Το «Μαύρο μου Χελιδόνι» πετάει και πάλι, αυτήν την φορά στο ολοκαίνουργιο και πολύ ζεστό θέατρο Eliart, για μία και μοναδική παράσταση με τον Παναγιώτη Τερζάκη και την Εύη Γεροκώστα.

 

Η παράσταση αυτή, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013.

 

Ο Παναγιώτης Τερζάκης και η Εύη Γεροκώστα μας υποδέχονται σε ένα τοπίο όπου λευκά τριαντάφυλλα βρίσκονται σπαρμένα σ’ ένα μονοπάτι, τα βουνά είναι κρυσταλλένια κι ένα σύννεφο γίνεται ποτάμι ορμητικό…

Θα ξανα-ζήσουμε στιγμές από αγάπες που δεν χάνονται, από παραμύθια αγαπημένα, από τραγούδια της ψυχής και μουσικές ξεχωριστές.

 

O Παναγιώτης Τερζάκης τραγουδά και η Εύη Γεροκώστα μας λέει παραμύθια.

 

Αφροαμερικάνικα gospel & spirituals, δημοτικά τραγούδια, ελληνικά παραμύθια και ινδιάνικες ιστορίες συνθέτουν ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι από τα βουνά της Ηπείρου στον αμερικανικό Νότο. Η βαθιά, δυναμική φωνή του Παναγιώτη Τερζάκη και η συναρπαστική αφήγηση της παραμυθούς Εύης Γεροκώστα συνοδεία μιας εξαιρετικής ομάδας μουσικών, συνθέτουν ένα πολύχρωμο ταξίδι με σκοπούς βαθύτατα ανθρώπινους, ζωντανούς ρυθμούς και μελωδίες που ταξιδεύουν στους αιώνες.

 

Μαζί τους:

Περικλής Τιμπλαλέξης, βιολί

Γιάννης Μυγδάνης, πιάνο και όργανο

Νάνσυ Αγγελάκη, κρουστά

 

Το ζωγραφικό σκηνικό έχει επιμεληθεί η Καλλιόπη Κοπανίτσα.

 

Τι κοινό άραγε μπορεί να έχει ένα Ηπειρώτικο τραγούδι με τα θρησκευτικά τραγούδια των Αφροαμερικανών που δούλευαν ως σκλάβοι στις φυτείες του Μισισίπι; Ποιο το βίωμα της ξενιτιάς και ποια η σχέση των Ελλήνων και των Αφρoαμερικανών με το Θεό; Κραυγές αγωνίας, τραγούδια που εκφράζουν τον ανθρώπινο πόνο και την ανθρώπινη ανησυχία αλλά και την ανάγκη είτε για αναζήτηση είτε για προσευχή είτε για μία πατρίδα, δεν μπορούν παρά να είναι πανανθρώπινα. Αυτή τη λύπη και τη χαρά, την απόγνωση και την αισιοδοξία, το θρήνο αλλά και τη γιορτή, το νόστο και την αγάπη για ανθρώπους και Γη που ίσως δεν ξαναδούμε, φιλοδοξεί να μεταδώσει η παράσταση «Μαύρο Μου Χελιδόνι». Γκόσπελ ρυθμοί, κραυγές αγωνίας, ηπειρώτικα μοιρολόγια, δημοτικά ποιήματα, τραγούδια χαράς, αγάπης γνωμικά και φυσικά παραμύθια και από τις δύο χώρες αποδίδουν με γλαφυρό τρόπο συναισθήματα, περιπέτειες, ανεκπλήρωτα όνειρα, αλλά και τη βαθιά εσωτερική ανάγκη για την κατάκτηση της ελευθερίας και ενός προσωπικού παραδείσου.

 

Η βαθιά, δυναμική φωνή του Παναγιώτη Τερζάκη και η συναρπαστική αφήγηση της παραμυθούς Εύης Γεροκώστα γίνονται οδηγός σε ένα ταξίδι στην ανθρώπινη ψυχή μέσα από σκοπούς βαθύτατα ανθρώπινους και μελωδίες που αντηχούν είτε στα βουνά της Ηπείρου, είτε στο Αιγαίο είτε στον ζεστό και γεμάτο υγρασία Μισσισίπι.

