Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει τον κύκλο εκδηλώσεων «Μουσικές στα Μνημεία …

και τα Μουσεία  της πόλης».

Από τις 29 Αυγούστου έως και τις 5 Σεπτεμβρίου 2012, οι ιστορικοί χώροι της Θεσσαλονίκης θα πλημμυρίσουν από ξεχωριστές εκδηλώσεις, με επίκεντρο τις σύγχρονες αλλά και τις κλασικές δημιουργίες. 

Στη Συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012, διοργανωτές, φορείς και καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εξέφρασαν από κοινού την ικανοποίηση τους για την πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και την ελπίδα ότι οι εκδηλώσεις θα συνοδευτούν από τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση του κόσμου.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, τόνισε το γεγονός ότι οι «Μουσικές στα Μνημεία και στα Μουσεία» αποτελούν μέρος της γενικότερης φιλοσοφίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ότι πρέπει να υπάρχει μία βιωματική σχέση των κατοίκων της πόλης με την πολιτιστική μας κληρονομιά. «Επιθυμία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά  «είναι να παροτρύνουμε τον κόσμο να εισέλθει στους συγκεκριμένους χώρους.

Η ανταπόκριση του κοινού την πρώτη χρονιά ήταν εντυπωσιακή και έτσι φέτος διευρύνουμε τις εκδηλώσεις, με τη συνεργασία μας με τα Μουσεία, τη βραδιά της Πανσελήνου (31η Αυγούστου), στο πλαίσιο των δράσεων που προγραμματίζει το Υπουργείο Πολιτισμού. Τα πράγματα όσον αφορά το οικονομικό σκέλος αναμένεται να γίνουν δυσκολότερα, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το σωστό, με πολύ λίγα χρήματα και ελάχιστα μέσα, αλλά με τη στήριξη και την καλή διάθεση προσφοράς, όλων όσοι εμπλέκονται με τον πολιτισμό και πιστεύουν όπως κι εμείς ότι αυτό είναι το βασικό προϊόν που παράγει η χώρα μας» κατέληξε ο κ. Πέγκας.

Στη διάρκεια της Συνέντευξης αναγνώστηκε μέρος της επιστολής του Πρέσβη του Βελγίου στην Αθήνα, Marc Van den Reeck, ο οποίος με αφορμή την εκδήλωση με τίτλο «Τα Βέλγικα» σημειώνει πως κομίζει εκ μέρους της χώρας του ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ενότητας. «Ο πολιτισμός ενώνει τα κράτη και ακόμη πιο σημαντικό, ενώνει τους ανθρώπους. Η Ελλάδα και το Βέλγιο είναι δύο κράτη  ενωμένα με τους ερμηνευτές τους και με τις συνθέσεις τους. Η μόνη αναμέτρηση που αναζητούμε είναι η καλλιτεχνική αναμέτρηση του 19ου  και του 20ου αιώνα» καταλήγει στο μήνυμά του ο κ. Marc Van den Reeck.

Η διευθύντρια της ΙΣΤ΄ εφορείας κλασικών αρχαιοτήτων Βασιλική Μισαηλίδου από την πλευρά της, τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό το να χρησιμοποιούνται οι αρχαιολογικοί χώροι για πολιτιστικές εκδηλώσεις, γι’ αυτό η εφορεία διαθέτει την Αρχαία Αγορά και το Ανακτορικό Συγκρότημα του Γαλερίου με μεγάλη χαρά. Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίηση της για τη διοργάνωση του πρώτου Πικ – Νικ Urban Festival, που απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους νέους ανθρώπους, ώστε οι τελευταίοι να οικοδομήσουν μία ζωντανή σχέση με τους αρχαιολογικούς χώρους και να τους αντιμετωπίσουν ως πολιτισμικά κύτταρα  του παρόντος και του μέλλοντος.

Η διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Νίκη Τσιλιπάκου συνεχάρη το Δήμο Θεσσαλονίκης για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία όπως είπε, συμβαδίζει απόλυτα με την προτεραιότητα του Μουσείου να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό, στο μέγιστο βαθμό.

