Στο πλαίσιο του project της Λίζης Καλλιγά «Στο Ξενία της Άνδρου 2001-2012 [ένα αρχείο ανοίγει]» που παρουσιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, θα πραγματοποιηθεί ομιλία – συζήτηση στις 8 Ιανουαρίου 2013.

Το project της Λίζης Καλλιγά Στο Ξενία της Άνδρου, 2001-2012 [ένα αρχείο ανοίγει] στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης από την αρχή της καταγραφής από την Καλλιγά το 2001 της κατάστασης του Ξενία της Άνδρου-Ξενοδοχείου Τρίτων έως την παρουσίασή της στην τρέχουσα έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, κινήθηκε σε μια δυναμική κατάσταση ανάμεσα στο έργο τέχνης, το ερευνητικό πεδίο και το αρχείο. Παράλληλα, και επιμελητικά δεν αντιμετωπίστηκε μόνο ως ένα σύνολο καλλιτεχνικών έργων και αρχειακών τεκμηρίων προς έκθεση, αλλά επιχειρήθηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα υπέρβασης των «κλασικών» ορίων του έργου τέχνης και της επιμέλειάς του.

Σε αυτό το πλαίσιο η Καλλιγά αξιοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιούργησε ένα ιστολόγιο ειδικά για το project αυτό. Στο ίδιο σκεπτικό σχεδιάστηκαν οι ανοικτές συζητήσεις – ομιλίες που συνοδεύουν την έκθεση, προκειμένου να ενισχύσουν τον προβληματισμό γύρω από διάφορα θέματα: από τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, το μοντερνισμό της δεκαετίας του 1960 έως το ρόλο των ανοικτών αρχείων και την ενεργή σχέση σύγχρονης τέχνης και αρχείου. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία δικτύων, επαφών και συνεργασιών που μπορούν να οδηγήσουν στη σύμπραξη καλλιτέχνη, φορέων και πολιτών στην κατεύθυνση μιας κοινωνικά συμμετοχικής τέχνης.

Μετά το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, η επόμενη συνεργασία – σύμπραξη γίνεται με την MONUMENTA (αστ. Μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου). Η MONUMENTA, με αφορμή το project, ξεκίνησε τη δραστηριότητα Μνήμες Ξενία Άνδρου. Η δραστηριότητα έχει σκοπό να συλλέξει σκέψεις, απόψεις, αναμνήσεις, μνήμες, φωτογραφίες που αφορούν στο Ξενοδοχείο Τρίτων του Άρη Κωνσταντινίδη. Απώτερος στόχος είναι το διατηρητέο μνημείο που κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας της εγκατάλειψης να επανέλθει πάλι στην επικαιρότητα μέσα από τις δικές μας μνήμες και αφηγήσεις.

Συλλογικό ενδιαφέρον και ατομικές μνήμες, κοινωνική ευαισθησία και προφορική ιστορία, αρχεία και έργο τέχνης, καλλιτέχνης και πολίτης μπορούν να νοηθούν ως κατηγορίες που συνυπάρχουν, συμπράττουν και αλληλοσυνδέονται. Μέσα από τις διασταυρώσεις των παραπάνω, η παραγωγή νέου νοήματος, νέας γνώσης για το παρελθόν και το σήμερα αλλά και νέων τρόπων συνύπαρξης των πολλών αφηγήσεων μπορεί να είναι εφικτή.

Ευγενία Αλεξάκη
Μνήμες Ξενία Άνδρου

ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013, 7.00 μ.μ. – ΟΜΙΛΙΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

• Τζούλια Δημακοπούλου, διευθύντρια Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
• Michelle Elligott, υπεύθυνη των Αρχείων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, ΜοΜΑ, Νέα Υόρκη
 Αλίκη Τσίργιαλου, υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη
• Αλεξάνδρα Τσουκαλά, designer

Συντονισμός: Ευγενία Αλεξάκη, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης