Η- τιμημένη με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του φετινού Φεστιβάλ Καννών – ταινία του Κόρνελ Μούντρουτσο Λευκός θεός, θα προβάλλεται από τις 11 Δεκεμβρίου 2014, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στους κινηματογράφους Άστυ, Πτι Παλαί και Ολύμπιον, αντίστοιχα. 

POSITIONING

Η έκτη μεγάλου μήκους ταινία του Κόρνελ Μούντρουτσο Λευκός θεός, είναι μια ιστορία προειδοποίησης στις σχέσεις μεταξύ «ανώτερων» και «κατώτερων» πλασμάτων. «Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», εξόριστος και προδομένος, επαναστατεί απέναντι στα πρώην «αφεντικά» του… Από τον σκηνοθέτη των ταινιών «Στο δέλτα», «Ο στοργικός γιος, Υπόθεση Φρανκενστάιν» και «Γιοχάνα».

ΣΥΝΟΨΗ

Η 13χρονη Λίλη προσπαθεί να σώσει τον σκύλο της, Χάγκεν. Απογοητευμένη, τα βάζει με τον πατέρα της για την «εξαφάνιση» του φίλου της. Η Λίλη ξεκινάει να βρει τον σκύλο της και να τον σώσει. Ο Χάγκεν από τη μεριά του επίσης προσπαθεί να επιστρέψει στη φίλη του. Παλεύοντας να επιβιώσει σε έναν κόσμο γεμάτο κακοτοπιές, ο Χάγκεν σύντομα συνειδητοποιεί πως λίγοι είναι αυτοί που αγαπούν έναν σκύλο. Μάλιστα όταν πιάνεται στα δίχτυα του μπόγια, και το μέλλον του δεν μοιάζει και τόσο ευοίωνο, αυτός και οι υπόλοιποι σκύλοι που έχουν κατακλύσει την πόλη, θα εξεγερθούν εναντίον της ανθρωπότητας. Και μόνο η Λίλη, ίσως, είναι αυτή που μπορεί να αποτρέψει τη «μάχη» ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Πρόκειται για μια ιστορία προειδοποίησης στις σχέσεις μεταξύ «ανώτερων» και «κατώτερων» πλασμάτων.

Ένα φαινομενικά ανώδυνο μέτρο που σκοπό έχει να ελέγξει την εκτροφή των σκύλων, πυροδοτεί μια σειρά από απρόσμενα γεγονότα. Η νέα νομοθεσία μεροληπτεί υπέρ των σκύλων ράτσας, με αποτέλεσμα να θιγούν τα ημίαιμα σκυλιά. Έτσι οι ιδιοκτήτες τους τα παρατούν σαν κοπρίτες στους δρόμους, με τα καταφύγια των ζώων σύντομα να πλημμυρίζουν από αδέσποτα.

Η 13χρονη Λίλη προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τον σκύλο της, τον Χάγκεν. Η νέα νομοθεσία της ακούγεται παράλογη και απάνθρωπη. Επ’ ουδενί δεν μπορεί να δεχτεί τα επιχειρήματα του πατέρα της, που προσπαθούν να την πείσουν ώστε ο Χάγκεν να «ελευθερωθεί» στους δρόμους. Συντετριμμένη, η Λίλη μισεί τον πατέρα της που την έκανε να προδώσει τον «φίλο» της. Πιστεύοντας ακόμα ότι η αγάπη μπορεί να νικήσει την κάθε δυσκολία, η Λίλη βάζει ως στόχο να βρει τον σκύλο της και να τον σώσει.

Ο Χάγκεν επίσης προσπαθεί απεγνωσμένα να επιστρέψει στο σπίτι και στην Λίλη. Παλεύοντας να επιβιώσει, ο Χάγκεν γρήγορα συνειδητοποιεί πως δεν είναι όλοι οι καλύτεροι φίλοι ενός σκύλου. Περιπλανώμενος στους δρόμους, το πρώην κατοικίδιο πέφτει σε κακοτοπιές και σε μια σειρά από επικίνδυνες καταστάσεις. Αρχικά τον εκμεταλλεύεται ένας ζητιάνος, και στη συνέχεια «κρατείται» από έναν εκπαιδευτή σκύλων που θέλει να τον χρησιμοποιήσει σε αγώνες. Σύντομα όμως ο Χάγκεν ξεφεύγει και εντάσσεται σε μια ομάδα αδέσποτων σκυλιών.

Εβδομάδες αργότερα, η Λίλη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να βρει τον Χάγκεν. Είναι πολύ απογοητευμένη, από την άλλη μεριά όμως προσπαθεί να συγκεντρωθεί στις προετοιμασίες για την ετήσια συναυλία της ορχήστρας που συμμετέχει, και να διασκεδάσει σαν κανονική έφηβη.

