Η «fizz gallery» εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του Μανώλη Αναστασάκου με τίτλο Personhood την

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011.

Η σειρά Personhood (Ατομικότητα) διαπραγματεύεται τη σχέση ατόμου και περιβάλλοντος με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις. Τα σύμβολα και οι έννοιες που συνέχονται στα έργα διαμορφώνουν έναν κόσμο ωμό και συνάμα φανταστικό. Η προοπτική στα έργα αυτοαναιρείται και δημιουργεί παραδοχές προς το άχρονο και το ονειρικό.

Τα πολυεπίπεδα στρώματα (layers) ανάγνωσης των χαρακτηριστικών των έργων θυμίζουν περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή (παράθυρα windows)˙ έτσι ο θεατής δεν μπορεί να «διαβάσει» το φυσικό περιβάλλον του έργου. Η τετράγωνη φόρμα των έργων συμβολίζει τη γη και μέσα από αυτή, τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του και τον εαυτό του. Έτσι, η σειρά Personhood καταφέρνει να κάνει ουσιαστικά σχόλια ως προς το πώς η σημερινή κοινωνία, και κατ’ επέκταση ο σύγχρονος άνθρωπος, αντιμετωπίζει την ατομικότητα.

O Μανώλης Αναστασάκος γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Το 2002 εισήχθη στη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Θεσσαλονίκη) , ενώ το 2005 παρακολούθησε σκηνοθεσία στο εργαστήριο του Emir Kusturica. Μελέτησε την τέχνη της Ξυλογλυπτικής στην Λέσβο, 1995 (Εργαστήρι Γ. Σικομυτέλη), της Υαλουργίας στην Κρήτη, 1996 (Εργαστήριο Κ. Ζαμπετακη), της Σκηνογραφίας στην Αθήνα, 2001 (Εργαστήριο Μ. Χανιωτάκη) και της Αγιογραφίας στην Αθήνα. 2002 (Ίδρυμα Μπουζιάνη).

Έχει εργαστεί σε αρχαία θέατρα, σε τηλεοπτικούς σταθμούς και μικρού μήκους ταινίες ως σκηνογράφος και βοηθός σκηνογράφου. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει επιμεληθεί εκθέσεις και φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών. Έχει παρουσιάσει δύο ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.