Τέλος, η αναπληρώτρια διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Ιγνατιάδου, εξέφρασε την επιθυμία για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου και ευχήθηκε επιτυχία για το συγκεκριμένο κύκλο εκδηλώσεων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κύκλου εκδηλώσεων «Μουσικές στα Μνημεία και τα Μουσεία  της πόλης» διαμορφώνεται ως εξής:

           
29/08/12 – Ανακτορικό Συγκρότημα Γαλερίου
«As Time Goes By»
Τραγούδια από το διεθνή κινηματογράφο με τη Γεωργία Συλλαίου στη φωνή, τον Στέργιο Βαλιούλη στο πιάνο και τον Αγαμέμνονα Μάρδα στο κοντραμπάσο.
Ένα πρόγραμμα με μελωδίες από το διεθνή κινηματογράφο, όπως το περίφημο «La dolce vita» του Νίνο Ρότα και τα κεντρικά μουσικά θέματα των ταινιών «Γαλάζιος Άγγελος», «Καζαμπλάνκα», «Ημέρες κρασιού και λουλουδιών», «Ομπρέλες του Χερβούργου», «Ο Νονός» κ.α.  Ώρα 21:00  – Είσοδος Ελεύθερη.
Με την συνεργασία : ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

30/08/12 – Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Αγοράς
«Πικ – Νικ Urban Festival
»
Ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας, με οδηγό την εμπειρία του επιτυχημένου μοντέλου «Sala Monjuic» της Βαρκελώνης.
Το «Πικ – Νικ Urban Festival» ξεκινάει δυναμικά με το τρίο «Meanwile in Mexico» που θα παρουσιάσει κομμάτια από το δίσκο που ετοιμάζει και διασκευές τραγουδιών προηγούμενων δεκαετιών. Τη σειρά στη σκηνή παίρνουν οι «Still Gramophone». Το πενταμελές σήμερα σχήμα, ξεκίνησε την πορεία του, ως ένα προσωπικό project του Ηλία Σταμπουλή. Στη συνέχεια του προγράμματος  θα υποδεχθούμε την πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Ζώη «Casus Beli», ένα καυστικό σχόλιο και μια εμπνευσμένη απεικόνιση της πραγματικότητας. Ακολουθεί η ταινία «Soul Kitchen» του Φατίχ Ακίν («Head On», «The Edge of Heaven») η οποία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο 66ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ άνοιξε το πρόγραμμα στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ώρες 19:30 έως 23:30 – Είσοδος 3 ευρώ.
Με την συνεργασία : ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

31/08/12 – Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Αγοράς
«Πικ – Νικ Urban Festival»
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με το μουσικό Kid Galax (Δημήτρης “Jimo” Πολιούδης) που ζει και δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη. Με μια ήδη ισχυρή παρουσία στη διαδικτυακή κοινότητα και τα τοπικά μουσικά μέσα, το ντεμπούτο άλμπουμ του «Lullabites», αποτελεί την πλέον σημαντική κυκλοφορία της νέας ελληνικής indie σκηνής.
Τη σκυτάλη θα πάρει η ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Ηλιόπουλου, απόφοιτου του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. με τίτλο «Ένα απλό σχέδιο». Μια ταινία φρέσκια με θέμα της την οικονομική κρίση, που παρουσιάζει την ιστορία δυο νέων, οι οποίοι δίχως να έχουν τίποτα να χάσουν αποφασίζουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Ακολουθεί η κλασική και πολυαγαπημένη ταινία του Woody Allen «Manhattan» από το 1979. Ώρες 19:30 έως 23:30 – Είσοδος 3 ευρώ.
Με την συνεργασία : ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

31/08/12 – Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου 
« Οι Stringless που έγιναν … αρνάκια »
Το συγκρότημα που αποτελούν η Βασιλική Αλεξίου, η Albena Ivanova Kutova, η Κατερίνα Μαυροφρύδου, η Έλσα Μουρατίδου και η Eljona Sinjari ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια από την Ήπειρο, τον Πόντο, τη Μακεδονία, τη νεότερη αστική μουσική της Σμύρνης, ρετρό του 1930 και ρεμπέτικα. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν πολυφωνικά τραγούδια της Κορσικής, της Τουρκίας, Κέλτικα, Γκόσπελ καθώς και ήχοι από την Αφρικανική ήπειρο και τα Βαλκάνια. Ώρα 21:00 – Είσοδος Ελεύθερη.
Με τη συνεργασία : Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και του «Terra Antiqua» Αrt Café Αρχαιολογικού Μουσείου

