Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και η L&C ΑΜΚΕ παρουσιάζουν την ανατρεπτική κωμωδία του Άντζελο Μπεόλκο (Ρουτζάντε), La Moscheta.

Το νέο αίμα – απόφοιτοι (2011-2012) του Θεάτρου Τέχνης μετά από 36 ακριβώς χρόνια που πρωτοπαίχτηκε η παράσταση «La Moscheta» στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, ανεβαίνει στο ίδιο σανίδι για να παρουσιάσει υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Μπάμπη Κλαλιώτη, την ανατρεπτική αυτή κωμωδία.

Την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια για το έργο έγραψε o Σταμάτης Κραουνάκης. Ένα ταξίδι με μυρωδιές, μελωδίες και ρυθμούς στην Ιταλία του 1500 και με τους μουσικούς – δύο πιάνα κι ένα ακορντεόν να παίζουν ζωντανά κατά τη διάρκεια όλης της παράστασης.

Η εξαιρετική και βραβευμένη (στο φεστιβάλ Βενετίας για την ταινία του Αβρανά) ενδυματολόγος Δέσποινα Χειμώνα ολοκληρώνει την ατμόσφαιρα της ιδιαίτερης αυτής θεατρικής παράστασης.

Λίγα λόγια για το έργο:

La Moscheta, ο δαίμονας που σε βάζει να πονηρεύεσαι, να χάνεις την ηθική σου για το συμφέρον σου. Να στοχεύεις στο εύκολο κέρδος, να απατάς και να εξαπατάς χωρίς φραγμούς.

Δημιουργημένα συμφέροντα, αδιέξοδοι έρωτες, ραδιουργίες, η παραπλανητική αξία του λόγου που ανατρέπει την αλήθεια. Ο Ρουτζάντε ένας φοβιτσιάρης, δειλός και αφερέγγυος τύπος, προσπαθεί ν’ αποκτήσει χρήματα εξαπατώντας.

Η γυναίκα του, η Μπετία, πανέξυπνη και ζωηρή, τον απατάει με νεαρό αξιωματικό του στρατού, και επικαλούμενη την ηθική της καταφέρνει να κάνει το δικό της. Ο Μενάτο αθεράπευτα ερωτευμένος με την κουμπάρα του Μπετία, είναι έτοιμος για όλα προκειμένου να την κερδίσει. Το γαϊτανάκι πλέκεται, και οι μπλόφες διαδέχονται η μία την άλλη. Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ρουτζάντε (1502-1542), ένα ψευδώνυμο που είχαν δώσει οι Ιταλοί, στον Άντζελο Μπεόλκο. Ο Ρουτζάντε δημιούργησε, ξεκινώντας από την Πάντοβα και γυρνώντας πολιτείες και χωριά με το μπουλούκι του, ένα δημοφιλέστατο λαϊκό τύπο, σε αγροτικές φάρσες που έγραψε ο ίδιος στα χνάρια της ρωμαϊκής κωμωδίας.

Έγραψε επτά κωμωδίες συνολικά και μερικούς διαλόγους και μονολόγους. Με τους κωμικούς αυτοσχεδιασμούς και τα οπτικά χωρατά του, θεωρήθηκε (όπως ο Αρετίνο και ο έλληνας Κάλμο) πρόδρομος της Κομέντια ντελ’ Άρτε.

Συντελεστές

Ελεύθερη απόδοση – Σκηνοθεσία: Μπάμπης Κλαλιώτης
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά: Αναστασία Δεκαβάλλα, Μιμίκα Καπούλα
Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα
Κινησιολογία: Μαρίζα Τσίγκα
Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Λίτσα

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Ζαφειρία Δημητροπούλου
Βαγγέλης Ζαπαντιώτης
Κώστας Μαγκλάρας
Γιάννης Μίνως
Αλέξανδρος Τσώτσης

Παίζουν οι μουσικοί:

Μαριλένα Χρυσοχοΐδη – πιάνο
Γιάννης Μίνως – ακορντεόν
Κωνσταντίνος Ευστρατίου – πιάνο