Την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014 εγκαινιάζεται η έκθεση του Γεωργίου Τσάτσου με τίτλο ‘ΜΙΚΡΕΣ ΕΥΤΟΠΙΕΣ’ στον χώρο τέχνης ΙΡΙΣ.

ΜΙΚΡΕΣ ΕΥΤΟΠΙΕΣ

Η λέξη ΕΥΤΟΠΙΑ δεν περιλαμβάνεται ακόμη στα λεξικά, αλλά θα έπρεπε. Όπως όλοι γνωρίζουμε, Ουτοπία είναι ένας τέλειος, ιδανικός κόσμος, ο οποίος, από τη φύση του, δεν μπορεί να υπάρχει. Αντίθετα, μια Ευτοπία είναι ένας κόσμος καλοσυνάτος, ευτυχισμένος, ευχάριστος και εύκρατος. Και η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι «Ευτοπία», αν δεν είμαστε τόσο πολλοί από εμάς εγωιστές και άπληστοι.

Πριν από τρία χρόνια, τον Οκτώβριο του 2011 είχα εκθέσει στην Γκαλερί «ΙΡΙΣ» μια σειρά μικρών έργων. Η έκθεση εκείνη, πάρα την κρίση, είχε μεγάλη επιτυχία. Έγραφα τότε «Τα μικρά έργα έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι περισσότερο αυθόρμητα, γιατί δεν παίρνουν τον εαυτό τους υπερβολικά στα σοβαρά. Δεν είναι δηλαδή πομπώδη».

Φέτος σκέφτηκα να επαναλάβω μια έκθεση μικρών έργων, χαμηλότερου κόστους, που να προσελκύουν, ελπίζω, νέους συλλέκτες.

Πολλά από τα έργα είναι σκόπιμα φαιδρά. Ανήκουν στον χώρο της φαντασίας, ενός κόσμου ελεύθερου από το βάρος της ύλης και της συχνά στενάχωρης πραγματικότητας. Ελπίζω να σας διασκεδάσουν μεν αλλά και να σας βάλουν σε σκέψεις. Εύχομαι οι κόσμοι που απεικονίζω να είναι Ευτοπίες.

Γιώργος Τσάτσος

Γεννήθηκε στην Αθήνα, πήγε σχολείο στο Βαρβάκειο και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης.

Για πολλά χρόνια ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας Ηρακλής.

Από το 1985 κατοικούσε στο Λονδίνο και ασχολήθηκε με διάφορες επιχειρήσεις, σχετικές με το τσιμέντο και οικοδομικά υλικά, στην Πολωνία, Κύπρο, Ρωσία, Εσθονία, Λίβανο, Λετονία, Αφρική και σε αρκετές άλλες χώρες. 

Το 2009 επανήλθε στην Ελλάδα.

Είναι παντρεμένος με τη Ζωή και έχουν τέσσερα παιδιά πέντε εγγόνια.

Είναι επίσης συλλέκτης σύγχρονης τέχνης, ιδίως Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής.

Από καιρό σε συγκεντρώσεις και συμβούλια, σχεδίαζε πολύχρωμες συνθέσεις που ονομάζει “doodles”. Εδώ και εικοσιπέντε περίπου χρόνια ζωγραφίζει με ακρυλικά καμβάδες. Είναι αυτοδίδακτος και έχει εκθέσει τα έργα του στο Λονδίνο -Robert Bowman Gallery, στη Νέα Υόρκη –Agora Gallery (2 φορές), στο Παρίσι-Gallery La Hune-Brenner, στη Βαρσοβία -Intercontinental Hotel, στην Αθήνα – Γκαλερί Σκουφά (2 φορές) και αυτή είναι η δεύτερη φορά που εκθέτει τα έργα του στη Γκαλερί ΙΡΙΣ-Μαρίζα Φασιανού.