Ο Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί συγκινεί και προβληματίζει με την παράσταση «Μέσα στα σύννεφα (Amid the

Clouds)», που παρουσιάζεται από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου  2012, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Ένας Ιρανός που προσπαθεί να φτάσει στην Αγγλία συναντά μια νεαρή έγκυο γυναίκα σε ένα μπαρ στα σύνορα Κροατίας-Σλοβενίας. Πρόσφυγες και οι δυο, με βαθιές, ανεπούλωτες πληγές, αποφασίζουν να ακολουθήσουν κοινή πορεία στο ταξίδι τους προς μια καλύτερη ζωή. Γραμμένο κατά τη διάρκεια φιλοξενίας του στο Royal Court Theatre στο Λονδίνο και πρωτοπαιγμένο στις Βρυξέλλες τον Μάιο του 2005, το έργο του ταλαντούχου Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί από την Τεχεράνη μεταφέρει στη σκηνή το ρυθμό της περσικής αφηγηματικής παράδοσης μαζί με τη σκληρή πραγματικότητα των προσφυγικών καταυλισμών.

Τακτικός προσκεκλημένος τα τελευταία χρόνια στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά θέατρα και φεστιβάλ, με μια ιδιαίτερη, εντελώς προσωπική σκηνοθετική γραφή, ο 33χρονος συγγραφέας και σκηνοθέτης καταθέτει στην πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα μια παράσταση σπάνιας ευαισθησίας και ιδιαίτερου ρυθμού που αρθρώνεται γύρω από ποιητικές εικόνες του νερού – έμμεση αναφορά στο Στενό της Μάγχης που χωρίζει τους πρόσφυγες από τον τελικό προορισμό τους, την Αγγλία, αλλά και σύμβολο της ρευστής, ευμετάβλητης καθημερινότητάς τους.

Στα όρια μεταξύ θεάτρου και ποίησης, αφήγησης και διαλογικότητας, το Amid the Clouds εστιάζει στην προσωπική ιστορία του Imour και της Zina αποφεύγοντας να μιλήσει για τις αιτίες που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Χρησιμοποιώντας λιτά σκηνικά μέσα και έναν μεστό λόγο, η παράσταση του Mehr Theatre Group πραγματεύεται χωρίς μελοδραματισμό την οδύσσεια των δύο αυτών προσφύγων μέσα από τον κοινό πόνο για τον χαμό αγαπημένων προσώπων, την κοινή ανάγκη τους για φιλία και συντροφικότητα, αλλά και την κοινή αναζήτηση της πραγματικής τους ταυτότητας.

Ο Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1978 στο Σιράζ του Ιράν. Σε ηλικία 16 ετών άρχισε να δημοσιεύει διηγήματά του σε τοπικές εφημερίδες. Τρέφοντας αγάπη για τον κινηματογράφο, παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας και κινηματογράφου το 1995 και δημιούργησε δύο ημιτελείς ταινίες.

Μετά από μια σύντομη εμπειρία ως ερμηνευτής, αφοσιώθηκε στη συγγραφή των δύο πρώτων έργων του: And the Day Never Came (Και η μέρα δεν ήρθε ποτέ, 1999), το οποίο δεν ανέβηκε ποτέ, και The Murmuring Tales (Οι ιστορίες γκρίνιας, 2000), το οποίο έγινε ένθερμα δεκτό από τους κριτικούς, στη διάρκεια του 18ου Διεθνούς Θεατρικού Φεστιβάλ Fadjr, στην Τεχεράνη.

Με το τρίτο του θεατρικό έργο, Dance on Glasses (Χορός πάνω σε ποτήρια, 2001), που περιόδευσε για τέσσερα χρόνια, η φήμη του Κουχεστανί πέρασε τα σύνορα της χώρας του, καθώς η παράσταση υποστηρίχτηκε από διάφορους καλλιτεχνικούς διευθυντές και θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης.

