Στον δεύτερο κύκλο του Hydroexpress Project θα αντιπαρατεθεί το μοντέλο των Kοινών με τον θεσμό της ελληνικής οικογένειας ως προς τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν αυτά τα δύο διαφορετικά πλαίσια για να επιβιώνουν, να συνυπάρχουν και να αλληλοϋποστηρίζονται τα εκάστοτε μέλη που τα απαρτίζουν. Φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες, συγγραφείς και αρχιτέκτονες προσεγγίζουν και αναλύουν τους τρεις βασικούς άξονες που χαρακτηρίζουν τα κοινά (αγαθό, κοινότητα, ρυθμιστικό πλαίσιο) οι οποίοι αναπαράγονται και μέσα από τον ελληνικό παραδοσιακό τρόπο διαβίωσης.

Σε αυτό το κεφάλαιο, θα εξετάσουμε την ιδιαιτερότητα της ελληνικής οικογένειας, όπου μέσα από τη φροντίδα του ενός προς τον άλλο, την υποχώρηση του ενός για τις ανάγκες του άλλου δημιουργούνται ρευστά όρια ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό. Αλλά και το πως στα κοινά, τα μέλη της εκάστοτε κοινότητας εργάζονται συνήθως χωρίς ιεραρχίες προς όφελος της κοινότητας.

Θα δούμε επίσης, τον «κλειστό» χαρακτήρα της Ελληνικής οικογένειας, που οδηγεί τα μέλη της στο να έρχονται αντιμέτωπα με πατριαρχικά κατάλοιπα, παρεμβατική συμπεριφορά και αλληλεξάρτηση και τα κοινά που ενδυναμώνουν έννοιες και αξίες όπως η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η φροντίδα, το δημόσιο κ.α.

Καλεσμένη στο χώρο του Hydroexpress είναι η εικαστικός Μαρία Βαρελά παρουσιάζοντας το έργο «Οικογενειακές Δομές Πεπερασμένης Κατάστασης» ενώ στην φετινή έκδοση γράφουν οι Εύα Βασλαματζή, Δάφνη Δραγώνα και οι αρχιτέκτονες της Φάλαινας, καθώς και υπάρχουν έργα των Θεοδώρα Κανέλλη και Άρτεμις Παπαχρήστου.

*Το Hydroexpress Project είναι μία πρωτοβουλία της εικαστικού Μαρίνας Παπαδάκη. Ξεκίνησε το 2019 με αφορμή τη συστέγαση ενός καταστήματος υδραυλικών (ΥΔΡΟΕΞΠΡΕΣ) και του εργαστηρίου της σε μία οικία του 50’ στα Καμίνια στον Πειραιά.

BIOS

Η Μαρίνα Παπαδάκη ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι εικαστικός, ιδρύτρια του Hydroexpress Project και εκδότρια του Hydroexpress Publication. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε Ελλάδα, Βέλγιο, Πολωνία, Ουκρανία.

Η Μαρία Βαρελά είναι εικαστικός με έδρα την Αθήνα. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολυάριθμες εκθέσεις, μουσεία σύγχρονης τέχνης και φεστιβάλ τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Εύα Βασλαματζή είναι ανεξάρτητη επιμελήτρια και συγγραφέας με έδρα την Αθήνα. Από το 2014 έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κυρίως στην Αθήνα και στο Παρίσι.

Η Δάφνη Δραγώνα είναι ανεξάρτητη επιμελήτρια με έδρα το Βερολίνο. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα βιβλία, περιοδικά, ακαδημαϊκές επιθεωρήσεις και καταλόγους εκθέσεων.Εκθέσεις της έχουν φιλοξενηθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι αρχιτέκτονες της Φάλαινας είναι ένα γραφείο αρχιτεκτονικής με έδρα την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, το οποίο εκπονεί έρευνα, σχεδιασμό και κατασκευή αντικειμένων και κτισμάτων. Δημιουργήθηκε τo 2005 από την Ίριδα και τη Λήδα Λυκουριώτη.

H Θεοδώρα Κανέλλη είναι εικαστικός και αρχιτέκτονας. Η ζωγραφική αποτελεί το βασικό της πεδίο. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Γαλλία και την Αγγλία.

Η Άρτεμις Παπαχρήστου είναι δημιουργός και αρχιτέκτονας στο Λονδίνo. Έχει εργαστεί, εκθέσει και μιλήσει για το έργο
της σε Ευρώπη και Αμερική.