Η Seven Films παρουσιάζει στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015 την ταινία Life του Άντον Κόρμπιν με τους Ρόμπερτ Πάτινσον και Ντέιν Ντε Χάαν.

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία της φιλίας του φωτογράφου Ντένις Στοκ και του Τζέιμς Ντιν, που ξεκίνησε όταν ο Στοκ ανέλαβε να φωτογραφήσει τον ηθοποιό για το περιοδικό LIFE το 1955.

ΣΥΝΟΨΗ

Ο νεαρός φωτογράφος Ντένις Στοκ, ακολουθεί τον ανερχόμενο ηθοποιό Τζέιμς Ντιν, στην προσπάθεια του να δώσει φρέσκο υλικό στο περιοδικό LIFE. Ο Τζέιμς είναι χαοτικός, παρασύρεται εύκολα, αλλά ο Ντένις βάζει σκοπό του να τον κάνει να συγκεντρωθεί ή έστω να εμφανιστεί στις συναντήσεις τους. Οι δυο τους θα βρεθούν από την ξέφρενη Νέα Υόρκη στην ενδοχώρα- στο πατρικό του Τζέιμς Ντιν στην Ιντιάνα. Ο Ντένις πιστεύει ότι φωτογραφίζει έναν αστέρα που σύντομα θα γίνει παγκόσμιο φαινόμενο- αυτό που δε γνωρίζει είναι ότι συλλαμβάνει με το φακό του τις τελευταίες στιγμής απλότητας και οικειότητας που θα έχει ποτέ ο Τζέιμς Ντιν.

Διάρκεια: 110’

Σκηνοθεσία:

ΑΝΤΟΝ ΚΟΡΜΠΙΝ

Παίζουν:

ΡΟΜΠΕΡΤ ΠΑΤΙΝΣΟΝ

ΝΤΕΪΝ ΝτεΧΑΑΝ

ΤΖΟΕΛ ΕΤΖΕΡΤΟΝ

ΑΛΕΣΣΑΝΤΡΑ ΜΑΣΤΡΟΝΑΡΝΤΙ

ΣΤΕΛΛΑ ΣΝΑΜΠΕΛ

και ο ΜΠΕΝ ΚΙΝΓΚΣΛΕΪ

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ LIFE

Περίπου μισό αιώνα από το θάνατο του, ο Τζέιμς Ντιν συνεχίζει να μας συναρπάζει.  Αποτελεί αναμφισβήτητα ένα θρύλο. Οι δημιουργοί του Life δεν ήθελαν ωστόσο να κάνουν μια γενική βιογραφία του ηθοποιού. Είδαν την ευκαιρία να πουν μια ιστορία φιλίας και πολιτιστικής αλλαγής. Δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν: ένας καταξιωμένος φωτογράφος κι ένας επαναστατικός ηθοποιός. Η γεμάτη εμπόδια σχέση τους, γέννησε θρυλικές εικόνες μιας νέας γενιάς δυσαρεστημένων νέων και κινηματογραφικών αστέρων.

«Υπάρχει πάντα ενθουσιασμός όταν θέλεις να κάνεις μια ταινία για ένα αληθινό πρόσωπο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει πάντα μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί», επισημαίνει ο παραγωγός Ίαν Κάννινγκ. «Κάναμε ενδελεχή έρευνα, προσπαθώντας πάντα να διαχωρίζουμε την αλήθεια από το μύθο, κι εξασφαλίζοντας ότι υπάρχει αρκετό συναισθηματικό ενδιαφέρον για να μετατραπεί σε μεγάλου μήκους ταινία».

