Έχουν περάσει σχεδόν 170 χρόνια από τότε που η Σαρλότ Μπροντέ (1816 – 1855) έγραψε την τολμηρή ιστορία μιας γυναίκας που μάχεται για την ελευθερία της προσωπικότητάς της, και το κοσμαγάπητο μυθιστόρημά της, η Τζέιν Έυρ [Jane Eyre], εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει. Πέρυσι, το αριστούργημα της Μπροντέ διασκευάστηκε για το θέατρο, σε μια εξαιρετική παραγωγή που ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του Bristol Old Vic και μεταδίδεται φέτος από το δίκτυο του National Theatre Live. Έτσι, τo ελληνικό κοινό, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015 στις 9:00 το βράδυ θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη) σε απευθείας μετάδοση από το Λονδίνο αυτή τη γεμάτη ζωντάνια παράσταση του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας –συμπαραγωγή με το Bristol Old Vic– που έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές από τον βρετανικό Τύπο. Η προβολή της Τζέιν Έυρ στο Μέγαρο συνοδεύεται από αγγλικούς υπότιτλους.

Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει η Sally Cookson [Σάλλυ Κούκσον], η οποία, μέσα από την προσέγγισή της, αποδίδει με ευρηματικότητα και πρωτοτυπία το πνεύμα του μυθιστορήματος, εστιάζοντας την προσοχή της στην ισχυρή προσωπικότητα της Τζέιν Έυρ.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει με πάθος και δυναμισμό η ηθοποιός Madeleine Worrall [Μάντελιν Γουόρρολ], που έχει στο ενεργητικό της ρόλους του σαιξπηρικού αλλά και του διεθνούς ρεπερτορίου (Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Δωδέκατη νύχτα, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, Οι τρεις αδελφές, κ.ά.) και συμμετοχές στις κινηματογραφικές ταινίες Stage Beauty, Bunny and the Bull, Paddington, Tarzan και The Huntsman.

Η Τζέιν Έυρ, που ανεβαίνει στο Lyttelton Theatre του Λονδίνου, είναι μια ακόμη επιτυχημένη παραγωγή της φετινής σειράς μεταδόσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, τις οποίες προσφέρει στο φιλότεχνο κοινό το Μέγαρο Μουσικής για έκτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό  Συμβούλιο.

Η αποκαλυπτική σκηνοθετική ματιά της Σάλλυ Κούκσον

… αναδεικνύει τον μαχητικό και ανεξάρτητο χαρακτήρα της κεντρικής ηρωίδας. Η Τζέιν Έυρ μεγαλώνει ορφανή και μορφώνεται σε φιλανθρωπικό ίδρυμα της βικτωριανής εποχής. Στη ζωή της θα αντιμετωπίσει πολλές αντιξοότητες –δύσκολες οικονομικές συνθήκες, κοινωνική αδικία–, που όμως δεν θα την πτοήσουν. Η νεαρή γυναίκα θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια θέση ως γκουβερνάντα σε ένα αρχοντικό, όπου θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί τον κύριο Ρότσεστερ. Η Τζέιν, ακέραιος χαρακτήρας που διεκδικεί και κερδίζει τον σεβασμό των άλλων, θα ακολουθήσει εντέλει τον δρόμο της καρδιάς της…

Διάρκεια μετάδοσης: 210 λεπτά (με διάλειμμα 20 λεπτών)

Σκηνοθεσία: Sally Cookson

Σκηνικά: Michael Vale

Κοστούμια: Katie Sykes

Φωτισμοί: Aideen Malone

Μουσική: Benji Bower

Ηχητικός σχεδιασμός: Mike Beer, Dominic Bilkey

Επιμέλεια κίνησης: Dan Canham

Σκηνοθεσία πάλης: Renny Krupinski

Δραματουργία: Mike Akers

Υπεύθυνη σκηνής: Ellen Havard

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):

Benji Bower, Will Bower, Elly Condron, Craig Edwards, Laura Elphinstone, Felix Hayes, Richard Hurst, Phil King, Melanie Marshall, Simone Saunders, Jools Scott, Maggie Tagney, Joannah Tincey, Stevie Thompson, Ellena Vincent, Madeleine Worrall.