Την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015, ο κινηματογράφος Τριανόν διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Μνήμη», όπου θα γίνει αναφορά στους κορυφαίους ελληνιστές Γάλλους συγγραφείς Jacques Lacarrière – Jacqueline de Romilly. Η εκδήλωση αυτή ανοίγει τη θεματική σειρά “Πόλις, Πολίτες, Πολιτισμός”, που αφορά τιμητικές βραδιές σε πρόσωπα σε χώρους και σε αξίες.
Σύντομη αναφορά στο έργο τους θα κάνει η ερευνήτρια φιλοσοφίας Servanne Jollivet. Θα αναφερθεί στην επίδραση που είχε ο λόγος τους για την Ελλάδα στο Γαλλόφωνο αλλά και ευρωπαϊκό κοινό, ενώ θα αναπτυχθεί η προσπάθεια που έγινε και από τους δύο, για παραπάνω από μισό αιώνα, να μεταλαμπαδεύσουν τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού στο κόσμο.
Η ηθοποιός Αγλαΐα Παππά θα διαβάσει αποσπάσματα από το «Ελληνικό Καλοκαίρι» του Jacques Lacarrière και από το «Πόσο επίκαιρη είναι η Αθηναϊκή Δημοκρατία σήμερα» της Jacqueline de Romilly.
Ο μουσικός Μιχάλης Καραβασίλης, θα παρουσιάσει μουσική που έγραψε πάνω στο έργο των δυο συγγραφέων παίζοντας Λύρα του Απόλλωνα.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης μιλά ειδικά για την εκδήλωση μέσα από βίντεο, αναπτύσσοντας την φιλική σχέση του με τον Jacques Lacarrière σχέση που κράτησε πολλά χρόνια, καθώς τον παρότρυνε από τα νεανικά χρόνια, να ασχοληθεί με την ελληνική λογοτεχνία.
Για πρώτη φορά επίσης θα προβληθεί video από την τελευταία ομιλία του στην Ελλάδα. Στη βραδιά θα προβληθεί και βίντεο συνομιλία της Romilly με τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο.
Στο μουσικό μέρος Εύα Κοτανίδη ερμηνεύει τραγούδια των Πιάφ, Μοντάν, Μπρέλ, Μουστακί, Γκρεκό, Θεοδωράκη. Στο πιάνο ο Παντελής Μπενετάτος
Ακολουθεί προβολή της ταινίας “Πέρσι στο Μάριενμπαντ” του Αλέν Ρενέ.
Jacques Lacarrière
Παθιασμένος λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας ήρθε σε επαφή από νεαρή ηλικία με τους μεγάλους ποιητές: Όμηρο, Σοφοκλή, Αισχύλο, Ευριπίδη. Αγάπησε την ελληνική λογοτεχνία στο σύνολό της, το ρεμπέτικο τραγούδι, τον λαϊκό πολιτισμό και γενικότερα δέθηκε με τις αξίες αυτού του πολυδιάστατου ουμανισμού που εφερε ο ελληνικός πολιτισμός. Το 1947 οι πρώτοι ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα είναι ο Jacques Lacarrière μαζί με ομάδα Γάλλων σπουδαστών ηθοποιών για να παίξουν στα Γαλλικά τους Πέρσες του Αισχύλου στην Επίδαυρο εγκαινιάζοντας τον ιερό αυτό χώρο. Έτσι ξεκινά και το ετήσιο φεστιβάλ Επιδαύρου αφιερωμένο στους κλασσικούς. Όλη του τη ζωή εργάστηκε ταξιδεύοντας γράφοντας και μιλώντας για την Ελλάδα
Jacqueline de Romilly
Η μεγάλη αυτή συγγραφέας αποτελεί μοναδικό παράδειγμα αυταπάρνησης και αφοσίωσης πάνω στις αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και κυρίως στην ανάδειξη και προώθηση της «Αθηναϊκής Δημοκρατίας» στην Γαλλία και στον κόσμο. Υπήρξε συγγραφέας δεκάδων έργων για την αρχαιότητα. Υπήρξε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και μέσα από τις ομιλίες της αλλά και τα γραπτά της μίλησε όσο κανείς για τα δεινά του σύγχρονου κόσμου που οφείλονται κατά την δική της αντίληψη στην απώλεια της ζωντανής αίσθησης των αξιών της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Έως τα 95 της χρόνια δεν έχασε καθόλου από τον δημιουργικό ενθουσιασμό της στην προσπάθεια να εντάξει τα ελληνικά κείμενα στον σύγχρονο κόσμο.