Αυλαία την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου για το Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας «Τεκμηρίωσις», που στην πρώτη, πιλοτική του διοργάνωση αγκαλλιάστηκε και υποστηρίχθηκε θερμά από το κοινό της πόλης.

Η τελευταία ημέρα του 1ου Πανοράματος είναι αφιερωμένη στο γαστρονομικό ντοκιμαντέρ. Οι προβολές ξεκινούν στις 9.00 το πρωί με το «Seeds of hope» του Γιώργου Γκιούλη. Συνολικά στο αφιέρωμα θα προβληθούν 9 ταινίες, μεταξύ των οποίων τα: «Taste The Waste» του Valentin Thurn, «Slow Food Story» του Stefano Sarco, «Food for love» της Μαριάννας Οικονόμου, κ.α.

Μετά από μια γεμάτη εβδομάδα προβολών με πάνω από 70 ταινίες, το Πανόραμα θα κλείσει στις 9 μ.μ με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Ομορφιές και δυσκολίες» του Κίμωνα Τσακίρη για τον Δημήτρη Τσίγγανο «Μίτσιγγκαν».

Μια σχεδόν «υπαρξιακή» ταινία για την Ελλάδα της κρίσης, που σχετίζεται τόσο με τη θεματική της ημέρας, δηλαδή τη γαστρονομία, όσο και με τη Μεσσηνία: «Ο Δημήτρης Τσίγγανος (γνωστός και ως «Μίτσιγκαν») είναι ένας Έλληνας «καουμπόι», ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες φάρμες στη Μεσσηνία, με την ονομασία «Ομορφιές και Δυσκολίες». Ο Μίτσιγκαν λέει ότι αυτό είναι και το μότο του στη ζωή, μέχρι που φτάνει η στιγμή να το επιβεβαιώσει στη πράξη. Στην αρχή όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά, μέχρι που η οικονομική αλλά και η προσωπική κρίση που αντιμετωπίζει, τον κάνουν να αμφισβητήσει την μέχρι τώρα πορεία του στη ζωή και να ξεκινήσει ένα ταξίδι για να συναντήσει παλιούς φίλους αλλά και άγνωστους ανθρώπους. Στην πορεία του αυτή, συλλέγει ιστορίες με Ομορφιές και Δυσκολίες από μια χώρα που δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.»

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει δεξίωση στο φουαγιέ του Εργατικού Κέντρου.  Η κυρία Βίκυ Κουμάντου (http://tastefull.gr/) εκ των συντελεστών του “Food for love” και αρθρογράφος του BΗΜΑ Gourmet η οποία θα παραβρεθεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ κι ο Γαστροναύτης – Παναγιώτης Παπανικολόπουλος (www.facebook.com/gastronaftis ) θα ετοιμάσουν τον μπουφέ της βραδιάς με νόστιμες συνταγές, βασισμένες σε Μεσσηνιακά προϊόντα, τα οποία είναι φιλική προσφορά του “Τhe meatshop” του κυρίου Κουταβά.

Το Φεστιβάλ Τεκμηρίωσις 1ο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας είναι μία πρωτοβουλία 4 πολιτιστικών συλλόγων της Καλαμάτας (Καλλιτεχνικό Στέκι, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, Πολιτιστικός Αντίλογος και Φεστιβάλ Μηδέν) που έλαβε χώρα από τις 22 έως τις 29 Ιανουαρίου 2014, στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση υπογράφει η Τζίνα Πετροπούλου, παραγωγός ντοκιμαντέρ.