Το Θέατρο Παραμυθίας παρουσιάζει το έργο της Τούλας Μπούτου με τίτλο «Μια αμυγδαλιά ανθίζει στη νεκρή γη»…

… από την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20.30.

Ξεκινούν οι παραστάσεις του νεοελληνικού έργου «Μια αμυγδαλιά ανθίζει στη νεκρή γη» – Γεώργιος Δροσίνης: Μια εποχή, Μια παρουσία, της Τούλας Μπούτου, σε σκηνοθεσία Στέλιου Γούτη και μουσική Παντελή Θαλασσινού, με το Μανώλη Δεστούνη, στο θέατρο Παραμυθίας.

Πρόκειται για τη θεατρική διασκευή του βιβλίου «Γεώργιος Δροσίνης: Μια εποχή, Μια παρουσία», της Τούλας Μπούτου. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή τού σπουδαίου ποιητή Γεωργίου Δροσίνη, ο οποίος αγαπήθηκε πολύ στην εποχή του, ζυμώθηκε μ’ αυτήν και την αποτύπωσε στο ποιητικό και κοινωνικό έργο του για να την παραδώσει στους επερχόμενους. Ιδιαίτερα σημαντικό για την εποχή του θεωρείται σήμερα το ποιητικό έργο του. Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της Νέας Αθηναϊκής Σχολής, που επεδίωκαν να ανανεώσουν τον ποιητικό λόγο, να τον απαλλάξουν από το στόμφο και να καθιερώσουν τη δημοτική ως επίσημη γλώσσα της λογοτεχνίας. Πολλά από τα ποιήματά του είναι διαχρονικά. Ας θυμηθούμε την «Ανθισμένη Αμυγδαλιά» του, που κέρδισε την αθανασία και τραγουδιέται ακόμη και σήμερα. Η παρουσία του, όμως, διατηρείται ζωντανή και μέσα στο ομώνυμο μουσείο   του.

Η συγγραφέας, Τούλα Μπούτου, φωτίζει  την προσωπικότητα του μεγάλου μας ποιητή, που λάτρεψε την ελληνική γη και στήριξε τους απλούς ανθρώπους, σε δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα. Έχει εκδώσει 20 βιβλία (ποιητικές συλλογές, συλλογές διηγημάτων, μυθιστορήματα, νουβέλες, δοκίμια). Έχει γράψει 8 θεατρικά έργα (7 μονόπρακτα, 1 τρίπρακτο). Θεατρικά της έργα έχουν παιχτεί στο “Θέατρο Ελπίδας”, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο θέατρο STUDIO ΚΥΨΕΛΗΣ, στο Θέατρο Γλυφάδας και αλλού. Για το έργο της έχει συχνά διακριθεί και τιμηθεί.

Η σκηνοθεσία του Γιώργου Γούτη αναδεικνύει με νοσταλγία και χιούμορ το δυναμικό και αισιόδοξο πνεύμα του ποιητή. 

Τον κεντρικό ρόλο ερμηνεύει ο ηθοποιός Μανώλης Δεστούνης, γνωστός από τη μακρόχρονη θητεία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Ο τραγουδοποιός Παντελής Θαλασσινός, εμπνέεται από την ποίηση του Δροσίνη, συνθέτει πρωτότυπη μουσική, ειδικά για την παράσταση, και φέρνει κοντά μας τη μουσικότητα των στίχων του, με μελωδίες που θα μας αγγίξουν.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια εποχής δημιούργησε η Γιοβάννα Πρασίνου, αποκλειστικά για τις ανάγκες της παράστασης.

Στην παράσταση παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Μανώλης Δεστούνης, Μαρουσώ Γεωργοπούλου, Μαίρη Κομματά, Κων/νος Ραβνιωτόπουλος, Βάλια Σαπανίδου, Εύα Στυλάντερ, Ελεάννα Φινοκαλιώτη.

Οι υπόλοιποι συντελεστές: σχεδιασμός φωτισμών Μπάμπης Αρώνης, μακιγιάζ-περούκες  Γιώργος Σκένδρος, ενώ τη φωτογράφηση επιμελήθηκε ο Διονύσης Μοσχονάς.

Η παράσταση φιλοδοξεί να περάσει ένα αισιόδοξο μήνυμα στους θεατές, αφού η περίφημη «Αμυγδαλιά» συνεχίζει, σε πείσμα των καιρών, να ανθίζει και να μας εμπνέει!

Μουσείο Δροσίνη (Αγ. Θεοδώρων & Δημητρίου Κυριακού, Κηφισιά, www.drossinismuseum.gr) με πλουσιότατο υλικό απο τη ζωή και τη δράση του (κέρινα ομοιώματα, προσωπικά του αντικείμενα, βιβλία, παρτιτούρες από τα μελοποιημένα του ποιήματα, κ.α.). Το Μουσείο Δροσίνη υπήρξε κατοικία του ποιητή και σήμερα είναι ένας ιδιαίτερος τόπος αναφοράς στα σχολεία, για ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη ζωή και το έργο του, για φίλους της ιδιαίτερης ποιητικής του προσωπικότητας, που πάντα διατηρείται ζωντανή.

«Μια αμυγδαλιά ανθίζει στη νεκρή γη» – Γεώργιος Δροσίνης: Μια εποχή, Μια παρουσία, της Τούλας Μπούτου, με το Μανώλη Δεστούνη
Θεατρική διασκευή:    Τούλα Μπούτου
Σκηνοθεσία:    Στέλιος Γούτης
Μουσική:    Παντελής Θαλασσινός
Σκηνικά-Κοστούμια:    Γιοβάννα Πρασίνου
Φωτισμοί:    Μπάμπης Αρώνης
Περούκες-Μακιγιάζ:    Γιώργος Σκένδρος
Φωτογραφίες:    Διονύσης Μοσχονάς
Ηθοποιοί:    Μανώλης Δεστούνης, Μαρουσώ Γεωργοπούλου, Μαίρη Κομματά, Κων/νος Ραβνιωτόπουλος, Βάλια Σαπανίδου, Εύα Στυλάντερ, Ελεάννα Φινοκαλιώτη