Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (MIK) μετά από 19 χρόνια επιτυχημένης πορείας, διοργανώνει και φέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων & κινηματογραφικών σχεδίων, MFI Script 2 Film Workshops. Έχοντας λάβει αιτήσεις από 88 projects και 142 σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς επέλεξε από 29 χώρες 50 κινηματογραφιστές με 25 σενάρια ταινιών μεγάλου μήκους από όλο τον κόσμο.

Συνεχίζεται και φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο επιτυχημένος θεσμός των masterclasses. Στους βραβευμένους κινηματογραφιστές (Γέρζι Σκολιμόφσκι, Κριστιάν Μουντζίου, Πέννυ Παναγιωτοπουλου) έρχονται να προστεθούν άκρως εξειδικευμένοι επαγγελματίες και ειδήμονες από το χώρο της παραγωγής. Η  Martina Bleis (Co-productions Consultant / Berlinale Co-production Market) και ο Nicolò Gallio (PhD in Film Studies, Marketing & Audiences) προσφέρουν φέτος για πρώτη φορά στη Νίσυρο την πολύτιμη εμπειρία τους. Μέσα από διαλέξεις, masterclass, case studies και κατ’ ιδίαν συναντήσεις – θα εξοπλίσουν τους συμμετέχοντες με τα εργαλεία εκείνα, που θα τους βοηθήσουν να υλοποιήσουν τις ταινίες τους. 

Τα δύο masterclasses, «Διεθνείς συμπαραγωγές & αγορές φεστιβάλ» από τη Martina Bleis και «Συνδέοντας τις Ιστορίες: Από τα σενάρια στους Θεατές (2 μελέτες περίπτωσης)» από τον Nicolò Gallio θα πραγματοποιηθούν στο Μανδράκι της Νισύρου στις 30/6 & 1/7, αντιστοίχως στις 19:00, ως αφετηρία για συζήτηση και περαιτέρω εμβάθυνση στα καίρια ζητήματα της συγγραφής, ανάπτυξης και προετοιμασίας της παραγωγής.

Θέλοντας, να ενισχύσει το ρόλο του στην εγχώρια κινηματογραφική πραγματικότητα, το ΜΙΚ διευρύνει συνεχώς τις συνεργασίες του. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη νέα στρατηγική συμμαχία του ΜΙΚ με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Καρπός αυτής της συνεργασίας θα είναι – ανάμεσα σε άλλα – η δημιουργία μιας σειράς μίνι συνεντεύξεων από τους συμμετέχοντες κινηματογραφιστές που θα γυριστούν στη Νίσυρο και θα αναρτηθούν στη σελίδα του visitgreece.gr. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να αναδείξουμε από τη δική μας πλευρά το πολιτιστικό & τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Το MFI Script 2 Film Workshops 2016 περιλαμβάνει: τον πρώτο κύκλο εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθεί στη Νίσυρο (22/6-4/7), μια περίοδο διαδικτυακών συναντήσεων το Σεπτέμβριο, ένα δεύτερο κύκλο στο Πυθαγόρειο Σάμου (9-16/10) και μια τελευταία περίοδο διαδικτυακών συναντήσεων το Δεκέμβριο.

Το ΜΙΚ είναι ένας εξειδικευμένος εκπαιδευτικός οργανισμός για επαγγελματίες στο χώρο του κινηματογράφου. Δραστηριοποιείται στο χώρο της ανάπτυξης κινηματογραφικών σχεδίων διοργανώνοντας κάθε χρόνο το MFI Script 2 Film Workshops, ένα πλήρες και εντατικό πρόγραμμα διάρκειας περίπου έξι μηνών, που στόχο έχει να αναπτύξει τα σενάρια που επιλέγονται, από την πρώτη έως την τελική γραφή. Περισσότεροι από 500 δημιουργοί και 350 projects από όλες τις χώρες της Ευρώπης έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ένα μεγάλο ποσοστό των projects υλοποιήθηκαν, προβλήθηκαν στις αίθουσες και συμμετείχαν σε σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις. 

  

Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται: Βραβείο της Ακαδημίας για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία (Όσκαρ, 2003) για την ταινία Nowhere in Africa της γερμανίδας Caroline Link· Βραβείο Golden Leopard (2006), στο Locarno International Film Festival για την ταινία Hounded της γερμανίδας Angelina Maccarone· Βραβείο Golden Antigone (2007), στο Montpellier Festival of Mediterranean Cinema για την ταινία Edouart της Αγγελικής Αντωνίου· Βραβείο Volpi στο 67ο Venice International Film Festival (2010) και Βραβείο Grand Jury, στο Φεστιβάλ του American Film Institute (2011) για την ταινία Attenberg της Αθηνάς Τσαγκάρη.

Το MFI Script 2 Film Workshops υποστηρίζεται από το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τις Περιφέρειες Βορείου & Νοτίου Αιγαίου και τους Δήμους Νισύρου & Σάμου.

Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Forum Συμπαραγωγών Crossroads, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Πράγας MIDPOINT, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σόφιας και το Forum Συμπαραγωγών Sofia Meetings, το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Torino Film Lab, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles, το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Είναι μέλος του δικτύου ATC (Audiovisual Training Coalition), των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό χώρο και υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.