Ακολούθησαν τα έργα Recent Experiences (Πρόσφατες εμπειρίες, βασισμένο σε πρωτότυπο κείμενο των Καναδών συγγραφέων Nadia Ross και Jacob Wren, 2003), Amid the Clouds (Ανάμεσα στα σύννεφα, πρώτη ευρωπαϊκή συμπαραγωγή με το Kunsten festival des arts των Βρυξελλών και το Wiener Festwochen της Βιέννης, 2005), Dry Blood and Fresh Vegetables (Ξερό αίμα και φρέσκα λαχανικά, μια εικοσάλεπτη περφόρμανς, 2007) και Quartet: A Journey North (Κουαρτέτο: Ένα ταξίδι στο βορρά, ευρωπαϊκή συμπαραγωγή, 2008), τα οποία σημείωσαν επιτυχία στην Ευρώπη.

Ο Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί έλαβε επίσης αναθέσεις, από το Schauspielhaus της Κολωνίας, όπου έγραψε και ανέβασε το Einzelzimmer (Μονό δωμάτιο, 2006), και από το Nouveau Théâtre de Besançon (Νέο Θέατρο της Μπεζανσόν), μαζί με τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Oriza Hirata και τον Γάλλο ομόλογό τους Sylvain Maurice, για να δημιουργήσουν το έργο Des Utopies? (Ουτοπίες;, 2009), που περιόδευσε στη Γαλλία και την Ιαπωνία.

Μετά από μερικά χρόνια σπουδών στο Μάντσεστερ, ο Κουχεστανί έχει επιστρέψει στην Τεχεράνη από τον Ιούλιο του 2009 και εκεί έγραψε το έργο Where were you on January 8th? (Πού ήσουν στις 8 Ιανουαρίου;), το οποίο ανέβηκε πρόσφατα στο Théâtre national de la Colline, στο Παρίσι, στα πλαίσια του Festival d’Automne, ενώ στη συνέχεια περιόδευσε στην Ευρώπη.

Αυτή την περίοδο, αν και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, ετοιμάζει παράλληλα μια διασκευή στο Ιβάνοφ του Άντον Τσέχοφ.

Η Μπαράν Κοσαρί γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1985 στην Τεχεράνη. Κόρη της πρωτοπόρου Ιρανής σκηνοθέτριας Rakhshan Bani Etemad και του παραγωγού ταινιών Jahangir Kosari, θεωρείται ήδη –παρά τη μικρή ηλικία της– καταξιωμένη ηθοποιός στη χώρα της.

Αποφοίτησε από την Ακαδημία Σουρέ, ενώ έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση σε ηλικία 6 ετών, στην ταινία The Best Papa of the World (1991). Έκτοτε, έπαιξε στις ταινίες της μητέρας της: Nargess (1991), Rusari-ye Abi (1994, αγγλ. τίτλος The Blue-Veiled ή The Blue Scarf, ελλ. Η γυναίκα με το πέπλο), Banoo-ye Ordibehesht (1998, αγγλ. The May Lady), Zir-e Pust-e Shahr (2000, αγγλ. Under the Skin of the City), Ruzegar-e ma (2001, αγγλ. Our Times, ντοκυμανταίρ).

Το 2007 ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου στα Κινηματογραφικά Βραβεία Ασίας και Ειρηνικού για την ερμηνεία της στην ταινία Mainline.

Η Μπαράν Κοσαρί έχει παράλληλα και σταδιοδρομία στο θέατρο, έχοντας παίξει στο Over the Mirror (1997), σε σκηνοθεσία Azita Hajian, και στα Μέσα στα σύννεφα (Amid the Clouds) (2006) και Quartet: A Journey North (2007), αμφότερα σε σκηνοθεσία του Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί και με επιτυχημένες περιοδείες στην Ευρώπη.

