Με τέσσερα σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα, συνεχίζει τις Καλλιτεχνικές Δράσεις στην Αθήνα η Εθνική Λυρική Σκηνή αυτή την εβδομάδα …

Οι Καλλιτεχνικές Δράσεις στην Αθήνα συνεχίζουν να γεμίζουν με μουσικές τις γειτονιές της Αθήνας, ενώ η εναρκτήρια συναυλία της καλλιτεχνικής περιόδου 2011-12 με την ορχήστρα και την χορωδία της Ε.Λ.Σ. θα λάβει χώρα το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2011 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Λυρικό Λεωφορείο της Ε.Λ.Σ. που έχει δώσει χρώμα στον γκρίζο Σεπτέμβρη, συνεχίζει τις μουσικές του διαδρομές στην Αθήνα με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές και τους χορωδούς της Λυρικής. Αυτή την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, το Λυρικό Λεωφορείο θα ταξιδέψει  σε γειτονιές της Αθήνας, στις οποίες η διαβίωση και η καθημερινότητα των κατοίκων έχει γίνει δύσκολη τα τελευταία χρόνια.

Οι στάσεις θα πραγματοποιηθούν στην Πλατεία Καραϊσκάκη, στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου στην Ακαδημία Πλάτωνος (Λένορμαν 122) και στην Πλατεία Αττικής (Λιοσίων). Η Έλενα Κελεσίδη, ο Δημήτρης Σιγαλός και ο Χάρης Ανδριανός θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από όπερες του Ντονιτσέττι, του Βέρντι και του Πουτσίνι. Συμμετέχουν μέλη της Μικτής Δημοτικής Χορωδίας Αθηνών.

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα του θανάτου της, η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά την Μαρία Κάλλας, με μια μεγάλη συναυλία στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Πατησίων. Στην συναυλία, θα ερμηνευτούν άριες από όπερες τις οποίες σημάδεψε με την ερμηνεία της η θρυλική ελληνίδα τραγουδίστρια.

Μεταξύ άλλων θα ακουστούν αποσπάσματα από την Τραβιάτα, την Αΐντα και τη Δύναμη του πεπρωμένου του Βέρντι, την Τόσκα του Πουτσίνι, τον Κουρέα της Σεβίλλης του Ροσσίνι και τη Νόρμα του Μπελλίνι. Σολίστ θα είναι οι: Λουκία Σπανάκη, Αντωνία Καλογήρου, Γιούλη Καραγκούνη, Ειρήνη Καράγιαννη. Στο πιάνο ο Δημήτρης Ζιάκας, ενώ στην αφήγηση η Μαργαρίτα Βαρλάμου.

Η Συναυλία με την ορχήστρα και τη χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Πρόκειται για ένα preview των έργων που θα παρουσιαστούν την νέα περίοδο στο Θέατρο Ολύμπια αλλά και στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μ.Μ.Α. Θα παρουσιαστούν μεγάλα χορωδιακά από όπερες, μελωδικά αποσπάσματα από οπερέτες αλλά επίσης μουσική μπαλέτου.

Συγκεκριμένα θα ακουστούν αποσπάσματα από: Το ελιξίριο του έρωτα του Ντονιτσέττι, την Κρητικοπούλα του Σαμάρα, τον Φάουστ του Γκουνό, τον Ναμπούκκο και το Ένας χορός μεταμφιεσμένων του Βέρντι, το Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Προκόφιεφ, το Φωνές της άνοιξης του Γιόχαν Στράους υιού και την  Εύθυμη χήρα του Λέχαρ.

Εισιτήρια για τις δύο συναυλίες προπωλούνται στα ταμεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. H Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρει, με την αγορά κάθε εισιτηρίου για τις δύο αυτές συναυλίες, 20% έκπτωση για μια οποιαδήποτε άλλη παραγωγή στο θέατρο Ολύμπια, μέσα στην καλλιτεχνική περίοδο 2011-2012. (Ισχύει για περιορισμένο αριθμό θέσεων – με την επίδειξη του αποκόμματος του εισιτηρίου).

Η συναυλία της 17ης Σεπτεμβρίου θα μεταδοθεί από γιγαντοοθόνη στους κήπους του Μεγάρου.