Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει το έργο του Junichiro Tanizaki, Manji, σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Νταλιάνη.

Το έργο Manji αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα του Junichiro Tanizaki. Συγγραφέας διεισδυτικός, ευφυής και αμφιλεγόμενος, αποτελεί έναν από τους διασημότερους Ιάπωνες λογοτέχνες.

Το 2015 συμπληρώθηκαν τα 50 χρόνια από τον θάνατό του, ενώ το 2016 είναι η επέτειος συμπλήρωσης των 130 χρόνων από τη γέννησή του.

Το έργο, εκκινώντας από την ερωτική ιστορία δύο γυναικών, διαπραγματεύεται το θέμα της αμφιβολίας, τόσο ως προς το πραγματικό αντικείμενο του πόθου, όσο και ως προς την αντικειμενική πραγματικότητα.

Ένα χρόνο μετά την γνωριμία της με τη Μίτσουκο, η Σόνοκο αφηγείται, σε έναν ανώνυμο συγγραφέα, τα όσα συνέβησαν μεταξύ της ίδιας και της ερωμένης της, Μίτσουκο, του συζύγου της Κόταρο και του μνηστήρα της ερωμένης της, Εΐτζιρο. Η αφήγηση μας μεταφέρει στην Ιαπωνία της δεκαετίας του ’30, δημιουργώντας ένα λαβύρινθο από υπαρκτά και ψυχικά τοπία, από συνειδητές εξαπατήσεις και διαρκείς ανατροπές. Η αναγνώριση της πραγματικής ταυτότητας των προσώπων καθίσταται αδύνατη, ενώ η αρχικά ταυτισμένη μορφή της Μίτσουκο με την μποτισάτβα Κάνον, μετατρέπεται σε μορφή δημίου, συμπαρασύροντας στην απώλεια τους εραστές της.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Νταλιάνη
Επιμέλεια διασκευής: Ανδρέας Φλουράκης
Μέθοδοι αφήγησης: Μαρία Σαββίδου
Μετάφραση/φιλολογική επιμέλεια: Δανάη Καπράνου
Σκηνικά: Άρτεμις Σιέρρα
Κοστούμια: Δήμητρα Τρούσα
Κίνηση: Μιμίκα Σαμαρά
Μουσική: Κυριάκος Σπύρου
Video Art/Creative director: Αλέξανδρος Μαυρόγιαννης
Σχεδιασμός φώτων: Αντώνης Κουνέλλας
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Σταύρος Μαρκουλάκης, Σοφία Ιγνατίδου
Φωτογραφίες: Oltjon Lipe
Σχεδιασμός αφίσας: Γιώργος Κωστάκης

Σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Μπιπ.

Παίζουν: Αθηνά Αλεξοπούλου, Μαρία Θρασυβουλίδη, Κωστής Μακριδάκης, Πάνος Νάτσης

Διάρκεια: 105΄

Η Βαρβάρα Νταλιάνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Θεατρικών Σπουδών και του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας  της φιλοσοφικής σχολής Αθηνών. Έχει σκηνοθετήσει το θεατροεκπαιδευτικό δράμα Στη σπηλιά του Μινώταυρου, στο θέατρο «Μπιπ» το 2016, το μονόλογο Μαντάμ Μπλε, στα πλαίσια του φεστιβάλ Dreamland: η γη της Επαγγελίας στο θέατρο «Μπιπ» το 2015, την παράσταση Μήδειας Πατούσες του Ανδρέα Φλουράκη, στο θέατρο «Βαφείον»  το 2014 και έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο κοινού για την performance Lift me down στο φεστιβάλ του «Κινητήρας Studio», με την ομάδα Lift.Inc, το 2013. Έχει εργαστεί ως actor-teacher σε προγράμματα για το θέατρο στην εκπαίδευση, σε Ελλάδα και Αγγλία, σε συνεργασία με το Big Brum του Μπέρμινχαμ και τον Chris Cooper. To 2014 εξέδωσε τη μονογραφία της με τίτλο Υλικό Θεάτρου: μελέτη στη δραματουργία του Ανδρέα Φλουράκη.