 

Ο Λουκ Ντέιβις ανέλαβε την έρευνα και τη συγγραφή του σεναρίου, που αργότερα έγινε το Life. «Βυθίστηκα σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια μπορούσα να βρω για τον Τζέιμς Ντιν. Κατέληξα με ένα πολύ ευρύ πεδίο γνώσεων για μια πολύ σύντομη ζωή στο τέλος. Ένα μέρος της ζωής του όμως ξεχώριζε: το ταξίδι του Ντένις Στοκ με τον Τζέις Ντιν στη γεννέτειρα του».

Ο Λουκ συνέχισε την έρευνα του, για τη διάσημη φωτογραφία του Τζέιμς Ντιν στην Times Square, λίγο πριν την πρεμιέρα του Ανατολικά της Εδέμ.  Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μίλησε με ανθρώπους του πρακτορείου του Ντένις Στοκ, όπως και με το γιο του Ρόντνι, που ήταν 7 χρονών όταν όλα αυτά συνέβαιναν.

«Όσον αφορά τον τίτλο της ταινίας», λέει ο Ντέιβις, «δεν υπήρξε ποτέ άλλος. Ξέραμε ότι ταίριαζε απόλυτα». Ο Ντένις δουλεύει για το περιοδικό Life, και όλη η ιστορία αφορά επιλογές ζωής. «Κατά μία έννοια, η ταινία μιλάει για το πως η θνητότητα θα’ πρεπε να επηρρεάζει τον τρόπο που ζούμε. Είναι μια γιορτή για τη ζωή- μία ελεγεία για το θάνατο του Τζέιμς Ντιν».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς την ιστορία του Τζέιμς Ντιν χωρίς τις φωτογραφίες του Ντένις Στοκ. Η μοίρα έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στη σχέση αυτών των δύο. Ο Ντιν αντιστεκόταν στη φωτογράφιση μέχρι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ο Στοκ.  Λίγους μήνες μετά, ο Ντιν είχε το ατύχημα με την Πόρσε του- μόλις είχε ολοκληρώσει τα γυρίσματα για τα Επαναστάτης χωρίς αιτία και Giant. Οι φωτογραφίες του Ντιν τυπώθηκαν στο Life, και ο ίδιος πέρασε στη σφαίρα των θρύλων.

Οι φωτογραφίες από το ταξίδι του 1955 αποκατέστησαν μόνιμα την εικόνα του Τζέιμς Ντιν και προανήγγειλαν μια νέα κουλτούρα στους νέους. Ο Ίαν Κάννινγκ σημειώνει «Ο Τζέιμς Ντιν ήταν καταλύτης στην ποπ κουλτούρα, για τους ανθρώπους που ένιωθαν ότι ήθελαν μια διαφορετική τροπή στη ζωή τους. Όπως και για το Ντένις Στοκ, που είχε ήδη οικογένεια, αλλά δεν είχαν πάει τα πράγματα όπως θα ήθελε κι εύχεται να μπορούσε να γυρίσει πίσω το χρόνο».

Ο ΑΝΤΟΝ ΚΟΡΜΠΙΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ

Εν μέρει, ο Ίαν Κάννινγκ εμπνεύστηκε από τη δουλειά του Άντον Κόρμπιν στο Control, μία βιογραφική ταινία για τη ζωή του Ίαν Κέρτις των Joy Division.Ο Κόρμπιν ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτογράφος για τη μουσική σκηνή, και συνέχισε με βίντεο κλιπ κι έπειτα ταινίες μεγάλου μήκους. Με την ίδρυση της See-Saw Films, ο Ίαν δούλεψε με τον Άντον σε  projects με τους Depeche Mode, U2 και Coldplay.  Ο Κάνινγκ δε μπορούσε να σκεφτεί άλλο σκηνοθέτη από τον Κόρμπιν για το Life.

