Ο πιανίστας και συνθέτης Μηνάς Μπορμπουδάκης σε έργα του για πιάνο και ηλεκτρονικά Τρίτη

8 Μαρτίου 2011, στις 20.30.

Το ρεσιτάλ του Μηνά Μπορμπουδάκη \”metal mechanics\” για πιάνο και ηλεκτρονικά επιχειρεί μία σύζευξη δύο διαφορετικών προσεγγίσεων στον ηχητικό κόσμο του πιάνου. Αφ\’ ενός τα σημαντικότερα ακουστικά έργα του για πιάνο όπως η \”παλινδρομία\”, τα \”κυκλοειδή Ι\” και οι \”έξι σκέψεις\”, όλα συνθέσεις της τελευταίας δεκαετίας. Αφ\’ ετέρου οι ακουσματικές μινιατούρες \”metal mechanics\” που χρησιμοποιούν αποκλειστικά προηχογραφημένους ήχους από το πιάνο.

Γραμμένες το 2006 λειτουργούν και σαν συνδετικοί κρίκοι του ρεσιτάλ. Η ενασχόληση του συνθέτη με τα δύο παραπάνω επίπεδα καθώς και η τάση του για πειραματισμό στον τομέα της μορφής αντικατοπτρίζονται στο έργο “ροαί ΙΙΙ” για πιάνο, ηλεκτροακουστικούς και συνθετικούς ήχους. Πρόκειται για ένα working progress σε πέντε ενότητες που μπορούν να εκτελεστούν σε οποιαδήποτε σειρά επιλέξει ο ερμηνευτής.

Ο Μηνάς Μπορµπουδάκης γεννήθηκε το 1974 στο Ηράκλειο Κρήτης όπου σε ηλικία τεσσάρων ετών πήρε τα πρώτα του μαθήματα πιάνου. Από το 1985 φοίτησε στην τάξη πιάνου και θεωρητικών του Γιώργου Καλούτση από όπου το 1992 πήρε το πτυχίο πιάνου και αρµονίας.

Συνέχισε τις σπουδές του µε τους Olaf Dressler και Urzula Mitrenga (πιάνο), Wilfried Hiller και P. M. Hamel (σύνθεση) στις ακαδηµίες του Μονάχου και Αµβούργου αποφοιτώντας µε τα αντίστοιχα διπλώµατα. Οι σπουδές του πλαισιώθηκαν από Masterclass/ σεµινάρια σύνθεσης και πιάνου µε τους George Crumb, Wilfried Hiller, Luciano Berio, Wolfgang Rihm, Alexander Nasedkin και Rudolf Kehrer.

Το έργο του έχει βραβευθεί μεταξύ άλλων με το βραβείο του διεθνούς διαγωνισµού σύνθεσης Günther Bialas, µε το Rodion Shchedrin Chamber music prize, µε το βραβείο σύνθεσης του διεθνούς ιδρύματος Christoph und Stephan Kaske ενώ υπήρξε υπότροφος στην Cité des Arts στο Παρίσι.

Του έχουν ανατεθεί παραγγελίες από τις ορχήστρες της βαυαρικής ραδιοφωνίας, από την ορχήστρα της νοτιοδυτικής ραδιοφωνίας της Στουτγγάρδης, από την ορχήστρα του διεθνώς αναγνωρισμένου βιολονίστα Gidon Kremer «Kremerata Baltica», από την ΕΧΡΟ 2000 του Ανόβερου, από τον οργανισμό του μεγάρου μουσικής` του Μονάχου Kulturkreis Gasteig, από το φεστιβάλ young.euro.classic του Βερολίνου, από την κρατική όπερα του Μονάχου κ.ά.

Επίσης έχει συνεργαστεί µε την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», την «Καµεράτα» Ορχήστρα των Φίλων Μουσικής, την ΚΟΑ, την Orchestra Sinfonica Nationale della RAI, την Tonhalle- Orchester Zurich, το περίφημο Ensemble Modern. Στους στενούς συνεργάτες του συμπεριλαμβάνονται επίσης ονόματα όπως ο Peter Sadlo (κρουστά),  o Johannes Moser (τσέλο), ο   Johannes Kalitzke, Tito Ceccherini, ο Κωνσταντίνος Καρύδης κ.α.
Το 2007 παρουσιάστηκε η πρώτη του όπερα, παραγγελία της όπερας του Μονάχου στα πλαίσια του θερινού φεστιβάλ υπό τη διεύθυνση του Kent Nagano.

Κεντρικό ρόλο στη μουσική του παίζουν μικροτονικά στοιχεία, πολύπλοκες ρυθμικές και ηχοχρωματικές δομές και η χρήση ηλεκτρονικών. Βασική πηγή έμπνευσης του αποτελούν φιλοσοφικά, μυθολογικά και φιλολογικά θέματα της αρχαίας Ελλάδας καθώς και σύγχρονες κοσμολογικές και μεταφυσικές θεωρίες. Ο Μηνάς Μπορμπoυδάκης ζει και εργάζεται στο Μόναχο.