Ο ποιητής Λευτέρης Πούλιος παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των Λογοτεχνικών Πρωινών που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Ο ποιητής Λευτέρης Πούλιος παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των Λογοτεχνικών Πρωινών που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Φτάνοντας στο τριακοστό τρίτο Λογοτεχνικό Πρωινό το Κ.Θ.Β.Ε. το αφιερώνει στον Λευτέρη Πούλιο, έναν άνθρωπο με ισχυρή, ρωμαλέα ευαίσθητη και ξεχωριστή φωνή στη νεοελληνική ποίηση.


Πρόκειται για ένα ποιητή της νεότερης γενιάς, ο οποίος συνδέεται με τον ρομαντισμό του Κάλβου, του Σολωμού και του Παλαμά αλλά και με τον φυσιοκρατικό μυστικισμό του Σικελιανού.


Η διαφοροποίηση του διακρίνεται μόνο στη διατύπωση της κοινωνικής αμφισβήτησης και στην έλλειψη του συναισθηματικού λυρισμού.


Σαρκασμός απέναντι στα γλωσσικά και κοσμοθεωρητικά στερεότυπα και ειρωνική στάση είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την ποίησή του.

Ο ποιητής Λευτέρης Πούλιος εμφανίστηκε στα γράμματα το 1961, με τη δημοσίευση ποιήματός του στην εφημερίδα Η Αυγή. Η πρώτη όμως ουσιαστικά παρουσία του γίνεται το 1969 με τη συλλογή Ποίηση. Στα χρόνια της Δικτατορίας συμμετείχε στην έκδοση των Νέων κειμένων 2,των Έξι ποιητών (1971) και της Κατάθεσης ’73. Ακολούθησαν τα έργα: Ποίηση 2 (1973), Ποίηση 1,2 (1975), Ο γυμνός ομιλητής (1977), Το αλληγορικό σχολείο (1978), Τα ποιήματα. Επιλογή, 1969-1978 (1982), Ενάντια (1983), Τα επουσιώδη (1988), Αντί της σιωπής (1993), Το διπλανό δωμάτιο (1998), Μωσαϊκό (2001), Συλλαβές για τον άνεμο (2003), Το θεώρημα (2005). Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Ακτή, Ausblicke, Τραμ, Χρονικό, κ.ά..

Η λογοτεχνική επιλογή-επιμέλεια και η μουσική επιμέλεια είναι της Ρούλας Αλαβέρα, η σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Ναουμίδης και εισηγητής ο Αλέξης Ζήρας.


Διαβάζουν οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε.: Κορίνα Βασιλοπούλου, Χρήστος Γεωργίου και Γιώργος Καύκας.


Info
Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι
Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Είσοδος ελεύθερη