 

31/08/12 – Αίθριο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
«Ο Ανδρέας Καρακότας και το Plaza Ensemble ερμηνεύουν Μάνο Χατζιδάκι»
Η συναυλία αποτελεί αφιέρωμα στη μουσική και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και περιλαμβάνει οργανικές διασκευές από τους κύκλους «Μεγάλος Ερωτικός», «Ματωμένος γάμος» και «Τα τραγούδια της αμαρτίας».
Ώρα 21:00 Είσοδος Ελεύθερη και για τη συναυλία και για το Μουσείο, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό παρουσιάζοντας την περιοδική έκθεση «Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο» με έργα από τη συλλογή Τρικόγλου.
Με την συνεργασία : Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

1/9/12 Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Αγοράς
«Πικ – Νικ Urban Festival»
Η τελευταία ημέρα του φεστιβάλ θα ξεκινήσει με τους ήχους των «Broken tempo» οι οποίοι έχοντας ανοίξει στο παρελθόν τις συναυλίες των Hooverphonic και των Pureessence, έρχονται να μας παρουσιάσουν το δίσκο που ετοιμάζουν καθώς και ένα αφιέρωμα έκπληξη.
Στη συνέχεια θα προβληθεί το βραβευμένο stop motion animation του Στέλιου Πολυχρονάκη, «Το Χωριό» και η ταινία  «Little miss sunshine» των Τζόναθαν Ντέιτον και Βάλερι Φάρις. Ώρες 19:30 έως 23:30 – Είσοδος 3 ευρώ.
Με την συνεργασία : ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

3/9/12  Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Ροτόντα
Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης
Μελωδίες Τζαζ, Λάτιν και Παραδοσιακοί ήχοι.
Ώρα 19: 00 – Είσοδος Ελεύθερη
Με τη συνεργασία : 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

4/9/12 Φρούριο Επταπυργίου «Τα Βέλγικα», «Μέχρι τ’ αστέρια…»Η βελγικής καταγωγής πιανίστα Elke Robersscheuten και ο τσελίστας Άγγελος Λιακάκης, ερμηνεύουν έργα των Νίκου Σκαλκώτα, Joseph Jongen, August De Boeck και César Franck. Διοργάνωση : Πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα.
Ώρα 20:30 – Είσοδος Ελεύθερη
Με τη συνεργασία : 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

5/9/12 Αίθριος χώρος CASA BIANCA Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης
Α΄ Μέρος:                                                                        
Νίκος Σκαλκώτας –   3 Ελληνικοί χοροί: Ηπειρώτικος,  Κρητικός,   Κλέφτικος.  
Antonio Vivaldi – «4 εποχές»        
Β΄ Μέρος:
Josef Haydn – Συμφωνία αρ. 49 «Το Πάθος», Adagio, Allegro di molto, Menuetto, Finale (presto)
Μουσική Διεύθυνση : Χάρης Ηλιάδης.
Σολίστ στο βιολί: Σίμος Παπάνας
Ώρα 21:00 –  Είσοδος Ελεύθερη

Σημειώνεται ότι λόγω των ειδικών συνθηκών, του σεβασμού προς τους αρχαιολογικούς χώρους και της περιορισμένης χωρητικότητας θα τηρηθεί αυστηρά η ώρα προσέλευσης και η σειρά προτεραιότητας στις εκδηλώσεις. 

 

Πιο συγκεκριμένα, το Ανακτορικό Συγκρότημα του Γαλερίου διαθέτει χωρητικότητα 100 ατόμων και ο Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Αγοράς, 200 ατόμων.

Με την συνεργασία των :
– 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
– ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
– Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
– Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
– Πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα
– «Terra Antiqua» Αrt Café Αρχαιολογικού Μουσείου