Ένα αφιέρωμα στον Ιταλό μετρ του σινεμά Michelangelo Antonioni (Μικελάντζελο Αντονιόνι) (1912 – 2007)

οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Το αφιέρωμα θα προλογίσει ο έγκριτος κριτικός και δημοσιογράφος Γιάννης Μπακογιάννοπουλος. Έπειτα ο Ιταλός σκηνοθέτης και συγγραφέας Carlo di Carlo (Κάρλο Ντι Κάρλο) θα εκμυστηρευτεί στο κοινό του Megaron Plus  – έχοντας τη ζηλευτή τύχη μιας 40χρονης φιλίας με τον Αντονιόνι – «την ιστορία ενός δημιουργού που στοχάζεται πάνω στο έργο και τη ζωή του, που συνεχώς αποτολμά, έτοιμος να υπερασπιστεί με επιμονή και θάρρος τις επιλογές του, με το βλέμμα άγρυπνο και διορατικό ως προς τις επερχόμενες αλλαγές του μέλλοντος.

Την ιστορία του, κάποιες φορές, ντροπαλού και αμήχανου μπροστά στα μικρόφωνα, ακόμα και αυστηρού Αντονιόνι, αλλά αμέσως μετά πρόθυμου, φιλικού, ευγενικού, ειρωνικού και πνευματώδους», μέσα από λέξεις και συλλογισμούς «που αποδεικνύουν ότι, αν και σπάνια μίλησε για τον εαυτό του, δεν υπήρξε ποτέ απρόθυμος να το κάνει». Την ιστορία ενός από τους ελάχιστους ίσως προσφιλείς δημιουργούς στους νέους, του οποίου οι ταινίες βλέπονται και ξαναβλέπονται συνεχώς, σε ρετροσπεκτίβες αφιερωμένες προς τιμήν του.

Τη διάλεξη του Κάρλο ντι Κάρλο θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Μικελάντζελο Αντονιόνι «L’ Avventura» (Η Περιπέτεια). Ένα πρωτοποριακό στη μορφή, το περιεχόμενο και την αφήγηση, δραματικό φιλμ του Ιταλού μετρ του σινεμά, διάρκειας 140’, που τιμήθηκε το 1960 με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Έργο που ενώ στην πρώτη προβολή του εισέπραξε την έντονη αποδοκιμασία του κοινού, σήμερα θεωρείται τομή ανάμεσα στον κινηματογράφο του παρελθόντος και εκείνον του μέλλοντος, έχοντας έκτοτε καθιερώσει τον Αντονιόνι σε εκπρόσωπο του μοντερνισμού. Το στόρυ της – ιταλογαλλικής παραγωγής – ταινίας με πρωταγωνιστές τους Monica Vitti, Gabriele Ferzetti, Lea Massari, Dominique Blanchard και Renzo Ricci, εκτυλίσσεται στη διάρκεια μιας εκδρομής σε ένα νησί όπου μια γυναίκα, η Άννα, εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη.

Ο εραστής της και μία φίλη της Άννας διασχίζουν τη Σικελία προς αναζήτησή της αλλά καταλήγουν να την ξεχάσουν, καθώς μεταξύ τους γεννιέται μία σχέση. Σχολιάζοντας την ταινία ο ίδιος ο δημιουργός της, δήλωσε πως «υπάρχουν ταινίες ευχάριστες και ταινίες πικρές, ταινίες ανάλαφρες και ταινίες λυπητερές. «Η Περιπέτεια» είναι μία ταινία πικρή, συχνά λυπητερή. Είναι ο πόνος των συναισθημάτων που τελειώνουν ή εκείνων των οποίων διαβλέπεται το τέλος την ίδια στιγμή που γεννιούνται. Είναι όλα αυτά δοσμένα σε μια γλώσσα που προσπάθησα να κρατήσω απογυμνωμένη από εφέ» (“Corriere della Sera”, 31 Μαΐου 1976). Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους.

Για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά