Η Omikron Gallery παρουσιάζει στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης με τίτλο «Πενταλογία» το βίντεο «The Reading» της Μαρίας Θεοδωράκη

από τις 12 μέχρι τις 19 Ιουλίου 2011. 

Η εικαστική γλώσσα της Μαρίας Θεοδωράκη εκφράζεται κυρίως μέσα από εικόνες, το performance και τη γραφή. Στα πλαίσια της πρόσφατης συνεργασίας της με την επιμελήτρια Zuzana Flaskova της ζητήθηκε να δημιουργήσει ένα έργο που θα ανταποκρινόταν στο απόσπασμα ενός κειμένου της συγγραφέως και κριτικού Liz Kotz.

Το απόσπασμά αυτό, που συνοδεύει το video στο χώρο της γκαλερί, περιγράφει ένα φιλμ του οποίου ο δημιουργός παραμένει άγνωστος και λειτουργεί ως η θεματική βάση για το έργο της καλλιτέχνιδος. Η Θεοδωράκη παίρνοντας ως δεδομένο τους περιορισμούς στην ανάγνωσή της, τους αξιοποιεί δημιουργικά φτιάχνοντας μια πολύπλοκη παραλλαγή του κειμένου χρησιμοποιώντας ως δίοδο έκφρασης ένα διαφορετικό μέσο, το video.

Το πειραματικό φιλμ μικρής διάρκειας με τον αντικειμενικό τίτλο The Reading (2011) δηλώνει έμμεσα τους προβληματισμούς της Θεοδωράκη για τη σχετικότητα των λέξεων και των εικόνων και, εν τέλη, τη μοναδικότητα της προσωπικής αντίληψης. Το project, όπως επισημαίνει η ίδια, συζητά την υποκειμενικότητα της κατανόησης και την πολλαπλότητα της ερμηνείας. Ο θεατής με τη σειρά του, έχει την ευκαιρία να ξαναδιαβάσει και να αναδημιουργήσει μέσα από τη δική του κριτική ματιά τόσο το κριτικό απόσπασμα όσο και το video.

H Mαρία Θεοδωράκη γεννήθηκε στην Aθήνα το 1977. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Σπούδασε Visual Communication στο Birmingham Ιnstitute of Art and Design και έχει παρακολούθησει μαθήματα Φωτογραφίας στο School of Visual Arts και στο International Centre of Photography της Νέας Υόρκης.

Στη συνέχεια πήρε το Μaster της στις Καλές Τέχνες (Διάκριση) από το Central Saint Martins College of Art and Design. Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε γκαλερί και φεστιβάλ κινηματογράφου σε Ελλάδα και Αγγλία. Από το 1998 μέχρι και το 2004 δούλεψε ως φωτογράφος για το θέατρο και τον Ελληνικό Τύπο. Ενδεικτικές εκθέσεις που έλαβε μέρος ήταν η Rules of Engagement στην Αngus Hughes Gallery στο Λονδίνο το 2011, η JTP10 στην James Taylor Gallery στο Λονδίνο το 2010, Αrt + Nature στη Vila Kazouli στην Αθήνα το 2009, the final show στο Καφενείον, στην Αθήνα το 2008.

H Πενταλογία oλοκληρώνεται με το video του καλλιτέχνη:
Σωκράτης Σωκράτους | 21 – 28 Ιουλίου 2011