Τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση αυτού του πολύ μεγάλου συγγραφέα, του Ευγένιου Ιονέσκο, ο Θεατρικός Οργανισμός Νέος Λόγος, παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του, Μακμπέτ, στο Studio Μαυρομιχάλη.

Ο Μακμπέτ είναι ένα έργο της τελευταίας και πιο ώριμης περιόδου του συγγραφέα, γραμμένο το 1972, που αποτελεί τον καρπό της ανατρεπτικής ματιάς του Ιονέσκο, στο αριστούργημα του Σαίξπηρ.

Με αφορμή τον Μακπέθ του Ελισαβετιανού ποιητή, ο Ιονέσκο βρίσκει την ευκαιρία  να εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο σε κάθε μορφής εξουσία, χρησιμοποιώντας φυσικά όλα τα όπλα που του παρέχει το θέατρο του παραλόγου, του οποίου υπήρξε ηγετική μορφή, με κυριότερο αυτό της κωμωδίας.

Θα έλεγε κανείς ότι ο Ιονέσκο σε αυτό το έργο, βρίσκεται κάτω από ένα ιδιόμορφο αναρχικό ξέσπασμα, καθώς δεν αφήνει κανένα περιθώριο για «καλή» εξουσία και καταδικάζει συλλήβδην κάθε μορφή πολιτεύματος, αφού κατά τον συγγραφέα, κάθε πολιτική θεωρία, «πρακτικοποιείται» από ανθρώπους, οι οποίοι φυσικά, μεθυσμένοι από το κρασί της εξουσίας, οδηγούν και τις καλύτερες και δικαιότερες από αυτές τις θεωρίες, στην πλήρη αποτυχία.

Μετάφραση : Ερρίκος Μπελιές, Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Σκηνικά – κοστούμια : Πάρις Μέξης, Μουσική επιμέλεια Νίκος Βίττης, Φωτισμοί : Παναγιώτης Μανούσης, Βοηθός σκηνοθέτη : Κλεοπάτρα Τολόγκου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ευαγγελία Καπόγιαννη, Στέλλα Κρούσκα, Φώτης Μακρής, Διονύσης Μανουσάκης, Θεοδώρα Ντούσκα, Δημήτρης Πλειώνης.