Από τις εκδόσεις Ταξιδευτής κυκλοφορεί το βιβλίο, Μικρό ελληνογαλλικό γλωσσολόγιο οικογεωγραφίας της Ηπείρου του Μιχάλη Η. Αράπογλου.


Η ταχύτατη διόγκωση του αστικού χώρου σε βάρος του αγροτικού, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, παρέσυρε στην λήθη του ιστορικού χρόνου έναν αφάνταστο σε ποικιλία και αριθμό πολιτισμικών, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και θρησκευτικών στοιχείων της προβιομηχανικής εποχής. Το εννοιολογικό περιεχόμενό τους μπορεί, σε πρώτο επίπεδο, να εξηγήσει πολλές από τις σχέσεις του προβιομηχανικού ανθρώπου) με τον γεωγραφικό ή φυσικό περίγυρό του και, σε δεύτερο επίπεδο, να συμβάλλει στην κατανόηση ενός μακραίωνα πολιτισμού, απόμακρου, πλέον, του ενεστώτα χρόνου.
Η ανθρωπογεωγραφία, έχουσα ως αντικείμενο τις σχέσεις του ανθρώπου με τον γεωγραφικό ή φυσικό περίγυρό του, αλλά και λόγω του διεπιστημονικού χαρακτήρα της, επιλέχθηκε ως το καταλληλότερο επιστημονικό μεθοδολογικό εργαλείο διερεύνησης των ανωτέρω σχέσεων, ήτοι, των παραγωγικών και μη υποδομών, των αναπλάσεων του εδάφους, των παραγωγικών διαδικασιών, των κοινωνικών δομών, των οικιστικών και αρχιτεκτονικών μορφών, καθώς και των τοπικών πολιτισμικών αποχρώσεων. Ειδικότερα, διαφυλάσσοντας, ως κόρην οφθαλμού, τον παρά πάνω στόχο, καταγράφηκε, ό,τι σχετίζεται ή συσχετίζεται με τον γεωγραφικό ή φυσικό χώρο της Ηπείρου και αποδίδει, δια της υλικής, αλλά και εννοιολογικής υπόστασής του, πολλά από τα ανθρωπογεωγραφικά, ήγουν πολιτισμικά χαρακτηριστικά της.


Ο Μιχάλης Η. Αράπογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Σπούδασε αρχιτεκτονική και γεωγραφία στο Παρίσι. Διετέλεσε επιστημονικός διευθυντής του συλλόγου με την επωνυμία Κέντρο Ερευνών Ζαγορίου, καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Στη δεκαετία του ’90, έκανε ραδιοφωνικές παραγωγές για το Δημοτικό Ραδιόφωνο του Δήμου Ιωαννιτών. Έγραψε ποιήματα και διηγήματα. Εξέδωσε την ποιητική συλλογή “Ο χρόνος ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο” σε σχέδια της Τίνας Δ. Δογορίτη. Σχεδίασε σκηνικά και κοστούμια για θεατρικά έργα και παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου χορού. Είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια βιβλίων επιστημονικού και λογοτεχνικού χαρακτήρα. Συνέθεσε αφίσες και προγράμματα για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παρουσίασε γραπτώς στον καθημερινό και περιοδικό τύπο εικαστικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, θεατρικές παραστάσεις, ποίηση, καθώς και εκθέσεις φωτογραφίας. Έλαβε μέρος ως ερασιτέχνης ηθοποιός σε ερασιτεχνικές και επαγγελματικές θεατρικές παραστάσεις του Οργανισμού Ηπειρώτικου Θεάτρου, του Γαλλικού Κέντρου Πολιτισμού στα Γιάννινα και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ηπείρου. Στις ερασιτεχνικές ενασχολήσεις του συγκαταλέγονται η φωτογραφία και η μαγνητοσκόπηση.