Σε μια εποχή που ξαφνικά όλοι προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε την «κρίση» στη ζωή μας από ανάγκη, οι γελοιογράφο επιμένουν να στέκονται κριτικά απέναντι στην πραγματικότητα που τους (μας) περιβάλλει, από επιλογή. Υπό αυτό το πρίσμα, η γελοιογραφία είναι  προσωπική υπόθεση.

Οι δημιουργοί υποθέτουν πώς είναι ή πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα, κάθε φορά. Επανεφευρίσκουν την πραγματικότητα, την ανασκευάζουν και την ξαναδίνουν πάλι πίσω. Γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις, όλα είναι ειδωμένα από μιαν άλλη μεριά, από μιαν άλλη οπτική γωνία. Τα πράγματα αλλάζουν. Η Ελλάδα έγινε μέρος των διεθνών εξελίξεων έστω και με οδυνηρό τρόπο. H εικόνα έχει δύναμη και η δουλειά του σκιτσογράφου είναι να αποσαφηνίζει και να κάνει ξεκάθαρο το “μη – ορατό “ στον κόσμο. Μπορεί η “δημιουργική λογιστική” να είναι έργο των πολιτικών αλλά η δημιουργική “ανάγνωση” των όσων συμβαίνουν γύρω μας είναι σίγουρα δουλειά των σκιτσογράφων.

Σε έναν κόσμο που οι αναγνωστικές συνήθειες αλλάζουν ραγδαία, με συνεχώς και πιο δύσπιστο κοινό ως προς την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης, η Λέσχη ελλήνων γελοιογράφων προσπαθεί να επικοινωνήσει το έργο των μελών της, πολλαπλώς. Μέσω του ιστότοπου της (http://www.cartoonists.gr/), των εκθέσεων γελοιογραφίας και άλλων παράλληλων εκδηλώσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο, η Λέσχη προβάλλει, προωθεί και ανανεώνει κάθε φορά το ενδιαφέρον του κόσμου τόσο σε σχέση με το τί σκέφτονται και πώς αντιδρούν οι σκιτσογράφοι σε σχέση με όσα συμβαίνουν γύρω μας όσο και για την ίδια την τέχνη της γελοιογραφίας.

Info:

Γεννήθηκε το 1972. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στον ΑΚΤΟ και στο Λονδίνο ( Middlesex University ). Εργάζεται σε εφημερίδες και περιοδικά ως σκιτσογράφος – εικονογράφος. Μέχρι το 2002 ήταν στο «ΒΗΜΑ». Aπό το 2005 είναι στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”. Συνεργάζεται επίσης με την BOOKPRESS, διαδυκτιακή εφημερίδα, αποκλειστικά για βιβλία (www.bookpress.gr). Παράλληλα, ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Διακρίθηκε με το Kρατικό Bραβείο Eικονογράφησης Παιδικού Bιβλίου 2006. Είναι μέλος της Λέσχης ελλήνων σκιτσογράφων (www.cartoonists.gr). Θα τη βρείτε στο  http://mtzaboura.blogspot.gr/