Ένα παγωμένο βράδυ του Φεβρουαρίου του 1947, η Σιμόν ντε Μπωβουάρ συναντά στο Σικάγο τον συγγραφέα Νέλσον Όλγκριν και αυτός προσφέρεται να της δείξει την πόλη. Μετά από αρκετές περιπετειώδεις ώρες στα καταγώγια, τα καμπαρέ και την αστυνομία, οι δυο τους επιστρέφουν στο διαμέρισμα του Όλγκριν. Εκεί ανάβει η σπίθα ενός πάθους που θα διαρκέσει για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Απόσπασμα

Έπιασε το χέρι του, το έσφιξε και προσπάθησε να πιέσει τον εαυτό της να σταματήσει, το σιχαινόταν αυτό όποτε της συνέβαινε, και να που τώρα σε τούτη την άγνωστη πόλη, σε τούτο το άγνωστο διαμέρισμα με αυτόν τον άγνωστο άντρα δεν μπορούσε να σταματήσει την τρεμούλα. Τα χείλη του τρίφτηκαν ελαφρά στο μάγουλό της. Εκείνη άνοιξε το στόμα της και πήρε βαθιά ανάσα, μετά δάγκωσε ξανά το χείλος της.

Το στόμα του βρήκε το δικό της, εκείνη αφέθηκε, απαλά, αυτό την έκανε να νιώσει καλύτερα, κατά κάποιον τρόπο, όχι άγνωστη, όπως νόμιζε ότι θα έπρεπε να νιώθει, αλλά δεν ένιωθε, κι έτσι έδιωξε αυτή τη σκέψη, το αναφιλητό της καταλάγιασε, έβαλε το χέρι της στον ώμο του, ένιωσε το δικό του να γλιστράει στο στήθος της, στον γοφό, στον μηρό της, παραμερίζοντας το παλτό της, σπρώχνοντας προς τα πάνω το φόρεμά της, και σε λίγο τα ρούχα της ήταν ένα κουβάρι που έβγαινε πάνω από το κεφάλι, ενώ εκείνη τραβούσε τα κουμπιά του πουκαμίσου του κι εκείνος βρισκόταν πάνω της και το μόνο που ένιωθε πια ήταν το κορμί της και το κορμί του.

Η σχέση τους φουντώνει στη διάρκεια των πρώτων μεθυστικών μηνών που θα περάσουν μεταξύ Παρισιού και Σικάγου. Μεσολαβούν μεγάλα διαστήματα που ζουν χώρια. Εκεί βρίσκουν χώρο η αγωνία, τα αντιφατικά συναισθήματα, παλιοί και νέοι εραστές, το γράψιμο, η πολιτική, τα τυχερά παιχνίδια. Όλα αυτά θα κλονίσουν τον ήδη εύθραυστο και αντισυμβατικό δεσμό τους και θα δοκιμάσουν την αφοσίωσή τους αναδεικνύοντας το μυθιστόρημα του Κάουι σε μια σπουδή για το τι σημαίνει να αγαπάς και να αγαπιέσαι από τον σωστό άνθρωπο τη λάθος στιγμή.

Ο συγγραφέας

Ο Douglas Cowie (Ντάγκλας Κάουι) γεννήθηκε το 1977 στο Έλμχερστ του Ιλινόι και από το 1999 ζει μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας. Διδάσκει δημιουργική γραφή στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει μελετήσει την αμερικανική ποίηση και πεζογραφία του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα το έργο του Νέλσον Όλγκριν. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Owen Noon and the Marauder (2005), Sing for Life: Tin Pan Alley (2013) και Sing for Life: Away, You Rolling River (2014).