Εστιάζοντας για τρίτη χρονιά στον καλλιτέχνη και το έργο του, οι «Μικρές Γεωγραφίες» μετατοπίζουν τον συνεκτικό θεματικό τους άξονα. Στις προηγούμενες συναντήσεις με την εισηγήτρια, η ιδιαίτερη πατρίδα των προσκεκλημένων εικαστικών, τα γενέθλια κοιτάσματα μνήμης από την Ήπειρο και την Πελοπόννησο ως την Αίγινα, την Ύδρα και τη Μυτιλήνη, από τον Πειραιά και την Αθήνα ως την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο και την Κύπρο, υπήρξαν ο κυριολεκτικός και μεταφορικός ιδιαίτερος τόπος των προσκεκλημένων εικαστικών και, ταυτόχρονα, ο σημαίνων τόπος αναφοράς της παρουσίασης.

Στις συναντήσεις της φετινής χρονιάς, η σημασία της εντοπιότητας δίνει τη σκυτάλη στο εργαστήριο του καλλιτέχνη; Στον μαγικό αυτό τόπο δημιουργικής σκέψης, διαδοχικών αλχημειών, δοκιμών και μετουσίωσης των υλικών και των ιδεών σε έργο και τρόπο ύπαρξης. το εργαστήριο του καλλιτέχνη και οι πολλαπλές ανακουφιστικές και δημιουργικές εσοχές του οδηγούνται στο προσκήνιο, αποτελώντας τον κύριο άξονα αναζήτησης, τον «τόπο» του προσωπικού στίγματος των συνομιλητών του κύκλου,

Οι προσκεκλημένοι μας σε αυτό το εικαστικό ταξίδι, είναι ταυτόχρονα οι συνομιλητές και ιδανικοί ξεναγοί της κάθε συνάντησης. Διαδεχόμενη τις «Ιστορίες του Νήματος», τους «Απέναντι της Οδού Ρεμούνδου» και τις «Παρέες που γράφουν ιστορίες…», στην τέταρτη συνάντηση του φετινού τρίτου κύκλου μια αναπάντεχη συνάντηση φέρνει κοντά τέσσερις διαφορετικούς μα βαθιά σκεπτόμενους ρέκτες αστικής μνήμης και επίμονους συλλέκτες υλικών εφήμερων και ανθρώπινων ιχνών που αφηγούνται παλίμψηστες ιστορίες.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στις 18.00, ο δημοσιογράφος & συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος, ο eco makeover Δημήτρης Γραμματικογιάννης, ο ζωγράφος Τάσος Μαντζαβίνος και η σχεδιάστρια Γαρυφαλιά Πιτσάκη, co-founder των 3QUARTERS, διασχίζοντας εγκάρσια την εφήμερη λάμψη της πόλης, περιδιαβαίνουν ανάμεσα σε αστικούς ερειπιώνες και υπαίθριες αγορές, συλλέγοντας φθαρτές πρώτες ύλες, εύθραυστα τεκμήρια ζωής και ψιθύρους αλλοτινού χωροχρόνου και μοιράζομενοι μαζί μας την εμπειρία της αστικής περιπλάνησης, την πολυτιμότητα της ανασύστασης, ανακύκλωσης και επανάχρησης του εύθραυστου ίχνους του καθημερινού υλικού πολιτισμού, την τρυφερή σημασία της διάσωσης των μικρών ανέκδοτων ιστοριών εκείνων που ποτέ δεν γνωρίσαμε.

Η διαδικασία της επεξεργασίας των ταπεινών μα πολύτιμων αυτών τρόπαιων, λειτουργώντας ως ένα πυκνό εργαστήριο περισυλλογής και δημιουργικής επανασύστασης, αποκαλύπτεται με τρόπο οξυδερκή και συναρπαστικό κατά τη διάρκεια της συζήτησης και του πολύτιμου εποπτικού υλικού.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Οι συναντήσεις έχουν δίωρη διάρκεια (18:00-20:00) και πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή. Κάθε συνάντηση έχει αυτοτελή θεματική, ενώ δεν είναι απαραίτητη η παρακολούθηση όλων των συναντήσεων.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: