Στις 27-28-29 Απριλίου 2015 γίνονται οι τελικές πρόβες και στις 2-3 Μαΐου 2015 οι μαθητικές παραστάσεις του «Μαθαίνοντας την Επιστήμη μέσα από τo Θέατρο».

Τις τελικές πρόβες θα πραγματοποιήσουν την επόμενη εβδομάδα, στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής, οι μαθητές από 13 σχολεία της Αττικής τα οποία συμμετέχουν στην πρωτοποριακή δράση της Science View «Μαθαίνοντας την Eπιστήμη μέσα από το Θέατρο». Λίγες ημέρες αργότερα, το Σαββατοκύριακο, οι μαθητές θα παρουσιάσουν και επίσημα τη δουλειά τους.

Για το project «Μαθαίνοντας την Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» η Science View συνεργάζεται με το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συγκεκριμένη δράση μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου σχολείων της Αττικής καλούνται να δραματοποιήσουν επιστημονικές έννοιες και γνώσεις που προέρχονται από την ύλη που διδάσκονται. Θα δραματοποιήσουν όσα διδάσκονται στο σχολείο, μέσα από ένα μη δεσμευτικό σενάριο με τον τίτλο «Παράλληλοι κόσμοι», το οποίο περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες/πράξεις και αφορά τα επιστημονικά πεδία της Βιολογίας, της Αστρονομίας και της Φυσικής.

Τους τελευταίους μήνες δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας μαθητών (σεναριογράφοι, ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, σχεδιαστές σκηνικών και κουστουμιών, παραγωγοί βίντεο) οι οποίες καθοδηγούνταν συνεχώς από σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σεναριογράφους και μουσικούς. Συντονιστές είναι οι καθηγητές των παιδιών, οι οποίοι έχουν ενσωματώσει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα αντίστοιχα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος (Φυσική, Αστρονομία, Μουσική, Βιολογία, Καλλιτεχνικά) ως υλοποίηση project και σε εκπαιδευτικούς ομίλους που πραγματοποιούνται στα σχολείο τους.

Στο τελικό event το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνογερμανική Αγωγή στις 2-3 Μαίου, οι μαθητές θα αξιολογηθούν από ειδικούς (ακαδημαϊκούς, καθηγητές φυσικών επιστημών, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς). Οι μαθητικές ομάδες θα βραβευθούν σε κατηγορίες όπως καλύτερη σκηνοθεσία, καλύτερη απόδοση ρόλων, σκηνικά, κοστούμια, μουσική επένδυση κλπ. Επίσης επιλεγμένες ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν μέρος ή και ολόκληρη τη δουλειά τους στα μέσα του ερχόμενου Ιουλίου στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου του ευρωπαϊκού έργου CREAT-IT, καθώς και στις αρχές Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου του CREAT-IT, για τη δημιουργικότητα στην εκμάθηση των επιστημών.

Η δράση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σημείωση: Τόσο οι πρόβες, όσο και οι παραστάσεις είναι ανοικτές στο κοινό.

Διοργάνωση:

Science View (Ελληνική Ένωση Δημοσιογράφων Επιστήμης, Συγγραφέων Επιστήμης και Επικοινωνιολόγων Επιστήμης). Υπεύθυνος Προγράμματος:  Μενέλαος Σωτηρίου, Γενικός Γραμματέας Science View

Συνδιοργάνωση

– Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας, Τομέας Παιδαγωγικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιστημονική Υπεύθυνη: Ζαχαρούλα Σμυρναίου, Επίκουρη Καθηγήτρια

– Ελληνογερμανική Αγωγή

Η Δράση υποστηρίζεται από τα Ευρωπαικά Προγράμματα:

– CREAT-IT

– Inspiring Science Education

– Open Discovery Space