Μία πρωτότυπη εκδήλωση επιστημονικού ενδιαφέροντος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 19:00 στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), με ομιλητή τον καθηγητή και επιστήμονα του CERN, Εμμανουήλ Τσεσμελή.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος των θεματικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, με τίτλο «Ακτίνες Δράσης- Σημεία Επαφής» και εντάσσεται στο αφιέρωμα διδασκαλίας της σύγχρονης φυσικής στα σχολεία, με τίτλο «Το υποατομικό ταξίδι στη σχολική τάξη και στη βιβλιοθήκη», που διοργανώνεται με τη συνεργασία του CERN και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Μέσω της εκδήλωσης αυτής, στόχος τόσο του ΚΠΙΣΝ και της ΕΒΕ, όσο και του CERN, είναι να φέρουν το ευρύ κοινό κοντά σε όσα μελετά το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο επιστημονικό εργαστήριο στον κόσμο, έτσι ώστε μαθητές, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να ανακαλύψουν από την αρχή τη συναρπαστική επιστήμη της Φυσικής.

Ειδικότερα, στην ομιλία του με τίτλο «CERN – Πυλώνας επιστήμης, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και συνεργασίας» ο καθηγητής Ε. Τσεσμελής θα αναφερθεί στη διδασκαλία της σύγχρονης φυσικής, αναπτύσσοντας τα κυριότερα σημεία γύρω από τη βασική επιστήμη που μελετούν οι επιστήμονες στο CERN, ενώ παράλληλα, θα επικεντρωθεί στην τεχνολογική καινοτομία και την προχωρημένη επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση που προσφέρει το CERN. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιαστούν ενδιαφέροντα παραδείγματα σχετικά με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του ερευνητικού προγράμματος του CERN

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της  Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.