Όταν ο Χάγκεν πιάνεται στα δίχτυα του μπόγια, το μέλλον του μοιάζει πιο ζοφερό από ποτέ. Όμως, αυτός και οι υπόλοιποι σκύλοι θ’ αδράξουν την ευκαιρία να δραπετεύσουν και να εξεγερθούν εναντίον της ανθρωπότητας. Η εκδίκησή τους θα είναι ανελέητη. Η θαρραλέα Λίλη ίσως είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να σταματήσει αυτόν τον απροσδόκητο πόλεμο ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Δεν είναι μυστικό ότι ύστερα από τις ταινίες που έχω κάνει, αποφάσισα να πειραματιστώ με διάφορα κινηματογραφικά είδη. Το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της απόφασής μου είναι ο Λευκός θεός, που τον εμπνεύστηκα από τις παράλογες και ολοένα πιο έντονες σχέσεις στη σημερινή κοινωνία μας. Κατά τη γνώμη μου, τα παράλληλα και αμφισβητήσιμα πλεονεκτήματα της παγκοσμιοποίησης, επιτέλεσαν ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα δίνει πραγματική υπεροχή και προνόμια στον λευκό Δυτικό πολιτισμό, γεγονός από το οποίο επωφελούμαστε όλοι μας. Μετά από όλα αυτά ναι, είμαστε μέλη αυτής της προνομιούχας κοινότητας. Ως εκ τούτου, θέλησα να δημιουργήσω μια ταινία που θα αποτυπώνει μια γεύση από αυτά τα πάθη που μαίνονται στην άλλη πλευρά, επικρίνοντας την απεχθή μας αυτοπεποίθηση, που είναι γεμάτη ψέματα και μονόπλευρες αλήθειες, υποτίθεται υπερασπιζόμενοι τις μειονότητες ενώ στην πραγματικότητα θέλοντας να τις καταστρέψουμε, υποκρινόμενοι ότι δεν επιθυμούμε τις ανισότητες αλλά την ειρήνη και την αρμονική συμβίωση.

 

Παρολ’ αυτά, επέλεξα ως βασικό θέμα τα ζώα αντί για τις μειονότητες. Το έκανα αυτό, γιατί ήθελα να επικεντρωθώ ελεύθερα πάνω σε αυτό το ευαίσθητο θέμα. Τόσο ελεύθερα και με τα ελάχιστα ταμπού που είναι εφικτό. Ως εκ τούτου, η ιστορία μιλάει για ζώα, που πλέον στερούνται την ανθρώπινη αγάπη και που κάποτε ήταν οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Όμως ο άνθρωπος τα πρόδωσε, κι αυτά προκειμένου να επικυρώσουν την ύπαρξή τους επαναστάτησαν απέναντι στα πρώην αφεντικά τους.

 

Η ταινία μπορεί να περιγραφεί από το ανακάτεμα των λέξεων περιπέτεια, εκδίκηση, επανάσταση και ηρωισμός. Αυτό που επιδίωξα ήταν μια κλασική ταινία εκδίκησης να αναμειχθεί με τις αλληγορικές διαστάσεις των ιστοριών των ζώων, με δυναμικό, συναρπαστικό και συγκινητικό τρόπο.

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όταν τα ζώα έρχονται αντιμέτωπα με την προδοσία και τη φίλια, τότε το κοινό οφείλει να πάρει θέση. Θα ήθελα η Λίλη, 13 χρονών κορίτσι, να αποτελέσει τον καθρέφτη μας. Μέσα από τις πράξεις της, θα έρθουμε αντιμέτωποι με έναν μηχανισμό μυθοπλασιών. Η ενηλικίωση της θα αποτελέσει το ανησυχητικό παράδειγμα για το πώς ελπίζουμε να αναθρέψουμε τα παιδιά μας σωστά ώστε να μην πάρουν λάθος δρόμο. Κι ακόμα, επειδή η Λίλη είναι ένα θαρραλέο κορίτσι με μια καθαρή καρδιά, η οποία στο τέλος, έχει το θάρρος να μην ακολουθήσει τη γραμμή… τη γραμμή μας – τη γραμμή των πατεράδων μας και των γονιών. Γιατί έχει το θάρρος να επαναστατήσει και να εναντιωθεί, να μην καταθέσει τα όπλα, ακόμη και αν υπάρχει η πιθανότητα να χάσει την ίδια τη ζωή της.

 

 

Στόχος μου για εμάς είναι να αποκολλήσουμε την Λίλη από τον Χάγκεν. Ώστε ο Χάγκεν να επιτεθεί – και η Λίλη να καταλάβει την επανάσταση του Χάγκεν. Μέσω αυτού, εμείς επίσης μπορούμε να «καθαρίσουμε» τα χέρια μας και να επιστρέψουμε στο σπίτι με τη γνώση ότι οι αποφάσεις είναι στα χέρια μας – έχουμε τη δυνατότητα να μην γίνουμε ψεύτες, δόλιοι ενήλικες.

 

Αυτή η ταινία συνυφαίνει το μελόδραμα με τα χαρακτηριστικά της περιπέτειας και των ιστοριών εκδίκησης. Η πρόθεση μου είναι να αποδείξω ότι οι άνθρωποι και τα ζώα μοιράζονται τον ίδιο κόσμο. Μόνο αν είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε έναν κόσμο που αποτελείται από διαφορετικά πλάσματα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Κόρνελ Μούντρουτσο

Σενάριο: Κόρνελ Μούντρουτσο, Κάτα Βέμπερ, Βικτόρια Πετράνι

Φωτογραφία: Μαρτσέλ Ρεβ

Μοντάζ: Ντάβιντ Γιάντσο

Μουσική: Άσερ Γκόλντσμιντ

Παραγωγοί: Βικτόρια Πετράνι, Έστερ Γκιάρφας

Συμπαραγωγοί: Μάικλ Βέμπερ, Φρέντρικ Ζάντερ

Πρωταγωνιστούν: Σοφία Πζότα, Σάντορ Ζότερ, Σάμπολκς Τουρότσι, Λίλη Μονόρι, Λάζλο Γκάλφι, Λίλ Χόρβατ

Χώρες Παραγωγής: Ουγγαρία, Γερμανία, Σουηδία

Έτος Παραγωγής: 2014

Διάρκεια: 119΄