 

Η Εύη Γεροκώστα γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και λογοτεχνική μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου. Εργάστηκε σε οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος (Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία), στο ΕΚΕΜΕΛ-Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου, ενώ από το 2004 είναι υπεύθυνη του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Παράλληλα μεταφράζει λογοτεχνία από τα γαλλικά, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με τη συγγραφή ιστοριών για παιδιά. Το 2002 μια κόκκινη κλωστή την έφερε στο δρόμο των παραμυθιών. Αφηγείται επαγγελματικά σε μικρούς και μεγάλους από το 2003 και παραστάσεις της έχουν φιλοξενηθεί σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, μουσικές σκηνές, θέατρα, φεστιβάλ κ.α., στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ιστορίες από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου, προφορικής παράδοσης ή γραπτής λογοτεχνίας, που άκουσε, διάβασε, έγραψε ή μετέφρασε, κυρίως όμως ιστορίες που τη «διάλεξαν».

 

Η παρουσία του Παναγιώτη Τερζάκη στο χώρο του τραγουδιού στηρίζεται στην προσαρμοστικότητα της φωνής του, το ιδιαίτερο χρώμα της και το εύρος του ρεπερτορίου το οποίο καλύπτει. Τραγουδά διαφορετικά είδη τραγουδιού προσεγγίζοντας το καθένα με βάση την ιστορία, τη δομή και το ύφος προσθέτοντας τη δική του σφραγίδα και ερμηνεία. Από το κλασσικό ρεπερτόριο στα αφροαμερικάνικα σπιρίτσουαλς και τη τζαζ και από τα Art Songs στο δημοτικό τραγούδι, ο Παναγιώτης Τερζάκης έχει παρουσιάσει ένα πολύ ιδιαίτερο θεματικό ρεπερτόριο σε ατομικά ρεσιτάλ, δρώμενα και θεατρικές παραγωγές στις Η.Π.Α., την Ευρώπη και την Κίνα.Τραγουδά σε πολλές γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, ρώσικα, γιαπωνέζικα και φυσικά στη μητρική του γλώσσα προωθώντας το ελληνικό τραγούδι στο εξωτερικό σε όλο του το φάσμα-από κλασσικούς συνθέτες μέχρι Βυζαντινούς ύμνους και δημοτικά τραγούδια- παρουσιάζοντας θεματικές παραστάσεις ειδικά προσαρμοσμένες για το κοινό της κάθε χώρας.

 

Η αγάπη κι ο σεβασμός του Παναγιώτη για τα γκόσπελ και τα αφροαμερικάνικα σπιρίτσουαλς ξεκινά από την παιδική του ηλικία. Στην Αμερική είχε τη μεγάλη τιμή και τύχη να μαθητεύσει και να συνεργαστεί με σπουδαίους ερμηνευτές και δασκάλους. Από το 2004 έως και σήμερα ο Παναγιώτης έχει εμφανιστεί σε δεκάδες εκκλησίες και συναυλίες στις Η.Π.Α. (σε περισσότερες από 100 εκκλησίες όλων των δογμάτων, στη Ροτόντα του Κοινοβουλίου της Μασσαχουσσέτης κ.α.) αλλά και στην Ελλάδα.

 

Το πρώτο του άλμπουμ “Far Away Land” (2009) συμπεριλήφθηκε στο Top-100 των World Music Charts της εταιρείας διανομής στην Αμερική βάσει πωλήσεων σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία και Αυστραλία. Το νέο του αγγλόφωνο EP “FREE” κυκλοφορεί σε 7 χώρες και περιλαμβάνει εκτός των άλλων νέες εκτελέσεις τριών κλασσικών Αμερικάνικων τραγουδιών- για πρώτη φορά από Έλληνα τραγουδιστή.