Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest διοργανώνει, από τις 12 έως τις 16 Οκτωβρίου, το αφιέρωμα «Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση», με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τη ζωή και την ένταξη των Ρομά στην ελληνική κοινωνία. Ένα αφιέρωμα για τους Ρομά της Ελλάδας μέσα από τα μάτια των δημιουργών.

Οι Ρομά αποτελούν μια πληθυσμιακή ομάδα ποικίλων προελεύσεων και καταβολών. Έχουν συμβάλει καθοριστικά κατά το παρελθόν στη διαμόρφωση και τον εμπλουτισμό της ελλαδικής οργανικής μουσικής. Ο διαφορετικός τρόπος ζωής τους, η φιλοσοφία καθώς και οι αξίες και οι αντιλήψεις που ενστερνίζονται συνθέτουν τη δική τους ξεχωριστή πολιτισμική ταυτότητα. Ωστόσο, τάσεις κοινωνικής ομοιογένειας συχνά κλείνουν τις πόρτες στο «διαφορετικό» και εμποδίζουν σημαντικά την αφομοίωση των κοινωνικών ομάδων που αποκλίνουν από τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα.

Μέσα από το αφιέρωμα, γίνεται μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά και καταπολέμησης των παραγόντων που αναπαράγουν τον κοινωνικό τους αποκλεισμό. Ένα αφιέρωμα που μας καλεί να σεβαστούμε και να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα για μια αρμονική ειρηνική συμβίωση.

Θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:

Μοίρα του Νίκου Αναγνωστόπουλου (Α’ Πανελλήνια Προβολή)
SAMROMA – Είμαστε τσιγγάνοι της Μαρίνας Δανέζη
Αλάν Κουγιού του Σταύρου Ιωάννου (Α’ Πανελλήνια Προβολή)
Οδός Ίριδος της Μύρνα Τσάπα
Ιερός Γάμος του Σταύρου Ιωάννου (Α’ Πανελλήνια Προβολή)

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση», διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έκθεση φωτογραφίας, εικαστικές παρεμβάσεις και συζητήσεις. Οι εκδηλώσεις αυτές, αποτυπώνουν ανάγλυφα το διαφορετικό τρόπο ζωής και τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, σκιαγραφώντας τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την ξεχωριστή τους πολιτισμική ταυτότητα.

Πιο αναλυτικά:

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου-Κυριακή 16 Οκτωβρίου
Φουαγιέ Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας
08:00-00:00 Έκθεση Φωτογραφίας «Οι γειτονιές του Θεού» του Ιωάννη Γαβριήλ

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου-Κυριακή 16 Οκτωβρίου
Φουαγιέ Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας
08:00-00:00 Έκθεση Εικαστικών Παρεμβάσεων εμπνευσμένη από τη ζωή των Ρομά της εικαστικού Βασιλικής Πουρίδου

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου
Ξενοδοχείο Παλίρροια , αίθουσα «Κλεοπάτρα»
11:30-14:00 Συζήτηση με θέμα «Κινηματογραφώντας Ρομά».
Εισηγητές:  Οι σκηνοθέτες Μύρνα Τσάπα, Μαρίνα Δανέζη και ο Σταύρος Ιωάννου.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου
Ξενοδοχείο Παλίρροια , αίθουσα «Κλεοπάτρα»
11:30-14:00 Συζήτηση με θέμα «Η εκπαίδευση των Ρομά, Ο μόνος δρόμος για ένα λαμπρό μέλλον».
Εισηγητές: Μανώλης Ράντης , Κώστας Παϊτέρης, Λευτέρης Κωνσταντινίδης και ο Νίκος Αναγνωστόπουλος.

*Το αφιέρωμα ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Διαβάστε επίσης:

10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – Docfest στη Χαλκίδα