Επιπρόσθετα, οι φωτογραφίες του Ντιν τραβήχτηκαν το 1955, τη χρονιά που γεννήθηκε ο Άντον Κόρμπιν- ήταν σχεδόν καρμικό ότι η ζωή του ξεκίνησε τη χρονιά που διαδραματίζεται το Life. Οι Ντέιν ΝτεΧάαν και Ρόμπερτ Πάτινσον, είναι και οι δύο μεγάλοι θαυμαστές του έργου του Κόρμπιν. Ο Ντέιν μιλάει για το πόσο τον ηρεμεί ο Αντόν στα γυρίσματα και του εμπνέει ασφάλεια, ενώ ο Πάτινσον για την κομψότητα στη σκηνοθεσία του: «Γνωρίζει την ταινία που θέλει να κάνει», όπως αναφέρει ο ίδιος. 

Για τον Άντον, η ζωή του Ντένις Στοκ μοιάζει λίγο με τη δική του. Για τον ίδιο, η δύναμη της ταινίας, δεν είναι μόνο η αναφορά στο Τζέιμς Ντιν: «Πρόκειται περισσότερο για τη ζωή του Ντένις Στοκ. Παρακολουθούμε την ιστορία μέσα από τα δικά του μάτια. Δίνεται μεγάλη έμφαση στη δική του οπτική και τα βιώματα του». Ο Κόρμπιν αναγνωρίζει την ευθύνη που είχε να φέρει στην μεγάλη οθόνη αληθινά πρόσωπα, αλλά τονίζει ότι η δουλειά του είναι ταυτόχρονα και δημιουργική: «Φυσικά και θέλεις να μείνεις πιστός στα γεγονότα, αλλά δεν παύει να πρόκειται για μια ταινία. Πάντα αναζητείς το δράμα σε μια ταινία, αλλά δε διαστρεβλώνεις τους χαρακτήρες. Προσπαθείς απλά να δώσεις περισσότερο βάθος σε αυτούς και τα κίνητρα τους». Χρειάζονται σπουδαίοι ηθοποιοί για να πραγματοποιηθεί το όραμα του σκηνοθέτη όμως.

CASTING

Ο Ρόμπερτ Πάτινσον είναι ο Ντένις Στοκ. «Είχα διαβάσει το σενάριο και ήθελα να κάνω την ταινία πολύ καιρό πριν», αναφέρει. «Η απόφαση μου όμως εξαρτιόταν πολύ από το ποιος θα ενσάρκωνε το Τζέιμς Ντιν». Ο ίδιος γνώριζε ότι ο Κόρμπιν δε θα έδινε το ρόλο σε κάποιον που απλά μοιάζει στο Ντιν, αλλά δε δεσμεύτηκε πλήρως, παρά μόνο όταν ο ΝτεΧάαν δέχτηκε το ρόλο. (Όσο για την ιδέα να ενσάρκωνε ο ίδιος τον Τζέιμς Ντιν, λέει αστειευόμενος «Με τίποτα. Ούτε σε εκατό χρόνια. Ο Ντέιν είναι γενναίος»).

Όλοι οι συντελεστές του LIFE συμφωνούσαν ότι ο Ντέιν ΝτεΧάαν ήταν ιδανικός για το ρόλου του Τζέιμς Ντιν. Ο Άντον θυμάται: «Υπήρχαν πάρα πολλοί ηθοποιοί που ήθελαν το ρόλο, αλλά ο μόνος που ήθελα να δω ήταν ο Ντέιν, ο οποίος αρνούταν πεισματικά να με δει, γιατί ο Ντιν ήταν ο αγαπημένος του ηθοποιός και δεν άντεχε την ιδέα να τον ενσαρκώσει». Παρόλο που ο ΝτεΧάαν βρήκε εξαιρετικό το σενάριο, και θαύμαζε τον Άντον, παραδέχεται ότι ήταν διστακτικός και του πήρε πολύ χρόνο να δεχτεί: «Το σενάριο ήρθε σε μένα ένα χρόνο πριν την παραγωγή, κι όταν το πρωτοδιάβασα σκέφτηκα ότι αποκλείεται να το κάνω. Νομίζω ότι αρνήθηκα πέντε φορές πριν τελικά συμφωνήσω».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΠΑΤΙΝΣΟΝ– Ντένις Στοκ

Ο Πάτινσον έγινε γνωστός με το ρόλο του ως Έντουαρντ Κάλεν στο The Twilight Saga. Πιο πρόφατα εμφανίστηκε στα Maps To The Stars, The Rover και Queen of the Desert .

Έγινε ευρύτερα γνωστός σε ηλικία 19 ετών όταν ενσάρκωσε τον Κέντρικ στο Harry Potter and the Goblet of Fire.

Άλλες αξιοσημείωτες ταινίες που συμμετείχε είναι οι Cosmopolis, Water For Elephants, Remember Me, και Bel Ami.

Ο Πάτινσον ξεκίνησε την καριέρα του με το Sword of Xanten. Ως μέλος της θεατρικής ομάδας  Barnes Theatre Group, ενσάρκωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή “Our Town.” Άλλες θεατρικές παραγωγές που συμμετείχε ήταν οι “Anything Goes,” “Tess of the D’Urbevilles” και “Macbeth” .

ΝΤΕΪΝ ΝΤΕΧΑΑΝ – Τζέιμς Ντιν

Ο Ντέιν Ντε Χάαν έγινε παγκοσμίως γνωστός το 2012 με τις ταινίες Lincoln, Παράνομοι (Lawless), και Το Χρονικό (Chronicle). Ξεκίνησε την καριέρα του με το Amigo.

Απέσπασε πρώτη φορά την προσοχή του κοινού με το ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά In Treatment. Ακολούθησε η εμφάνιση του στο True Blood.

Το 2010, έλαβε ένα βραβείο Obie για την ερμηνεία του στο The Aliens. Οι New York Times ονόμασαν  τη θεατρική παραγωγή “Play of the Year”. Ο Ντε Χάαν έκανε το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ με το American Buffalo, το 2008.

Το 2013 ήταν υποψήφιος για Βραβείο Gotham στην κατηγορία Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού για την ερμηνεία του στο Kill Your Darlings. Επίσης, εμφανίστηκε στα Metallica: Through The Never και The Place Beyond The Pines, Lawless, Lawless, Chronicle.

Απόφοιτος του πανεπιστημίου Καλών Τεχνών της Βόρειας Καρολίνα, ο Ντέιν ζει σήμερα στη Νέα Υόρκη.

Σερ ΜΠΕΝ ΚΙΝΓΚΣΛΕΪ – Τζακ Γουόρνερ

Βραβευμένος με Όσκαρ, δύο Χρυσές Σφαίρες και δύο Βραβεία BAFTA για την ερμηνεία του ως Γκάντι, ο Μπεν Κίνγσκλεϊ συνεχίζει να μαγεύει το κοινό μέχρι σήμερα.

Ο Κίνγκσλεϊ ήταν επίσης υποψήφιος για Όσκαρ για τα Bugsy (1991), Sexy Beast (2000) και Σπίτι από άμμο και ομίχλη(2003).  Τα Βραβεία των Κριτικών του Λονδίνου τον ονόμασαν Βρετανό Ηθοποιό της Χρονιάς με αφορμή την ταινία της Ιζαμπέλ Κοϊξε Η Ελεγεία ενός Έρωτα (Elegy).

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

ΑΝΤΟΝ ΚΟΡΜΠΙΝ

Έχουν περάσει περίπου 40 χρόνια, από τότε που ο Άντον Κόρμπιν ανακάλυπτε τη φωτογραφία μέσα από την αγάπη του για τη μουσική, όσο πήγαινε ακόμη σχολείο στην Ολλανδία. Χρησιμοποιήσε την κάμερα του πατέρα του για τις πρώτες του φωτογραφίες σε μια συναυλία το 1972. Σύντομα άρχισε να φωτογραφίζει πορτραίτα, αλλά και πάλι μόνο μουσικών. Ο Κόρμπιν μετακόμισε στο Λονδίνο το 1979 για να ακολουθήσει τη μεγάλη του αγάπη για τη μουσική, και θεωρείται σήμερα ένας από τους φωτογράφους με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς.

