Από τις Εκδόσεις Επιστύλιο κυκλοφορεί Ημερολόγιο του 2017 με θέμα τη Νάξο, μέσα από έργα τεσσάρων καταξιωμένων Ελλήνων ζωγράφων, του Θανάση Μακρή, Κωνσταντίνου Κερεστετζή, Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλου και Βασίλη Τάγκαλου.

«Ανακαλώντας τη φυσιογνωμία ενός τόπου στη μνήμη, ή πλάθοντάς τον στη φαντασία μας, πρώτα-πρώτα έρχεται το όνομα. Νάξος, Ναξία, Ναξιά, Αξιά… Έπειτα η εικόνα, επιβλητικά βουνά, κατάφυτες πεδιάδες, παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, παραδοσιακοί κυκλαδίτικοι οικισμοί. Ακολουθούν καλά ριζωμένες στον πυρήνα της μνήμης, οι αισθήσεις: οσφρητικές, απτικές, ακουστικές, γευστικές. Η μυρωδιά του κίτρου και του θυμαριού, το άγγιγμα στο λείο ναξιώτικο μάρμαρο, το σφύριγμα του αιγιοπελαγίτικου αέρα, το ξάφνιασμα της γεύσης από την αγνότητα των ντόπιων προϊόντων.

 

Στο πεδίο της ζωγραφικής το τοπίο ως εικόνα & εντύπωση ενός τόπου, συνοψίζει τα αποστάγματα της μνήμης και της φαντασίας, συχνά με τόση ακρίβεια, ώστε να προκαλεί την ίδια ανταπόκριση με την αυθεντική αίσθηση. Κι αυτό γιατί οι καλλιτέχνες με τις ευαίσθητες κεραίες τους συλλαμβάνουν αρτιότερα και μεταδίδουν πιο εκφραστικά το βίωμα ενός τόπου.

 

Στο παρόν ημερολόγιο-λεύκωμα, ακολουθούμε τη ματιά τεσσάρων καταξιωμένων ζωγράφων τη στιγμή που συντονίζεται με τον παλμό του τόπου, στεκόμαστε δίπλα στα καβαλέτα τους, όταν αναδεύουν τα χρώματα και μεταφέρουν στον καμβά, ό,τι οι αισθήσεις προσλαμβάνουν.»

 

Εκδόσεις Επιστύλιο

Η παρουσία των εκδόσεων «Επιστύλιο» ξεκίνησε στις αρχές του 2014. Στόχος τους η ανάδειξη της δημιουργικής φύσης των Ελλήνων μέσα από έντυπα υψηλής αισθητικής (ημερολόγια, λευκώματα κ.ά.) με επίκεντρο έργα πολιτισμού, είτε εικαστικά, είτε λογοτεχνικά. Παλαιότερες εκδόσεις περιλαμβάνουν τα ημερολόγια Νάξος 2014, 2015 & 2016, Βάρκες 2015, Ελλάδα 2016 κ.ά.

Την επιμέλεια έκδοσης ανέλαβε ο Εμμ. Ιακ. Προμπονάς, τη φωτογράφιση έργων το Studio Βαχαρίδης, τον σχεδιασμό του Ημερολογίου το Studio B και την εκτύπωση η Pillar Printing. Το εισαγωγικό κείμενο έγραψε η Δήμητρα Τσιαούσκογλου, ιστορικός τέχνης.