Βραβεία
• Καλύτερη ηθοποιός / 1ο Εθνικό Φεστιβάλ Νέων Ιρανών Κινηματογραφιστών (2010)
• Καλύτερη ηθοποιός / 11η Γιορτή Ιρανικού Κινηματογράφου (2007)
• Καλύτερη ηθοποιός / 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Fajr, Τεχεράνη (2007)
• Τιμητική διάκριση / 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Fajr, Τεχεράνη / Διεθνές διαγωνιστικό (2007)
• Καλύτερη νεαρή ηθοποιός / Βραβείο κριτικών (2000)

Ο Χασσάν Ματζουνί είναι θεατρικός σκηνοθέτης, ηθοποιός, σκηνογράφος, καθηγητής πανεπιστημίου και ιδρυτής της θεατρικής ομάδας Leev. Έχει σκηνοθετήσει αρκετά έργα γνωστών θεατρικών συγγραφέων του διεθνούς δραματολογίου, όπως του Τσέχοφ και του Σαίξπηρ, αλλά και καταξιωμένων Ιρανών δραματουργών.
Ως σκηνοθέτης, έχει λάβει διάφορα βραβεία για τις δουλειές του.

Ως ηθοποιός, ο Ματζουνί έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Αμίρ Ρεζά Κουχεστανί, στα έργα Amid the Clouds (2006) και Quartet: A Journey North (2007), που αμφότερα ανέβηκαν με επιτυχία στην Ευρώπη, ενώ ο ίδιος τιμήθηκε με βραβείο ερμηνείας στο Θεατρικό Φεστιβάλ Zürcher, για τη συμμετοχή του στο Amid the Clouds.
Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Τεχεράνης, αλλά και σε εργαστήρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας στο Ιράν.

Το 2010, η Ένωση Κριτικών Θεάτρου του Ιράν τον ανακήρυξε «Καλύτερο Θεατρικό Σκηνοθέτη της Χρονιάς» για το έργο του For a Fistful of Rubles (Για μια χούφτα ρούβλια).

Οι πιο πρόσφατες σκηνοθεσίες του, στο Γλάρο και στον Θείο Βάνια του Άντον Τσέχοφ, παίζονται ταυτόχρονα στο θέατρο Iranshahr της Τεχεράνης, από το Φεβρουάριο του 2011.

Το φθινόπωρο του 2011 ο Ματζουνί θα παίξει στην επόμενη παραγωγή του Κουχεστανί, τη διασκευή του στον Ιβάνοφ του Τσέχοφ.

Συντελεστές:
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Amir Reza Koohestani
Μουσική: Ali Bahrami
Σχεδιασμός φωτισμών: Farshid Mosadequ
Ερμηνεύουν: Baran Kosari, Hassan Madjooni

Παραγωγή: Mehr Theatre Group
Συμπαραγωγή: Wiener Festwochen, Kunstenfestivaldesarts
ΣΤΑ ΠΕΡΣΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΥΣ
 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ Ειρήνη Λεβίδη


Παράλληλες δράσεις

Συζήτηση με τα μέλη του Mehr Theatre Group μετά την παράσταση
 

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012
Μικρή Σκηνή
Συζήτηση με το κοινό, μετά την παράσταση Amid the Clouds, με τους δύο πρωταγωνιστές, την Baran Kosari και τον Hassan Madjooni
Συντονισμός: Φωτεινή Μπάρκα, δημοσιογράφος
Ένας Πέρσης μιλάει σε έναν Έλληνα για έναν Ρώσο
Ένα εργαστήριο του Hassan Madjooni (Mehr Theatre Group) για την εμπειρία του πάνω στον Chekhov
 

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012
Αίθουσα χορού
Ώρα: 11:00-15:00
Το εργαστήριο δίνει έμφαση στην έννοια του χώρου/περιβάλλοντος και στα σκηνικά στοιχεία και αντικείμενα στα μεγάλα έργα του Τσέχoφ, ως πηγές δραματουργικών καταστάσεων.

Απευθύνεται σε: Φοιτητές σχολών θεάτρου, επαγγελματίες ηθοποιούς και σκηνοθέτες
Γλώσσα: Περσικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά
Κόστος συμμετοχής:10 € ανά άτομο

Για την συμμετοχή στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης. Η κράτηση θέσεων γίνεται με e-mail στο education@sgt.gr ή τηλεφωνικά στο 213 0178034 (υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα).

Πάρκινγκ στη Στέγη
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00
Τηλ.: 2130.023.192