Έτσι τον Μάρτιο, μήνα εορτασμού της Γαλλοφωνίας, ο σπουδαίος αλγερινός συγγραφέας Boualem Sansal προσκεκλημένος μας στο πλαίσιο αυτού του κύκλου, θα εγκαινιάσει και τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Γαλλοφωνίας στην Ελλάδα για το 2017.

Αν κάποιοι θεωρούσαν ότι με την πάροδο του χρόνου και την ωρίμανση των πολιτισμών οι γλώσσες αποκτούσαν πλουσιότερο λεξιλόγιο, οι λέξεις διεύρυναν τις έννοιές τους και γίνονταν πολυσύλλαβες, εδώ συνέβαινε το αντίθετο: είχαν συρρικνωθεί, το λεξιλόγιο είχε μειωθεί, είχαν ελαττωθεί οι ονοματοποιίες και οι λέξεις που εξέφραζαν συναισθήματα […]. Στο τέλος των καιρών θα βασιλέψει η σιωπή και θα πέσει βαριά, θα σηκώσει ολόκληρο το βάρος των πραγμάτων που εξαφανίστηκαν από την αρχή του κόσμου αλλά κι εκείνο που είναι ακόμη μεγαλύτερο, των πραγμάτων που δεν είδαν το φως της ημέρας, αφού δεν υπήρχαν οι αντίστοιχες λέξεις για να τα ονομάσουν.

2084: Το τέλος του κόσμου – Εκδόσεις Διάμετρος, 2016

Γεννημένος στην Αλγερία, ο Boualem Sansal, μηχανικός, οικονομολόγος και ανώτατος υπάλληλος, είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους Γαλλόφωνους συγγραφείς της σύγχρονης εποχής. Το έργο του, στο οποίο εναλλάσσονται δοκίμια και μυθιστορήματα, έχει κερδίσει πολλά και σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία, τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό. Από το 1999 οπότε και εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Le Serment des barbares, ο ίδιος χρησιμοποιεί τη λογοτεχνία ως μέσο δράσης κατά του σκοταδισμού και της τυραννίας. «Είχα μία ήρεμη λογοτεχνική ζωή, η ιστορία γύρω μου ήταν όμως πολυτάραχη», δήλωσε όταν ρωτήθηκε για τους λόγους της ενασχόλησής του με τη λογοτεχνία. Όλα τα βιβλία του αποτίουν ξεκάθαρο φόρο τιμής στη δύναμη και τον πλούτο της γαλλικής γλώσσας, την οποία χρησιμοποιεί ως ταλαντούχος αφηγητής και ποιητής: το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο 2084 Το τέλος του κόσμου, που δημοσιεύτηκε το 2015, κέρδισε το βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας « Grand prix du roman de l’Académie française ».

Θα βρείτε την βιβλιογραφία του στη Βιβλιοθήκη Octave Merlier

Σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Ιανός και τις Εκδόσεις Διάμετρος.