτα με τρενάκι, φαγητό και παγωτό στο Ναύπλιο!

Με τη Μαρίζα Ντεκάστρο, Εκπαιδευτικό – Συγγραφέα και Κριτικό παιδικών βιβλίων

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 Μαΐου
Ώρα: 11.00-13.00 (ΠΠ13)
Τιμή: 20€/παιδί
Για παιδιά 7-11 ετών
Σημείο Έναρξης: Στάση Μετρό Ακρόπολη, έξοδος επί της  Αρεοπαγίτου

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 Ιουνίου (ΠΠ14)
Για παιδιά άνω των
8 ετών
Θα ξεκινήσει πούλμαν από την Πύρνα, δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ…

…που μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε την αρχιτεκτονική κληρονομιά της νεώτερης Αθήνας. Οικίες, μουσεία και χώροι πολιτισμού στις γειτονιές γύρω από την Ακρόπολη μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε και να φωτογραφήσουμε τις κρυφές λεπτομέρειές τους. Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, ιδανικό για όλη την οικογένεια.

Η δραστηριότητα οργανώνεται από την Big Olive City Walks

SAVE THE DATE: NEMEAN GAMES 2016

Φέτος είναι πάλι η χρονιά των Νέμεων Αγώνων, που οργανώνονται ακόμα και σήμερα κάθε τέσσερα χρόνια! Αποτελούν πιστή αναπαράσταση των αρχαίων αγώνων, με ελλανοδίκες, σαλπιγκτές, κήρυκες, αφέτη, έπαθλα! Οι συμμετοχές για τους παιδικούς αγώνες των 100μ. «κλείνουν» στις 25 Απριλίου (www.nemeangames.gr).

Η ΠΥΡΝΑ είναι μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία, με σκοπό τη δια βίου μάθηση, την προσωπική ανάπτυξη και τη δημιουργική ψυχαγωγία. Στη στέγη της, μια κηφισιώτικη μονοκατοικία με κήπο, στην οδό Κοκκιναρά 43, γίνονται κάθε εβδομάδα ομιλίες, εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά.

Για το παιδικό πρόγραμμα επιλέγουμε έμπειρους συνεργάτες και δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη της φαντασίας, της συνεργασίας, της δημιουργικότητας, της ικανότητας επικοινωνίας και της διάθεσης για ομαδικό παιχνίδι. Το πρόγραμμα ενημερώνεται συνεχώς στην ιστοσελίδα www.pyrna.gr και στο facebook. Ζητήστε να το λάβετε ηλεκτρονικά.

Το 2012, η ΠΥΡΝΑ δημιούργησε τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ®, που φέρνουν μικρές κινητές, δανειστικές βιβλιοθήκες στις τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων ανά την Ελλάδα. Φέτος τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® ταξιδεύουν, με ένα στόλο 180 σάκων και 4.250 βιβλίων, σε 900 περίπου σχολεία. Μπορείτε να παρακολουθείτε τα ταξίδια των Βιβλίων σε Ρόδες στο www. vivliaserodes.gr και στο facebook.

Παράλληλα, στην ΠΥΡΝΑ συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης για παιδιά, τα οποία δια-νέμονται σε ευπαθείς οικογένειες και σε πρόσφυγες.