Και το ταξίδι θα ξεκινήσει με οδηγούς τους περίφημους Ρενάτο Ρίπο και Πέτερ Νάγκυ, στο βιολοντσέλο και το πιάνο αντίστοιχα, και θα οδηγήσει σε μία ξεχωριστή συναυλία.

Και το ταξίδι θα ξεκινήσει με οδηγούς τους περίφημους Ρενάτο Ρίπο και Πέτερ Νάγκυ, στο βιολοντσέλο και το πιάνο αντίστοιχα, και θα οδηγήσει σε μία ξεχωριστή συναυλία.

Στις 16 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ένα εξαίρετο μουσικό δίδυμο θα μας μαγέψει με μία ανθολογία έργων για βιολοντσέλο και πιάνο, ταξιδεύοντας μας σε μια πανδαισία ήχων που καλύπτουν το χρονικό φάσμα από τη ρομαντική περίοδο μέχρι τις ημέρες μας, με την υπογραφή των Μπετόβεν, Μπρουχ και Ντεμπυσσύ αλλά και των σύγχρονων Πιατσόλα και Θεοδωράκη.

Το ρεσιτάλ θα ανοίξει με το δημοφιλές Kol Nidrei, έργο 47 – σε διασκευή Alexander Lehmann, έργο βασισμένο στη μελωδία της ομώνυμης εβραϊκής προσευχής, του Γερμανού ρομαντικού συνθέτη και μαέστρου Μαξ Μπρουχ (1838-1920) Το «Κολ Νίντρεϊ» γράφηκε το 1880 για την εβραϊκή κοινότητα του Λίβερπουλ, εποχή που ο (προτεστάντης) Μπρουχ γοητεύτηκε από το πάθος της μελωδίας του 17ου ή 18ου αιώνα στην οποία βασίζεται η προσευχή που ζητάει άφεση για αμαρτίες παρελθούσες αλλά και μελλοντικές. Ακολουθεί η Σονάτα για βιολοντσέλο, αρ.3 σε λα μείζονα, έργο 69 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827).

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς μοιράζεται ανάμεσα σε τρία έργα για βιολοντσέλο και πιάνο, έργα διαφορετικών περιόδων, ηχοχρωμάτων και διαθέσεων της σύγχρονης μουσικής γραφής, με την υπογραφή εμπνευσμένων συνθετών. Πρόκειται για τη Σονάτα για βιολοντσέλο του κορυφαίου Γάλλου εκπροσώπου του μουσικού ιμπρεσιονισμού Κλωντ Ντεμπυσσύ (1862-1918), το αισθησιακό Grand Tango για βιολοντσέλο και πιάνο του Αργεντινού Αστορ Πιατσόλα (1921-1992) και το Ανατολικά του Αιγαίου (1987-2006), έργο για βιολοντσέλο και πιάνο του «δικού» μας Μίκη Θεοδωράκη.

Info
Ρενάτο Ρίπο και Πέτερ Νάγκυ
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, στις 20.30