Στην παράσταση «Λυκόφως», σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το καταπιεστικό, στα όρια του φασισμού, καθεστώς της χώρας της, η νεαρή Γκράσα εγκαταλείπει τη Βραζιλία. Βρίσκει καταφύγιο σε μια κοινότητα καλλιτεχνών του θεάτρου, που ανεβάζουν το Dogville του Λαρς φον Τρίερ εστιάζοντας ακριβώς στο πόσο ανεκτική είναι η κοινωνία μας απέναντι στον Άλλο. Αρχικά, η κοπέλα γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό. Στη συνέχεια, όμως, πέφτει θύμα εκμετάλλευσης και υφίσταται κάθε είδους ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές.

Ο ρατσισμός, σε όλες του τις μορφές, επανέρχεται διαρκώς στο έργο της διεθνώς αναγνωρισμένης Christiane Jatahy, που μόλις απέσπασε Χρυσό Λέοντα από την Μπιενάλε της Βενετίας (2022). Στο Dusk (Entre chien et loup στα γαλλικά), οι ερμηνευτές/τριες κινηματογραφούνται μεταξύ τους ζωντανά επί σκηνής, προσφέροντας πολλές διαφορετικές οπτικές έναντι της μίας και μοναδικής «αλήθειας».

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

27 Ιουνίου: Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με την Christiane Jatahy. Συντονίζει η Stefanie Carp, με την Όλγα Καρυώτη.

© Magali Dougados

Συντελεστές

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Κινηματογράφηση Christiane Jatahy­
Καλλιτεχνική συνεργασία – Σκηνικά – Φωτισμοί Thomas Walgrave
Διεύθυνση φωτογραφίας Paulo Kamacho
Μουσική Vitor Araujo
Κοστούμια Anna van Brée
Σύστημα βίντεο Julio Parente, Charlélie Chauvel
Ήχος Jean Keraudren
Συντονισμός Henrique Mariano
Βοηθός σκηνοθέτιδας Stella Rabello
Κατασκευή σκηνικών Ateliers de la Comédie de Genève
Παίζουν Véronique Alain, Julia Bernat, Élodie Bordas, Paulo Camacho, Azelyne Cartigny, Philippe Duclos, Vincent Fontannaz, Viviane Pavillon, Matthieu Sampeur, Valerio Scamuffa
Συμμετέχει ο Harry Blätter Bordas

Διάρκεια: 1 ώρα 50 λεπτά

Photo Credit: © Magali Dougados

Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα για το 2022