Mr and Mrs Discobbolos είναι ο τίτλος της performance σε ποίηση Εdward Lear και μουσική Peter Westergaard που θα παρουσιαστεί στη Knot Gallery …

στις 26 και 27 Μαΐου 2012.

Ο Κύριος και η Κυρία Δισκοβόλου

Σκαρφάλωσαν απάνω σʼ εναν τοίχο
Και κάθισαν νʼ αντικρίσουνε τη δύση του ηλίου
Και νʼ ακούσουν το ουρλιαχτό της Τρίχειας Νυφωδίου
Και της κραυγής του Μπισκοβούβαλο τον ήχο.
Πήραν ενα ψωμάκι με τσάι γιασεμιού,
Κι ήσαν όλο χαρά και οι δύο, μέχρι που

Η Κυρία Δισκοβόλου λαλεί,-
 « Ω! Π! Ρ!Σ!Τ!Φ!Χ!Ψ!
Μου ήλθε μόλις τούτη τη στιγμή-

 « Τί θα συμβεί αν πέσουμε απʼ τον τοίχο !!!!!

 « Λατρευτέ μου Κύριε Δισκόβολε;

Ο Κύριος και η Κυρία Δισκοβόλου αποφασίζουν να σκαρφαλώσουν σε έναν τοίχο. Ψηλό ή χαμηλό, δεν το μαθαίνουμε ποτέ. Απολαμβάνουν το τσάι τους με όλα τα παρελκόμενα, ρεμβάζοντας κάτω υπό τον ήχο του Μπισκοβούβαλου και της Τρίχειας Νυφωδίου. Ο ξαφνικός τρόμος που τους πιάνει μήπως γκρεμοτσακιστούν, τους οδηγεί στην απόφαση να μην κουνηθούν ούτε ρούπι από το δικό τους τοίχο . Χρόνια και χρόνια μετά, γερασμένοι, αλλοτριωμένοι, εξουθενωμένοι από την παραμονή, ο Κύριος και η Κυρία Δισκοβόλου, μαζί με τα δώδεκα παιδιά τους, αποφασίζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους ανατινάζοντας τον τοίχο.

Ο σατιρικό ποίημα του Βικτωριανού λογοτέχνη EdwardLear, καυστικό και παιγνιώδες οπως όλα του τα έργα, παίζει με τις λέξεις και τα σχήματα, γεννα καινούρια νοήματα. Υπογραμμίζει το γελοίο στο πομπώδες , στην επιφανειακή κουλτούρα της αστικής τάξης , δημιουργώντας κι αυτός τη δική του σχολή « αγγλικής κωμωδίας» -όπως τη διδάχτηκαν και την εξέλιξαν αργότερα ο LewisCarroll , οι περίφημοι “Goons” του PeterSellers, οι DudleyMooreκαι PeterCookμε τους “PeteandDud” και βεβαίως οι ΜοntyPython.

Oπως αναφέρει ο θεωρητικός και μεταφραστής του ΕdwardLearΝίκος Σταμπάκης στο βιβλίο του « Εdwardlear, Τα γραπτά της ανοησίας» (εκδόσεις Φαρφούλας 2007) «Το έργο του Learεντάσσεται στο πλαίσιο μιας ριζικής διερώτησης πάνω στη γλώσσα και προπάντων πάνω στον πόθο που τείνει να εκφραστεί μέσω αυτής, που αγωνίζεται να την ξεπεράσει ή να την πραγματώσει (…) Το παράλογο των κειμένων του Lear αποτελεί φορέα απελευθέρωσης από τους επίπλαστους καταναγκασμούς που επιβάλλουν οι γλωσσικές συμβάσεις, οι κοινωνικοί και λογικοί περιορισμοί.»

Πάνω απʼολα η ποίηση του Learπαραμένει  βαθύτατα πολιτική. Και ιδιαίτερα στην περίπτωση του Κυρίου και της Κυρίας Δισκοβόλου ενοχλητικά, αφοπλιστικά επίκαιρη.

Ο Αμερικανός συνθέτης PeterWestergaard(1931) , εκπρόσωπος της σειραϊκης μουσικής σχολής, υπηρετεί το δημιουργικό παράλογο του Lear σκαρώνοντας  αντεστραμμένα μουσικά θέματα, αναδεικνύοντας και  παραλλάσσοντας τις συμμετρίες του έργου. Ανακαλύπτει εσωτερικές συνδέσεις πίσω από τον υπερρεαλιστικό κόσμο του Lear, σχέσεις και σχήματα- Η αυστηρή φόρμα συμπλέει με την αταξία της ανοησίας, εκρήγνυται και προκαλεί.

Συλληψη -σκηνοθεσια: Αναστασία Κότσαλη
Μουσική διδασκαλία-πιάνο: Μιχάλης Παπαπέτρου
Video: Μιχάλης Κλουκίνας
Σκηνικά-κοστούμια: Χρόνης Γιαννικόπουλος
Μακιγιάζ: Νανά Μαχαίρα

Με τους : Λητώ Μεσσήνη ( soprano)
Παναγιώτη Πρίφτη (tenoro)

Ιωάννα Φόρτη (mezzosoprano)