Η αίθουσα τέχνης Art Zone 42, επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, εγκαινιάζει την ατομική έκθεση της Μαρίας Λώλη, με τίτλο

Αποδόμηση – Αναδόμηση’ την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, στις 8:00 μ.μ.

Ο εικαστικός κόσμος της Μαρίας Λώλη είναι βαθιά ριζωμένος σε αναμοχλεύσεις ονείρων και μνήμης των παιδικών χρόνων. Όπως ομολογεί η ίδια, “οι εικόνες που δημιουργώ, είναι οι αδιύλιστες εικόνες που στοίχειωναν την φαντασία μου, επηρεασμένη  από τις ιστορίες που άκουγα ή διάβαζα σαν παιδί.

Για το λόγο αυτό είναι δοσμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρήσουν την αρχική τους μορφή, με πρόσωπα και χώρους βαμμένους με έντονα χρώματα, των οποίων τα περιγράμματα διευρύνονται στον χώρο, για να αποδώσουν την έξοδο από την πραγματικότητα”.

Στα έργα της, η Μαρία Λώλη αποδομεί τον πλαστικό χώρο στα κομμάτια που τον συγκροτούν, αποσυνθέτοντας τις φόρμες για να ανασυνταχθούν σε μια νέα πραγματικότητα, εφαρμόζοντας την αντίθετη τεχνική από εκείνη του παζλ. Με αυτήν την τεχνική περνάει από την παραστατικότητα σε ένα είδος αφαίρεσης, η οποία σαν αρχή της, δεν έχει την αμορφία.

Ταυτόχρονα, δομεί τον πλαστικό της χώρο με διαφορετικής υφής κομμάτια από υφάσματα και χαρτιά, κολλώντας τα αυτούσια πάνω στην ζωγραφική επιφάνεια και αποχρωματίζοντάς τα με χρωματιστά μελάνια. Με αυτόν τον τρόπο προβάλλει τα διαφορετικά επίπεδα, μορφικά και συμβολικά.

Οι μορφές μου, θα μπορούσα να πω, ότι είναι μια καταγραφή συναισθημάτων όπως είναι η οδύνη, η αβεβαιότητα, η λήθη και η νοσταλγία. Τα πρόσωπα παρουσιάζονται χαμένα μέσα σε ένα λαβύρινθο από μοτίβα και γραφές, σε ένα περιβάλλοντα χώρο χωρίς σαφή όρια, που συνεχώς αναμορφώνεται, μεταλλάσσεται και αλλάζει.  Τέλος, σκοπός μου είναι να αναδείξω το αληθινό και το επίπλαστο της καθημερινής μας ύπαρξης, να αποτυπώσω τους αρχέγονους αλλά και σύγχρονους φόβους του σημερινού ανθρώπου, αποκαλύπτοντας την συγκάλυψη τους.”  
         

Μαρία Λώλη 

Εικαστικός