Μια κιβωτός ιστοριών από όλη την Ελλάδα που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο χαράς και δημιουργικότητας μέσα στις μέρες της καραντίνας. Ένα διαδικτυακό σεμινάριο – γέφυρα ξεκινάει την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, ο σκηνοθέτης Κώστας Γάκης με ανθρώπους από κάθε γωνιά της χώρας που αφηγούνται ιστορίες μνήμης αλλά και παρόντος και τις μετατρέπουν σε θεατρική δράση εντός του σπιτιού τους ή στην βόλτα τους σε αγαπημένες περιοχές.

Το σεμινάριο «Μια μικρή Ελλάδα» θα είναι ανοιχτό σε όλους, ηθοποιούς και μη, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μόνη προϋπόθεση η όρεξη για μοίρασμα και δουλειά πάνω σε οικείες ιστορίες του Ελλαδικού χώρου ή της ομογένειας. Η ομορφιά των ιστοριών μνήμης κάθε τόπου, αλλά και συγκινητικές ή αστείες ιστορίες και στιγμιότυπα καθημερινών ανθρώπων της ελληνικής επικράτειας, λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ απομονωμένων περιοχών.

Μαθαίνουμε τα υπέροχα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν κάθε τόπο και βλέπουμε τι είναι αυτό που μας ενώνει. Το μάθημα θα αποτελέσει σημείο συνάντησης πολλών διαφορετικών περιοχών του Ελλαδικού χώρου(συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της ομογένειας) με τη χρήση του διαδικτύου και στο τέλος του τριμήνου θα δημιουργηθεί μια όμορφη σπονδυλωτή ταινία βασισμένη στις ιστορίες των συμμετεχόντων σε σκηνοθεσία, μουσική και αφήγηση Κώστα Γάκη με τίτλο «Μια μικρή Ελλάδα».

Η ιδέα αυτή γεννήθηκε στον Κώστα Γάκη όταν κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας άνθρωποι, που διαμένουν σε διαφορετικά μέρη, μακριά από το υδροκεφαλισμένο κέντρο της πρωτεύουσας όπου διαμένει ο σκηνοθέτης, εξέφρασαν την επιθυμία για ένα διαδικτυακό μάθημα – γέφυρα.

Οι τρεις ενότητες πάνω στις οποίες θα δουλέψουμε σε αυτό το project:

i. Η «προσωπική» Ελλάδα

Η Ελλάδα που κουβαλάει ο καθένας μέσα του, η Ελλάδα που σχηματίζει ο καθένας μέσα από τις καθημερινές του διαδρομές και συνήθειες στα μυστικά, γοητευτικά μέρη της γειτονιάς, της συνοικίας, του χωριού ή της πόλης που διαμένει ή από του τόπου καταγωγής του αλλά και μέσα από ταξίδια που έχει κάνει στη μαγική χώρα μας.

ii. Η Ελλάδα μέσα από τις διαφορετικές ιστορίες κάθε περιοχής

Εδώ θα ψάξουμε τις διαφορετικές αποχρώσεις κάθε περιοχής, τις ντοπιολαλιές, παραμύθια, τραγούδια, μαρτυρίες και ιστορική μνήμη. Όλα αυτά θα μετατραπούν σε μικρές θεατρικές απόπειρες και με χιούμορ, φρεσκάδα και ανθρώπινη ζεστασιά θα τις μοιραστούμε μέσα στο ιδιότυπο ντοκιμαντέρ μας

iii. Η «παλιά» Ελλάδα, μια Ελλάδα νοσταλγίας και θύμησης

Εδώ θα δώσουμε έμφαση στις ιστορίες των παππούδων και των γιαγιάδων μας, των ανθρώπων δηλαδή που επλήγησαν περισσότερο σε αυτή την κρίση του κορωνοϊού. Η τρίτη ηλικία είναι γεμάτη σοφία και μεταφέρει σαν λυχναράκι στο σκοτάδι σπάνια ευαισθησία και ιστορίες που πρέπει να κρατήσουμε στη μνήμη. Γιατί αυτό που μας κρατάει όρθιους είναι οι ρίζες μας. Γιατί αυτή η κιβωτός ιστοριών θα είναι δώρο και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Στόχος και εσώτερο νόημα του σεμιναρίου αυτού είναι η αισιοδοξία και η ανάταση μέσα σε μια κρίση και όχι η έμφαση στο ζόφο και την παραίτηση! Μέσα σε έναν καιρό αποκλεισμού, το project αυτό προωθεί την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, τη διάσωση της ελληνικής μνήμης και κληρονομιάς, την άρση του αποκλεισμού της τρίτης ηλικίας, την επανοικειοποίηση της ελληνικότητας και τη γεφύρωση ελλήνων πολιτών από κάθε γωνιά του πλανήτη με έναν εντελώς σύγχρονο, φρέσκο και ενδιαφέροντα τρόπο.