Η γκαλερί Bernier-Eliades, εγκαινιάζει τηνέκθεση του Αμερικανού Lari Pittman. Είναι η πρώτη ατομική έκθεση του Pittman στην Ελλάδα. Ο καλλιτέχνης θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.

O Lari Pittman (γ.Καλιφόρνια,1952) εμπνέεται από την εμπορική διαφήμιση, τη λαϊκή τέχνη και τις διακοσμητικές παραδόσεις, για να δημιουργήσει ζωγραφικά έργα με περίπλοκες σκηνές γεμάτες ένταση, διαφορετικότητα κι επιθυμία. Οι παραισθησιογόνοι πίνακές του μέσα από έναν οπτικά συναρπαστικό και ψυχολογικά παράξενο τρόπο, κάνουν αναφορά σε στυλ αισθητικής, βικτωριανές σιλουέτες, κοινωνικές ρεαλιστικές τοιχογραφίες και μεξικάνικα «retablos». Ο Pittman χρησιμοποιεί ανθρωπομορφικές απεικονίσεις επίπλων, όπλων, ζώων, φρούτων, ψαριών –πάντα γεμάτα συμβολισμό- για να εξετάσει θέματα όπως ο ρομαντικός έρωτας, η βία και η θνησιμότητα.

Τα έργα του καταδεικνύουν τη συμπληρωματική φύση της ομορφιάς, τη δυστυχία, τον πόνο και την ευχαρίστηση και κατευθύνουν την προσοχή του θεατή στην αξία της συναισθηματικότητας στην τέχνη. Παρά τις αλλαγές που υπόκειται η θεματολογία των έργων του από έκθεση σε έκθεση, η χρήση ταυτόχρονων αφηγήσεων και πλούσιων εικόνων, αντανακλούν την ετερογένεια της αμερικανικής κοινωνίας, την κολομβίανη κληρονομιά του καλλιτέχνη, καθώς και τις στρεβλωτικές επιπτώσεις του υπερ-καπιταλισμού στην καθημερινή ζωή.

Στη νέα του έκθεση ο Pittman δημιουργεί ένα υποβλητικό μείγμα readymade εικονογραφίας και της δικής του συμβολικής γλώσσας, με αναγνωρίσιμα μοτίβα και παράξενες μορφές. Αυτές οι ζωγραφικές επιφάνειες χαρακτηρίζονται από μια σύγκρουση εικόνων και ταυτόχρονα μία επίσημη αφήγηση γεγονότων.

Ενώ το εικαστικό λεξιλόγιο του Pittman συνεχώς δοκιμάζει τα όρια της μεταφοράς, της ουσίας και της αισθητικής, τα έργα του δηλώνουν μια συναισθηματική ένταση που είναι ταυτόχρονα προσωπική και καθολική σε σχέση με το χρόνο, τη θνησιμότητα, τη νοσταλγία και την απώλεια.

Ο Pittman έχει λάβει πολλά βραβεία μεταξύ άλλων : Pacific Design Center Stars of Design Award (2004); the Skowhegan Medal (2002); τρείς υποτροφίες από το National Endowment for the Arts (1987, 1989, 1993). Έχει πραγματοποιήσει σημαντικές εκθέσεις στο Institute of Contemporary Arts, London (1998); Los Angeles County Museum of Art (1996) και Contemporary Arts Museum, Houston (1996). Έχει συμμετάσχει στη Venice Biennale (2003); Documenta X (1997); και τρεις Whitney Biennial exhibitions (1993, 1995, 1997). Ζει κι εργάζεται στο Λος ‘Αντζελες και διδάσκει στο UCLA.