Ένας αυτοδίδακτος φωτογραφός που άλλαξε συχνά τον τρόπο προσέγγισης, αλλά τα θέματα του παρέμεναν τα ίδια, έχει συνεργαστεί με ανθρώπους όπως οι Clint Eastwood, Cameron Diaz, Miles Davis, Frank Sinatra, Naomi Campbell, William S. Burroughs, Tom Waits, Allen Ginsberg, David Bowie, Joni Mitchell, Robert De Niro, Gerhard Richter, Ai Weiwei, Lucian Freud και είναι ο σχεδόν αποκλειστικός φωτογράφος των U2 και των Depeche Mode για περίπου 30 χρόνια.

Από το 1983, είναι ένας από τους πρώτους φωτογράφους που σκηνοθέτησαν μουσικά βίντεο. Μέχρι σήμερα, έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 80, για καλλιτέχνες όπως οι U2, Johnny Cash, Arcade Fire, Depeche Mode, Nirvana, Metallica, Nick Cave, Coldplay και The Killers.

Το 1993 ολοκλήρωσε μία μικρού μήκους ταινία για τον Don van Vliet a.ka. Captain Beefheart, με τίτλο Some Yo Yo Stuff. Έχει κερδίσει Βραβείο από το MTV για τη δουλειά στο Heart Shaped Box των Nirvana.

Από το 1990, ασχολήθηκε και με τη γραφιστική, σχεδιάζοντας λογότυπα, αφίσες και εξώφυλλα για CD. Χωρίς σπουδές, έχει καταφέρει να δημιουργήσει το δικό του στυλ. Έχει σχεδιάσει εξώφυλλα για τους Herbert Grönemeyer και Depeche Mode όπως και το σύμβολο της ίδιας της Χάγης. Για τους Depeche Mode έχει σχεδιάσει και σκηνικά, αλλά και visuals για τα παγκόσμια τουρ τους, τα τελευταία 20 χρόνια.

Οι εκθέσεις του Άντον Κόρμπιν είναι πολύ πετυχημένες στην Ευρώπη, και το έργο του μπορεί κανείς να το θαυμάσει σε μουσεία, γκαλερί, όπως και σε περίπου 15 εκδόσεις.  Το πιο πρόσφατο βιβλίο, μία συνεργασία του Κόρμπιν με τον Τομ Γουέιτς, το WAITS/CORBIJN, έγινε ανάρπαστο από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας.

Το 2005, ο Κόρμπιν άρχισε να δουλεύει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το Control. Ήταν η πιο φιλόδοξη απόπειρα που έκανε ως καλλιτέχνης μέχρι τότε. Οι Joy Division ήταν ο λόγος που ο Κόρμπιν μετακόμισε στο Λονδίνο γιατί ήθελε «να είναι όσο πιο κοντά στο μέρος που γεννήθηκε η μουσική τους». Απέσπασε περίπου 20 βραβεία παγκοσμίως σε διεθνή φεστιβάλ.

Ακολούθησαν ο Αμερικάνος με τον Τζορτζ Κλούνεϊ το 2010 και ο Νο1 Καταζητούμενος που έκανε πρεμιέρα στο Σάντανς το 2014.

Το 2014 σκηνοθέτησε και κάποια διαφημιστικά για τους Miss Dior, Volvo το DVD Depeche Mode live και σκηνές για τη Vogue (ΗΠΑ).

Το 2011 του απονεμήθηκε η ύψιστη τιμή για καλλιτέχνη από την Ολλανδία, το ‘Prince Bernhard Cultuurfonds Prijs’, για τη συνεισφορά και το έργο του.