Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί την τραγουδίστρια Lamia Bedioui και τους συνεργάτες της Νεκτάριο Σταματέλο και Νίκο Σουλιώτη για μια

ιδιαίτερη μουσική βραδιά με τον τίτλο Mounajat, που σε ελληνική απόδοση σημαίνει ικεσία.

Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στα θρησκευτικά λαϊκά τραγούδια και ύμνους από την λατρευτική κληρονομιά του αραβικού κόσμου και τη μυστικιστική παράδοση του Ισλάμ, δηλαδή το σουφισμό, καθώς και στα τραγούδια και τους ύμνους των αραβόφωνων χριστιανών. Πρόκειται για τραγούδια δοξαστικά, τραγούδια επίκλησης και ικεσίας προς το θείο, ύμνους προς τον προφήτη Μωάμεθ, την Παναγία και τους αγίους. Ανάμεσα στα τραγούδια θα διαβαστούν αντιπροσωπευτικά ποιήματα των σούφι ποιητών επιλεγμένα από την κλασσική αραβική παράδοση.

Τα τραγούδια θα συνοδεύονται, όπως αρμόζει στην παράδοση αυτής της θρησκευτικής μουσικής, από το μουσικό όργανο νέυ με τον Νεκτάριο Σταματέλο και από κρουστά με τον Νίκο Σουλιώτη.

Η Lamia Bedioui γεννήθηκε στην Τυνησία και ζει στην Ελλάδα από το 1992. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Τύνιδας και συνέχισε τις σπουδές της στη μουσική και το τραγούδι στη Μουσική Σχολή της Τύνιδας και στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Από το 2002 συμμετέχει στο εργαστήρι φωνητικής τέχνης του βαρύτονου Σπύρου Σακκά. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και εργαστήρια εκφραστικών τεχνών, όπως φωνολογίας, κινησιολογίας, αφηγηματικής τέχνης κ.α. Ερμηνεύει τραγούδια από διάφορες παραδόσεις της Μεσογείου καθώς και άλλα είδη, όπως το γαλλικό. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς και τραγουδιστές στο χώρο της » έθνικ» και παραδοσιακής μουσικής (όπως ο Νίκος Γράψας, ο Λεωνίδας Μαριδάκης, η Γιώτα Βέη, Estudiantina Orchestra και ο Jon Balke) και ως περφόρμερ και τραγουδίστρια σε θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις. Το 2006 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική της δουλειά: Fin\’ Amor σε συνεργασία με τον Σόλη Μπαρκή στα κρουστά. Έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδας και στο εξωτερικό καθώς και σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικές/κοινωνικής υποστήριξης.

Ο Νεκτάριος Σταματέλος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη της Λέσβου. Ξεκίνησε να μαθαίνει μουσική το 1996 παίζοντας νέυ με δάσκαλο τον Γ. Συμεωνίδη στο Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» του Ross Daly, ενώ συμμετείχε στα μαθήματα θεωρητικών και στα μουσικά σύνολα του ωδείου. Στη συνέχεια πήρε μαθήματα νέυ από τον Χάρη Λαμπράκη και θεωρητικά ανατολικής μουσικής από τον Χρήστο Τσιαμούλη. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες με διάφορα μουσικά σχήματα, σε θεατρικές παραστάσεις, ντοκιμαντέρ, σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και στη παραδοσιακή ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος αραβικής μουσικής “Al Mahabba”, το οποίο από το 2003, έχει πραγματοποιήσει διάφορες εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της Αθήνας, καθώς και σε συναυλίες. Ο Νεκτάριος Σταματέλος, ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ως αγιογράφος-ζωγράφος, έχοντας ζωγραφίσει σε εκκλησίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο Νίκος Σουλιώτης είναι μουσικός και δάσκαλος ρυθμολογίας και κρουστών από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η μουσικοπαιδαγωγική μέθοδος που ακολουθεί στη διδασκαλία του στηρίζεται στην πολύχρονη εμπειρία του και αντλεί στοιχεία από την παιδαγωγική Waldorf του R. Steiner. Κατά την περίοδο 1999-2005 παρακολούθησε πολλά σεμινάρια για κρουστά από διάφορες περιοχές του κόσμου. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 λαμβάνει μέρος σε μουσικές παρουσιάσεις πολιτισμικών φορέων (Όμιλος Ελληνικών Τεχνών, Ίδρυμα Ζήση, Ε.Ρ.Κ.Ε.Τ.), μουσικοθεατρικών παραστάσεων (Μορφές Έκφρασης, Θέατρο Σκιών Ιάσονα Μελισσηνού, Ομάδα Δρυς, Ομάδα παιδικού θεάτρου Φλόγα, Ομάδα Όνειρο), καθώς και κουκλοθέατρου με συνοδεία παραμυθιού (Πηνελόπη Μητσακάκη, Paul Kichilov). Είναι υπεύθυνος για τη ρυθμολογική κατάρτιση των μελών του Ερευνητικού Κέντρου Ελληνικού Τραγουδήματος (Ε.Ρ.Κ.Ε.Τ). Η δισκογραφική του παρουσία ως μουσικός κρουστών-ντραμς είναι με τους Vice Versa, «Λαμπρόγιορτα», παραγωγή του Ομίλου Ελληνικών Τεχνών και «Τραγουδώντας για το Πελίτι», παραγωγή της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι